Világ
A szlovén kormányfő lemondta zágrábi útját a két ország között fennálló határvita miatt
Betűméret:             

Miro Cerar szlovén kormányfő lemondta szeptember 27-i horvátországi látogatását Andrej Plenković horvát kormányfő kijelentései miatt, amelyek az ENSZ-közgyűlésen hangzottak el a horvát-szlovén határvita döntőbírósági határozatával kapcsolatban - írta a Jutarnji List című horvát napilap pénteken.

Andrej Plenković csütörtökön késő délután mondott beszédet New Yorkban az ENSZ-közgyűlésen, ahol ismételten hangsúlyozta, hogy Horvátország azért lépett vissza egyoldalúan a horvát-szlovén határvita döntőbírósági rendezéstől, mert Ljubljana megszegte az előírásokat azzal, hogy lobbizni próbált egy számára kedvező döntésért.

"A nemzetközi jog semmibe vétele elbátortalaníthatja a többi országot is attól, hogy saját vitáit egy harmadik fél segítségével oldja meg" - fogalmazott Plenković. Megjegyezte: a nemzetközi bíróság függetlenségének és pártatlanságának lejáratása - ahogyan szerinte a szlovén-horvát döntőbírósági folyamatban történt -, a nemzetközi testület döntésének érvénytelenségét vonja maga után, és Horvátországnak nem maradt más választása, minthogy visszalépjen a folyamattól.

Miro Cerar szlovén kormányfő a szlovén közszolgálati televíziónak csütörtökön késő este úgy nyilatkozott: a zágrábi találkozón a döntőbíróság határozatáról és annak végrehajtásáról beszélt volna horvát kollégájával, de mint mondta: ez most meghiúsult, mert a horvát miniszterelnök szerint "a döntőbírósági határozat kompromittálódott". Cerar úgy vélte: ez lehetetlenné tesz bármilyen párbeszédet Zágrábbal, és emiatt látogatásának nincs semmi értelme.

A szlovén kormányfő mindazonáltal kijelentette: Ljubljana további előkészületeket tesz annak érdekében, hogy végrehajtsa a döntőbíróság határozatát. "Amennyiben Horvátország nem lesz együttműködő, problémák léphetnek fel, amit senki nem akar" - mondta Cerar, majd hozzátette: a továbbiakban is nyitottak a párbeszédre, de csak abban az esetben, ha Horvátország kötelező érvényűnek tekinti a döntőbíróság ítéletét.

Szlovénia és Horvátország között 1991-re nyúlik vissza a határvita. A problémát az okozza, hogy a szlovénok jelenleg csak horvát területi vizeken keresztül tudnak kihajózni a Pirani-öbölből, ezért a határvonal számukra kedvező módosítását kérik. A horvát fél szerint viszont a határt az öböl felezővonalánál kell meghúzni, és így a szlovéneknek továbbra is horvát vizeken kell áthajózniuk, hogy kijussanak a nemzetközi vizekre.

A két ország 2009-ben fordult nemzetközi bírói fórumhoz, Zágráb azonban 2015-ben egyoldalúan visszalépett a döntőbírósági rendezéstől, miután a horvát sajtóban olyan lehallgatási felvételek leiratai jelentek meg, amelyek arra utalnak, hogy a szlovén fél a bíróság szlovén tagján keresztül Ljubljana számára kedvező döntést lobbizott ki a döntőbíróságon. Horvátország ezért nem tekinti kötelező érvényűnek a hágai nemzetközi döntőbíróság júniusi határozatát, és nem áll szándékában eleget tenni az abban foglaltaknak. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Péntek hajnalban Izrael Irán területét támadta, írta a Mandiner amerikai hírforrásokra hivatkozva. A CNN híradásában ugyancsak megerősítette a hírt. Az előző hétvégi, Izraelt ért iráni rakéta- és dróntámadás után Izrael választ ígért – amit péntek hajnalban meg is adott amerikai források szerint. Fontos...
2024. ÁPRILIS 19.
[ 9:05 ]
Az Európai Uniónak új, az európai versenyképességet növelő megállapodásra van szüksége, kiegészítve egy erős egységes piacon, jelentős befektetéseken, a digitális és zöld átmeneten, kevesebb bürokrácián, jobb szabályozáson és erős iparpolitikán alapul valódi energiaunióval - hangsúlyozta Charles Michel, az Európai...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 18:38 ]
A védelmi kiadások növeléséről is tárgyalt New Yorkban Donald Trump volt amerikai elnök és Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök helyi idő szerint szerda esti négyszemközti találkozóján. A megbeszélésről kiadott közlemény szerint a volt amerikai elnök, republikánus elnökjelölt és a lengyel államfő...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 17:44 ]
Beolvasás folyamatban