Kultúra
Londoni Filmfesztivál: A női egyenjogúságért szólalt fel Meryl Streep
Betűméret:             

A nőket a középpontba állító Londoni Filmfesztivál szerdai megnyitóján a női egyenjogúságért szólalt fel a Suffragette című nyitófilm főszereplője, Meryl Streep. A díszvetítést egy nők jogaiért küzdő aktivista csoport késleltette demonstrációjával.

A családon belüli erőszak ellen küzdő brit Sisters Uncut csoport tucatnyi tagja a premierhez leterített vörös szőnyegre feküdt le, és a "Halott nők nem tudnak szavazni" feliratot tartották maguk elé. Twitter-üzenetükben hangsúlyozták, hogy folytatják a szüfrazsettek által elkezdett harcot a nők egyenjogúságáért. A protestálókat végül biztonsági őrök vitték el a szőnyegről.

A Carrey Mulligan, Meryl Streep és Helena Bonham Carter szereplésével forgatott Suffragette című 20. század elején játszódó dráma Sarah Gavron rendezésében készült Abi Morgan forgatókönyvéből.

Mint Clare Stewart, az 59. BIF Londoni Filmfesztivál igazgatója korábban elmondta: a Suffragette című filmet "brit nők forgatták olyan brit nőkről, akik megváltoztatták a történelem menetét".

Stewart megerősítette: azért választották ezt az alkotást a mustra nyitófilmjének, hogy ezzel is jelezzék, le kell dönteni a női rendezők lehetőségeit korlátozó akadályokat, és meg kell vizsgálni, hogyan kerülhet előtérbe a női egyenjogúság kérdése a filmszakmában, illetve hogyan kaphat központi szerepet ez a kérdés.

A londoni fesztivál 240 játékfilmet bemutató műsorából 46 produkciót jegyeznek női rendezők, ám Stewart elismerte, hogy ez kevés.

Az Oscar-díjas Meryl Streep, aki Emmeline Pankhurst nőjogi aktivistát alakítja a Suffragette-ben, a megnyitó gála közönsége előtt emelte fel szavát a szórakoztatóiparban a nőket világszerte sújtó diszkrimináció - olvasható a BBC News honlapján.

"Ha a kormányzók testületében ülő férfiak nem érzik kényelmetlenül magukat azért, mert a székek felét nem nők foglalják el, akkor nem érhetünk el semmiféle előrelépést" - fogalmazott a színésznő. A filmipart irányító befolyással kapcsolatban beszédes adatokat idézett: a nagy hatású Rotten Tomatoes filmes honlap kritikusai és bloggerei között 168 nő és 760 férfi van. A New York-i Filmkritikusok Körében 37 férfi mellett két nő kapott helyet. Streep felháborítónak nevezte a nőket hátrányosan érintő sztereotip megkülönböztetést és a nők elfogadására szólított fel.

A Suffragette című film elismeréssel adózik az 1910-es évek elején a brit nők szavazati jogáért küzdő szüfrazsettek előtt, és emlékeztet arra, hogy "mit adtak nekünk, de arra is, hogy most hol tartunk a világban" - fejtette ki Carey Mulligan. A színésznő szerint "még mindig olyan társadalomban élünk, amely szexista".

Sarah Gavon hangsúlyozta, hogy Emmeline Pankhurst élete is megért egy filmet, de ő nem "egy rendkívüli nőt" akart bemutatni. Éppenséggel egy hétköznapi nő sorsa érdekelte, egy dolgozó nőé, aki a változások élére áll. "Úgy gondoltuk, ha ennek a nőnek a nyomába eredünk, az kapcsolatot teremt a világban ma élő nőkkel".

A Londoni Filmfesztiválon csütörtökön a nők médiában betöltött szerepével, a nőket a filmiparban világszerte sújtó diszkriminációval foglalkozik a Geena Davis amerikai színésznő közreműködésével szervezett globális szimpózium. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ada Község Önkormányzata és a Vadvirág Hagyományápoló Kör – a Szentháromság Római Katolikus Plébánia, Ada Község civil szervezetei és művelődési, oktatási intézményei, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatói és szakmai partnersége mellett –...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 15:21 ]
Elhunyt 80 éves korában Eötvös Péter Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus, a magyar és nemzetközi kortárs zene kiemelkedő alakja - tudatta a család vasárnap az MTI-vel. A tájékoztatás szerint Eötvös Pétert türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 13:17 ]
Sziveri János emléknapot rendezett tegnap a költő nevét viselő Művészeti Színpad, immár 31. alkalommal gyűltek össze a költő ismerősei, tisztelői, hogy születésnapjához közeledve emlékezzenek rá. Két helyszínen koszorúztak. Elsőként Sziveri János mellszobránál mondott méltató beszédet Mák Andrea, a muzslyai...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 11:55 ]
Beolvasás folyamatban