Világ
Ismét kiürítettek egy migránstábort Párizsban
Betűméret:             

A francia hatóságok péntek délelőtt ismét kiürítettek egy illegális migránstábort Párizsban, ahol közel háromezren éltek a járdákon felállított sátrakban. A hatósági fellépés néhány nappal azelőtt történt, hogy a kormány beterjeszti az új menekültjogi törvénytervezetét.

Az elmúlt két évben 34. alkalommal számoltak fel a francia fővárosban spontán kialakult, hevenyészett migránstábort, ezúttal annak a humanitárius központnak a közelében, amely tavaly novemberben nyílt meg a város északi határán. A 400 fő befogadására alkalmas központ folyamatosan túlterhelt, ezért az érkező menedékkérők a közelben telepedtek le az utcákon és a parkokban, a párizsi körgyűrű mentén.

Az embertelen körülmények között élő menedékkérők elszállítását reggel 6 órakor kezdték meg a prefektúra, a francia bevándorlási és integrációs hivatal (OFII), a párizsi városháza és a migránsokat ellátó France terre d,asile és az Emmaus humanitárius szervezetek több mint háromszáz munkatársa. A kiürítés nyugalomban, incidensek nélkül történt.

A prefektúra tájékoztatása szerint minden embernek átmeneti szálláslehetőséget javasoltak mintegy húsz átmeneti befogadó központban a fővárosi agglomerációban, miután az illegális tábor "jelentős veszélyeket jelentett a táborlakók és a környéken lakók egészségi állapotára és biztonságára".

A segélyszervezetek szerint a táborba - amelyet legutóbb két hónnappal ezelőtt ürítettek ki - az elmúlt időszakban már hetente kétszáz új ember érkezett. Didier Leschi, az OFII igazgatója szerint az illegális táborban olyan menekültek is éltek, akik már megkapták a menekültstátuszt Franciaországban, de állandó lakhelyet nem sikerült találniuk. Az illetékes szerint a felgyorsított eljárásnak ez az ellentmondása.

A párizsi humanitárius központ az észak-franciaországi Calais-ban illegálisan működött sátortábor tavalyi felszámolását követően nyílt meg Anne Hidalgo párizsi főpolgármester kezdeményezésére, azzal a céllal, hogy megszűnjenek az illegálisan kialakuló sátortáborok. A Nagy-Britanniába átjutni próbálkozó migránsok dzsungelnek is nevezett észak-franciaországi táborának megszüntetése óta Párizs lett az elsősorban Olaszország felől érkező menedékkérők legfőbb franciaországi tranzitállomása. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban