Világ
Tillerson: Egyértelmű, hogy a szíriai elnök végponthoz érkezett
Betűméret:             

Bassár el-Aszad elnök távozásához kötötték a szíriai helyzet megoldását a világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7 csoport külügyminiszterei az olaszországi Lucca városában kedden tartott találkozójukon, közöttük Rex Tillerson, az amerikai diplomácia vezetője, aki világosnak nevezte, hogy a szíriai elnök végponthoz érkezett.

Rex Tillerson sajtóforrások szerint kijelentette, mindenki számára egyértelmű, hogy Bassár el-Aszad végpont előtt áll. Az amerikai diplomácia vezetője hozzátette, Oroszországnak fel kell hagynia a szíriai elnök támogatásával. Hangsúlyozta, Oroszországnak el kell döntenie, melyik oldalon áll.

A G7-csoport külügyminisztereinek kétnapos találkozóját záró nyilatkozat szerint ha Oroszország készen áll befolyását latba vetni a szíriai válság békés megoldása érdekében, akkor a G7-államok együttműködnek a konfliktus politikai megoldásában, valamint részt vesznek a szíriai stabilizálás és újjáépítés költségeinek fedezésében.

A G7-ek Oroszországot "valódi politikai folyamat" ösztönzésére szorgalmazták, hangsúlyozva, hogy a néhány nappal ezelőtti amerikai beavatkozás Szíriában "háborús bűncselekményre adott megfelelő és korlátozott mértékű" katonai válasz volt, vagyis a korábbi vegyi támadáshoz mért reakció.

A házigazda Angelino Alfano olasz külügyminiszter sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Szíriában nem kizárólag katonai megoldás létezik. Hangsúlyozta, hogy Oroszországot nem lehet kihagyni a szíriai helyzet megoldásából, sem a tűzszünet eléréséből, sem a békéből, sem az újjáépítésből. Alfano hangsúlyozta, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök sorsa "nem fog egy nap alatt eldőlni", és a szíriaiakra vár, hogy saját jövőjükről döntsenek.

Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter viszont kijelentette: a G7 országai egyetértenek abban, hogy semmilyen megoldás nem lehetséges, amíg Aszad hatalmon van.

A francia diplomácia vezetője arra is kitért, a G7 világossá fogja tenni Oroszország számára, hogy fel kell hagynia a "képmutatással", és együtt kell működnie a többi országgal, hogy véget érjen a polgárháború. Ayrault egyúttal arra az álláspontra helyezkedett, hogy a Szíriára mért minapi amerikai légicsapás "apró lehetőséget teremtett" a helyzet rendezésére.

A fejlett országok diplomáciai vezetői Szíriáról külön találkozót is tartottak, amelyen részt vett Törökország, az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia, Jordánia és Katar külügyminisztere is.

Az amerikai külügyminiszter a nap folyamán Luccából Moszkvába utazik tovább. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban