Kultúra
Gyermekszínjátszás Nyugat-Bácskában
Betűméret:             

Próbáljunk mégis megmaradni” (Ady Endre)

Lelkes tanítónők munkájának gyümölcsét láthattuk tegnap, április 8-án Csonoplyán, a XV. Vajdasági Suliszínház Fesztivál 3. elődöntőjén.

A nyugat bácskai anyanyelvápoló gyerekek hat színdarabot mutattak be a kultúrház nagytermében. A fesztivál megnyitójaként a csonoplyai óvodások néptáncot adtak elő.

A csonoplyai gyerekekkel Krizsán Valéria, a nemesmiliticsiekkel Szabó Márta foglalkozott. Munkájuk eredményességét fémjelzi az is, hogy „A kőleves” című népmesei feldolgozás a szép magyar beszédért nyert elismerést, amelynek szereplői csonoplyai alsósok, vegyes házasságból származó gyerekek. Csonoplyán az iskolában nincs magyar tagozat, tehát ezek a gyermekek szerb tagozatra járnak. Itt elismerés jár a szülőknek is. Az „Ihók és Mihók” mesejátékot is csonoplyaiak mutatták be, az előadás a jelmezekért kapott díjat. A harmadik csonoplyai darab címe „A nagy Omasity” pellengérre állítja a nagyokat mondó, iskolatársait lebecsmérlő, végül pórul járó kamaszt.

A Lázár Ervin: „A négyszögletű kerek erdő” című műve alapján rendezett „Dömdö-dömdö-dömdödöm” című, nemesmiliticsi előadás volt a legjobb, ez jutott tovább a Sulifeszt döntőjébe. A darabban szereplő ötödikes Kocsis Noémi (Mikkamakka) és a hatodikos Purda Noémi (oroszlán) a színészi alakításért részesült elismerésben. Az időszerű témaválasztásért (húsvéti locsolkodás) „Habakukk locsolkodik” című előadás, a „Pletykás asszonyok” című népmese feldolgozás az összjátékért kapott díjat. Mindkettő szereplői nemesmiliticsi gyerekek.

A két faluban több mint húsz éve működik az anyanyelv-ápolási program a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében. Sikerként lehet elkönyvelni – a rohamosan fogyó lakosság ellenére – a fesztivál eredményeit és az iránta mutatkozó érdeklődést. Mindez az állhatatos, elhivatott tanítói munka eredménye.

nm

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnokában megrendezett kiállítás közönségét Kovács Nádi Karolina, a Hagyományok Háza Vajdasági Hálózatának a kézművességgel megbízott munkatársa köszöntötte, aki elmondta, hogy a békéscsabai akkreditált tojásíró tanfolyamot nemrég elvégző Tarjai Zita Katalin...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 19:50 ]
Ada Község Önkormányzata és a Vadvirág Hagyományápoló Kör – a Szentháromság Római Katolikus Plébánia, Ada Község civil szervezetei és művelődési, oktatási intézményei, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatói és szakmai partnersége mellett –...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 15:21 ]
Elhunyt 80 éves korában Eötvös Péter Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus, a magyar és nemzetközi kortárs zene kiemelkedő alakja - tudatta a család vasárnap az MTI-vel. A tájékoztatás szerint Eötvös Pétert türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 13:17 ]
Beolvasás folyamatban