Világ
Koszovói választások: A Ramush Haradinaj vezette koalíció nyert a végleges eredmények szerint
Betűméret:             

A Ramush Haradinaj vezette koalíció nyerte meg a június 11-i koszovói előrehozott parlamenti választást a választási bizottság honlapján csütörtökön közzétett hivatalos és végleges eredmények szerint.

A végleges eredmények alapján a korábban Hashim Thaci államfő vezette Koszovói Demokrata Párt (PDK), a Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) és a Koszovói Kezdeményezés (Nisma) nevű pártok koalíciója, vagyis az úgynevezett háborús koalíció a szavazatok 33,74 százalékát szerezte meg, ami 39 mandátumot jelent a 120 fős törvényhozásban.

A második helyen az ultranacionalista Önrendelkezés (Vetevendosje) végzett a voksok 27,49 százalékával, ez 32 mandátumot jelent. Az Isa Mustafa eddigi miniszterelnök vezette Koszovói Demokrata Szövetség (LDK), a Szövetség az Új Koszovóért (AKR), valamint az Alternatív Párt koalíciójára leadott 25,53 százaléknyi voks csak a harmadik helyre, és 29 mandátumra volt elegendő. A nemzeti kisebbségeknek járó húsz, úgynevezett fenntartott hely közül 10 jár a szerb pártoknak, ebből 9-et a Szerb Lista szerzett meg, egyet pedig az Önálló Liberális Párt. A maradék tíz mandátum a török, askáli, goráni, roma és a magát egyiptominak nevező kisebbség pártjai között oszlik meg.

A részvételi arány rekordalacsony, 41,3 százalékos volt.

Önállóan egyik párt vagy koalíció sem tud kormányt alakítani, és az eddigi információk szerint a felek vonakodnak koalícióra lépni egymással, anélkül viszont senkinek sincs meg a kormányalakításhoz szükséges 61 fős parlamenti többsége, még akkor sem, ha maguk mellé állítják a kisebbségeket.

A koalícióhoz viszont egyik félnek sem fűlik a foga. Szinte biztosra vehető, hogy Isa Mustafa nem lép ismét koalícióra Hashim Thaci koszovói elnök pártjával, a PDK-val, ugyanis éppen ez a párt okozta kormányának bukását, amikor támogatta az ellene beadott bizalmatlansági indítványt. Az Önrendelkezésnek pedig nagyon rossz híre van, hiszen meglehetősen radikális eszközökkel politizált ellenzékből az utóbbi időszakban, például könnygázgránátokkal akadályozta a törvényhozás munkáját. Ugyanakkor az Önrendelkezés sem lépne koalícióra a PDK-val, így előfordulhat, hogy Isa Mustafa és Albin Kurti is "a kisebbik rossz" elve mentén közösen alakít kormányt, kizárva így a kormányzásból a legtöbb szavazatot szerzett tömörülést.

Koszovói politikai szakértők a múlt héten az egyik pristinai napilap beszámolója szerint azt javasolták, ügyvezető kormányt kell felállítani, hogy elkerülhető legyen egy ismételt választás kiírása. Amennyiben ugyanis az elnök másodszori kormányalakítási felkérésére sem sikerül senkinek kormányt alakítani, ismét választást kell tartani. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban