Világ
Amerikai politikus: Koszovó hadsereg nélküli állam, miközben Szerbiát Oroszország fegyverzi fel
Betűméret:             

Eliot Engel, az amerikai kongresszus Külügyi Bizottságának tagja a bizottság ülésén megerősítette, hogy az Egyesült Államok jelenleg ellenzi a koszovói hadsereg megalakítását, de azt kérte, hogy ez az álláspont minél előbb változzon meg, mert véleménye szerint Koszovónak hadsereggel kell rendelkeznie, mivel – mint állítja – Szerbiát Oroszország fegyverzi fel.

Leszögezte, „a kilenc éve szabad és független Koszovónak nincs hadserege”. „Szuverén állam katonaság nélkül. Vannak kisebb biztonsági erők könnyűfegyverzettel, de nincs semmi hasonlóan nagyszabású, mint a szomszédos szerb hadseregben, amit Oroszország szerel fel” – tette hozzá a kongresszusi képviselő.

A külügyi bizottság tájékoztatása szerint Engel arra szólította fel az USA-t, hogy álljon Koszovó mellé.

„Koszovó, egy ország, amelyet támogatunk, s amely támogat minket, azt szeretné, ami minden más országnak van a világon: hadsereget, amelyben a polgárai népüket szolgálhatnák, s valószínűleg a mi katonaságunk mellett szolgálnának, ha alkalom mutatkozna rá. Mit csinálunk mi? Szemrehányást teszünk, és diplomáciai fenyegetéseket küldünk. Mi világosan tudomásukra hozzuk, hogy most nem támogatjuk, hogy Koszovónak hadserege legyen. Ez teljesen abszurd, s ezen az állásponton gyorsan változtatni kell” – húzta alá Engel.

Emlékeztetett arra, hogy az USA az első között ismerte el a balkáni állam egyoldalúan kikiáltott függetlenségét, s hangsúlyozta, országa nyújtja a legnagyobb támogatást Pristinának. „ezért vált Koszovó az Egyesült Államok legnagyobb európai támogatójává”.

Hozzátette, többször is járt Koszovóban, s véleménye szerint az ottani emberek „őszinték szeretik az amerikaiakat és minden amerikai dolgot”, írja a Tanjug.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban