Világ
Porosenko szerint Putyin nem akarja rendezni a kelet-ukrajnai válságot
Betűméret:             

Vlagyimir Putyin elnök nem akarja a Donyec-medencében zajló fegyveres konfliktus rendezését - jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján, amelyet abból az alkalomból hívott össze, hogy az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta a héten az ukrán állampolgárok vízummentességét.

Az elnök kiemelte: azzal viszont, hogy Putyin nem akarja végrehajtani a válság rendezését célzó minszki megállapodásokat, lehetővé teszi a válságért felelősök bíróság elé állítását és megbüntetését. A fehérorosz fővárosban aláírt dokumentumok alapján ugyanis Kijev akár nemzetközi bírósághoz is fordulhat - tette hozzá.

Porosenko kifogásolta, hogy Oroszország folyamatosan akadályozza a minszki megállapodások útitervének kidolgozását, továbbá a fogolycsere elakadt Kijev és a kelet-ukrajnai szakadárok között, amiért szintén Moszkvát tette felelőssé. Szavai szerint az orosz fél állandóan módosítja ezzel kapcsolatos álláspontját, ami arról tanúskodik, hogy egyáltalán nem akarja az ukrán foglyok kiszabadulását, holott erre kötelezettséget vállalt a minszki megállapodásokban. Hozzátette: ez az egyik érve Kijevnek nyugati partnerei - az Európai Unió és az Egyesült Államok - felé, fenn kell tartani az Oroszországgal szembeni szankciókat.

Az ukrán elnök bejelentette, hogy a jövő hét végén Berlinbe utazik, ahol Angela Merkel német kancellárral készül egyeztetni a fegyveres konfliktus rendezésének normandiai formátumban történ folytatásáról, vagyis Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország részvételével.

Egy kérdésre válaszolva kijelentette: nincs bocsánat Viktor Janukovics volt elnöknek, amiért behívta az orosz csapatokat a szuverén Ukrajna területére. Fontosnak nevezte egyúttal, hogy Janukovics perének a nyilvánosság előtt kell zajlania. A független Ukrajna történelmében precedensértékűnek nevezte, hogy egy ukrán bíróság megkezdte az eljárást Janukovics ellen hazaárulás vádjában.

Porosenko ismételten kifejezte reményét, hogy az ENSZ hajlandó lesz békefenntartókat küldeni a Donyec-medencébe. Szavai szerint a kelet-ukrajnai szakadárok megijedtek, tapasztalva, hogy nő a támogatottsága a nemzetközi közösségben az ENSZ-békefenntartók bevonásának azután, hogy a fegyvertelen EBESZ-megfigyelők autója felrobbant az általuk ellenőrzött területen, és az incidensben életét vesztette a misszió egyik amerikai tagja. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban