Világ
Lengyel kormányszóvivő: Juncker beszéde reményt ad a migrációs válság konstruktív kezelésére
Betűméret:             

Jean-Claude Junckernek a migrációs válság kezelésére kilátásba helyezett javaslatai remélhetőleg konstruktívak lesznek, leállítják a migránsok beáramlását Európába - kommentálta csütörtökön Rafal Bochenek lengyel kormányszóvivő az Európai Bizottság elnökének előző napi évértékelő beszédét.

A TV Republika kereskedelmi hírtelevíziónak adott nyilatkozatában a kormányszóvivő egyebek között arra reagált, hogy Juncker előző nap az Európai Parlamentben elmondta: a bizottság hamarosan új javaslatokkal fog előállni a gazdasági bevándorlók visszaküldésének felgyorsítására, és kiemelte, hogy javítani kell a menekültek helyzetét a líbiai táborokban, nagyobb szolidaritást kell vállalni Afrikával.

Bochenek hangsúlyozta, reméli, hogy Brüsszel újabb kezdeményezése "végre konstruktív lesz, leállítja az európai partokhoz irányuló menekültáradattal összefüggő, folyamatos és egyre jobban elmélyülő katasztrófát".

A szóvivő "sok hónapos nehéz csatának" nevezte a migrációs válság kezelésére vonatkozó lengyel diplomáciai erőfeszítéseket, amelyek szerinte hozzájárultak ahhoz, hogy a nyugat-európai országok jelenleg figyelembe veszik Lengyelország érvelését ez ügyben. Bochenek ezzel arra utalt, hogy a lengyel kormány elutasítja a menekültelosztási kvótát, s a migrációs válság kezelésében az EU külső határainak védelmét hangsúlyozza, valamint a menekülthullámok kiváltó okainak helyszíni kezelését.

Az Európai Unió nyugati és keleti tagállamait eddig megosztó legfontosabb kérdésekben, ezen belül a migráció ügyében megoldásokat kell találni - hangsúlyozta Bochenek, úgy értékelve: Juncker évértékelője inkább Európa intézményes és politikai egységének megteremtése felé mutatott.

A szóvivő ezzel arra utalhatott, hogy Juncker a beszédében kijelentette: meg kell teremteni az egyenlőség unióját, amelynek tagjai egyenlők a méretüktől és a földrajzi helyzetüktől függetlenül. "Európának egyszerre kell lélegeznie a tüdeje keleti és nyugati felével, máskülönben a kontinens légszomjat kap" - mondta a bizottság elnöke, amit egyes lengyel kommentátorok a kétsebességes Európa koncepciójának kétségbe vonásaként értelmeztek, rámutatva: a tüdő két része visszatérő kép volt II. János Pál pápa tanításában. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban