GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. május 19. [17:38]

Ismét feszült a helyzet a migránsok miatt Ventimigliában az olasz-francia határon

Ismét feszült a helyzet a migránsok miatt Ventimigliában az olasz-francia határon
Fotó: AFP
Menekültek Ventimiglia környékén

Több száz afrikai bevándorló várakozik a Franciaországba való átjutásra az olaszországi határváros Ventimigliában a két évvel ezelőtti helyzetet idézve, amikor a migránsok a parti sziklákon tüntettek - jelentette az olasz sajtó pénteken.

A La Stampa torinói napilap beszámolója szerint Ventimiglia terei, parkjai megteltek bevándorlókkal. Több százan éjszakáznak a Roja-folyó kiszáradt medrében, napközben a helyiektől kérnek alamizsnát, ingyenes meleg ételt pedig az egyik plébánián kapnak.

Maurizio Marmo az egyházmegyei Caritas szervezetének vezetője szerint naponta több mint négyszáz ételadagot osztanak ki a korábbi napi százötvennel szemben. A bevándorlóknak Franciaországból érkező önkéntesek is segítenek.

A La Stampa szerint a helyzet 2015 júniusára emlékeztet, amikor hasonló "roham" szállta meg a 25 ezer lakosú Ventimiglia városát. Akkor Franciaország lezárta határait, és Ventimigliában a többségében afrikai fiatalemberek a tengerparti sziklákon tüntettek azt skandálva, hogy át akarnak jutni Franciaországba. Azóta az olasz hatóságok többször más olaszországi táborba szállították át a határon várakozókat.

Most az vezetett a migránsok számának ismételt növekedéséhez, hogy világ legfejlettebb országait tömörítő G7-es csoport május végi, szicíliai találkozója miatt Olaszország szigorította a határellenőrzést.

Az olasz Vöröskereszt Ventimigliában működő szállásán jelenleg 150-en tartózkodnak. A La Repubblica napilap adatai szerint 2015 óta a Vöröskereszt táborán 11 ezren haladtak át. Többségüknek nyoma veszett. A határzár ellenére korábban sokan átjutottak a francia oldalra gyalog vagy járműveken megbújva, de szeptember óta heten veszítették életüket: az olasz-francia autósztrádán elgázolták őket vagy a határon áthaladó vonatvonalon haltak meg.

Riccardo Noury az Amnesty International emberjogi szervezet olaszországi szóvivője szerint Ventimiglia "emberek parkolóhelye, ahol a szolidaritás is bűncselekménynek számít". Olasz hírügynökségi jelentés szerint a nizzai bíróság ezer eurós pénzbírságra ítélt egy olasz nőt, aki tavaly novemberben saját gépjárművével nyolc bevándorlót szállított át Franciaországba. Az olasz nőt örökre kiutasították Franciaországból. Tárgyalásán azt állította, hogy nem üzleti haszonból csempészte át a csoportot, hanem ismerte őket és segíteni akart nekik. (MTI)


2017. augusztus 20. [17:14]

Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke már nem ragaszkodik ahhoz, hogy felső határt jelöljenek ki Németországban a menedékkérők... >>

2017. augusztus 20. [11:19]

Az észak-koreai rezsim Dél-Korea és az Egyesült Államok közösen tartott hadgyakorlata előtt üzent. A rezsim ellenséges lépésnek tekinti a katonai akciót és megtorlással... >>

2017. augusztus 19. [8:38]

Az Egyesült Államokban azt latolgatják, hogy mi várható Steve Bannon, a Fehér Ház stratégiai főtanácsadójának eltávolítása után.A döntés után a volt főtanácsadó interjút... >>Álláshirdetések gomb
1 euró 119.29 dinár
1 dollár 101.63 dinár
100 forint 39.22 dinár
100 dinár 254.97 forint
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Heti kérdés
Ön szerint kedvező fogadtatásra találnak-e a belgrádi vezetők Koszovó-kezdeményezései?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve