Kultúra
Elhunyt Varga László, a New York-i Filharmonikusok egykori első csellistája
Betűméret:             

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt Varga László, a New York-i Filharmonikusok egykori első csellistája, amerikai és kanadai egyetemek tanára.

Varga László december 11-én halt meg otthonában a floridai Sarasotában - írta hétfőn a New York Times online kiadása (www.nytimes.com).

Budapesten született zsidó zenész családban 1924-ben. Apja, Weisz Bertalan könyvelő és amatőr hegedűs volt, aki később a fokozódó zsidóellenesség miatt Vargára változtatta a nevét. Hároméves volt, amikor apja meghalt. Anyja, Bodor Margit eredetileg zongoratanár volt, de egy antiszemita "tisztogatás" során elvesztette állását, és attól kezdve varrónőként volt kénytelen dolgozni; fiát egy időre árvaházba is kellett, hogy küldje.

Hétévesen kezdett csellózni, tanulmányait a Zeneakadémián fejezte be. 1940-ben, 16 évesen a Székesfővárosi Zenekar - a mai Nemzeti Filharmonikusok elődje - csellistája lett, négy év alatt első csellista vált belőle, de Magyarország 1944. március 19-i német megszállásának másnapján öt zsidó zenésztársával együtt elbocsátották a zenekartól - idézte fel az amerikai lap nekrológja Varga László kiadatlan emlékiratai alapján.

Nem sokkal később munkaszolgálatra vitték, ahonnan visszaszökött Budapestre, és a gettóba került. A koncentrációs táborba való elhurcolástól az mentette meg, hogy hamis papírokkal igazolta, még nem töltötte be a 16. életévét.

A háború után, a híres Léner-kvartett tagjaként került az Egyesült Államokba, ahol 1948-ban csatlakozott a New York City Opera zenekarához, majd 1951-ben a New York-i Filharmonikusok első csellistája lett. A következő 11 évet ezen a poszton töltötte a görög Dimitrisz Mitropulosz, majd Leonard Bernstein zeneigazgatósága idején.

A zenekartól való 1962-es távozása után a Canadian String Quartethez csatlakozott, és a Torontói Egyetemen kezdett tanítani. Később sok éven át a San Franciscó-i Állami Egyetemen oktatott csellót, kamarazenét, és vezényelte az egyetemi zenekart. Egyik itteni tanítványa volt Kent Nagano amerikai karmester, aki 2006 és 2013 között a Bajor Állami Operaház főzeneigazgatója volt, jelenleg pedig a Montréali Szimfonikus Zenekar vezető karmestereként szolgál.

Kent Nagano Varga László halála után kiadott közleményében úgy fogalmaz: "Egyike volt azoknak az embereknek, akik kivételes hatással voltak rám. Türelmetlenségével, örömteliségével, a középszerűség meg nem tűrésével, fegyelmével és a művészet iránti szeretetével olyan dolgokat tanított nekem, amelyek egy életen át elkísérnek - hogy a zene az élet metaforája, és mint ilyen, ápolni, tisztelni, megosztani és a maga teljességében megélni kell minden egyes nap". (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Két szegedi származású író beszélget, akiknek szülővárosuk szinte minden. Egyikük távolabb, másikuk otthon él. Akár így, akár úgy, mégis jelen van az otthontalanság érzete mindannyiunknál. Ebben a mai otthontalan világban mi a kiút? Életünkről, az igaz szóról, a művészet elfeledett erejéről és sok minden másról...
2024. ÁPRILIS 15.
[ 8:56 ]
Ritkán adatik meg egy mai magyar mű ősbemutatója Magyakanizsán, ezúttal Tóth Péter: Stílusgyakorlatok – kabaré opera zongorakísérettel c. művét hallhatjuk Szokody. Anikó (zongora), Altorjai Tamás (basszus), Szélpál Szilveszter (tenor), Somogyvári Zita (szoprán), Bita Boglárka (mezzoszoprán) előadásában.Színpadra...
2024. ÁPRILIS 15.
[ 8:51 ]
Meghalt Eleanor Coppola, aki dokumentálta férje, Francis Ford Coppola néhány ikonikus mozija, köztük az Apokalipszis most elkészítését, és aki filmes családjukat nevelte. 87 éves volt. Coppola 2024. április 12-én halt meg családja körében, otthonában, a kaliforniai Rutherfordban − jelentették be hozzátartozói egy...
2024. ÁPRILIS 14.
[ 22:47 ]
Beolvasás folyamatban