Világ
Martin Schulz bevenné kormányába Angela Merkelt
Betűméret:             

Továbbra is a választási győzelemért küzd és nem foglalkozik a pártja alacsony támogatottságát mutató közvélemény-kutatásokkal Martin Schulz, a német szociáldemokraták (SPD) kancellárjelölte, aki hétfőn tartott berlini sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy hajlandó együtt kormányozni a mostani kancellárral, Angela Merkellel, de csak akkor, ha ő a kormányfő.

"Azért küzdök, hogy kancellár legyek, és ha Merkel asszony szeretne belépni a kormányomba, megteheti, alkancellárként" - mondta Martin Schulz.

A politikus a Die Welt című lap újságírójának azon kérdésére válaszolt, hogy csatlakozik-e elődjéhez, Peer Steinbrückhöz, az SPD 2013-ban indított - sikertelen - kancellárjelöltjéhez, aki az akkori szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás kampányában kijelentette, hogy soha nem lép be egy Merkel-kormányba, vagy pedig nyitva hagyja ezt a lehetőséget. Az SPD elnökének válasza hírmagyarázók szerint úgy is érthető, hogy nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy pártja a 2005-2009-es, és a 2013-2017-es ciklus után ismét kormányra lép majd az Angela Merkel vezette jobbközép CDU/CSU pártszövetség koalíciós partnereként.

Az SPD a legutóbbi felmérések szerint a szavazatok 21-24 százalékát gyűjtheti össze a két hét múlva, szeptember 24-én tartandó Bundestag-választáson. A CDU/CSU támogatottsága nagyjából 15 százalékponttal magasabb, 36,5-38,5 százalékos.

A szociáldemokrata kancellárjelölt tájékoztatóján kijelentette, hogy nem foglalkozik a felmérésekkel. Az újságírók "annyi közvélemény-kutatást jelentetnek meg, amennyit csak akarnak, engem nem érdekelnek, én a meggyőződéseimért harcolok" - mondta.

Hangsúlyozta, hogy "aki le akarja váltani a Merkelt, annak Schulzra és az SPD-re kell szavaznia".

A párt öt fő ígérettel indul neki a választási kampány hajrájának. Az első a társadalmi igazságosság erősítése a bérek területén, így a nők hátrányos munkaerőpiaci megkülönböztetésének megszüntetése annak az elvnek az érvényesítésével, hogy ugyanolyan munkáért ugyanannyi bér jár mindenkinek, és annak a jogosultságnak a megteremtésével, hogy részmunkaidőből vissza lehet térni teljes munkaidős állásba, és egy új elv bevezetésével, miszerint határozott idejű szerződéssel csak különösen indokolt esetben lehet foglalkoztatni munkavállalókat.

A második ígéret a társadalmi igazságosság erősítése a gyermekellátás és az oktatás-képzés területén, amihez a többi között az óvodai ellátási díj megszüntetése és egy nagyszabású iskolafelújítási és -építési program kapcsolódik.

A harmadik ígéret szerint a párt gondoskodik az emberek "biztos nyugdíjáról", így többi között vállalja, hogy stabilizálja a nyugdíjjárulékot, nem csökkenti a nyugdíjakat és nem emeli a nyugdíjkorhatárt - ismertette Martin Schulz.

A negyedik ígéret a demokratikus értékek védelme az Európai Unióban, az ötödik pedig az, hogy egy SPD-s vezetésű kormány nem emeli a védelmi kiadásokat a NATO-tagországoktól elvárt szintre, a hazai össztermék (GDP) 2 százalékának megfelelő összegre. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban