Kultúra
Tarolt a Truman a spanyol filmakadémia díjátadóján
Betűméret:             

Tarolt a Truman című filmdráma a spanyol filmakadémia madridi díjátadó gáláján vasárnapra virradó éjjel: az alkotás a spanyol Oscar-díjként emlegetett Goya-díj hat kategóriájából ötben győzedelmeskedett, köztük a legjobb filmnek és a legjobb rendezőnek járó elismerést is elnyerte.

A harmincadik alkalommal megrendezett díjkiosztó a spanyol filmes élet egyik legjobban várt eseménye minden évben, külsőségeiben is igyekszik idomulni amerikai "testvéréhez", az Oscar-gálához.

A spanyol főváros Marriott Auditoriumába vörös szőnyegen vonulnak be a legnagyobb sztárok, neves tervezők ruhakölteményeiben. Köztük volt idén Penelopé Cruz és Javier Bardem spanyol színész házaspár, valamint a francia Juliette Binoche és Tim Robbins is, akik jelöltként vettek részt a gálán.

A gálára mindig különös figyelemmel választják ki a műsorvezetőt. Az idei házigazda ismét Dani Rovira színész-komikus volt, aki a tavalyi gálán már bizonyította tehetségét. Az élő televíziós közvetítést csaknem négymillióan látták.

Antonio Resines, a spanyol filmakadémia elnöke beszédében az illegális filmletöltések elleni harc fontosságát és a kulturális adó csökkentésének szükségességét emelte ki.

Mint mondta, tavaly Spanyolországban percenként 1900 filmet töltöttek le illegálisan, és a nézők között helyet foglaló Ínigo Méndez de Vigo kulturális miniszterhez intézve szavait hangsúlyozta, hogy ezért még több intézkedésre van szükség ez ellen.

"Minden jobb lenne ha az áfa a helyére kerülne" - hangoztatta. Jelenleg 21 százalékos a kulturális áfa a dél-európai országban, amely ellen a művészvilág évek óta következetesen tiltakozik.

A Goya-díjat 27 kategóriában osztották ki. Az este abszolút győztese Cesc Gay Truman című alkotása lett, amely a magyar mozikban is látható.

A történet két férfi, Julián és Tomás barátságáról szól, a gyerekkori barátok évek óta nem látták egymás és amikor újra találkoznak, egyikük már súlyos beteg. A film utolsó, közös napjaik krónikája.

A Truman a legjobb film, a legjobb rendezés, a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó elismerés mellett megkapta legjobb férfi főszereplő (Ricardo Darín) és a legjobb férfi mellékszereplő díját (Javier Cámara) is.

Darín az első argentin színész, aki átvehette a kategóriában a Goya-díjat, pedig már negyedik alkalommal jelölték. Legutóbb tavaly a Magyarországon is vetített Eszeveszett mesékben nyújtott alakításáért.

A második legtöbb díjat Isabel Coixeta Nadie quiere la noche (Senki nem akarja az éjszakát) című filmje kapta, amelyben a főszerepet Juliette Binoche alakította. Kilenc jelöléséből négyet váltott díjra, köztük a legjobb filmzene és a legjobb jelmez kategóriájában.

Az este nagy favoritja a La novia (A menyasszony) című film volt, Federico García Lorca Vérnász című művének filmes adaptációja, amely 12 jelölést kapott, de végül csak két kategóriában győzedelmeskedett. Megkapta a legjobb operatőr (Miguel Ángel Amoedo) és a legjobb női mellékszereplő (Luisa Gavasa) díját.

A legjobb női főszereplő Natalia de Molina lett a Techo y comida (Tető és étel) című filmért.

A török Deniz Gamze Ergüven Mustang című alkotását díjazták a legjobb európai filmnek járó szoborral, amely jelölt a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjra is a magyar A Saul fiával együtt.

A gálán életműdíjjal tüntették ki a 89 éves Mariano Ozores spanyol rendezőt, aki pályafutása alatt 96 filmet készített, és műveit több mint 87 millióan látták. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ada Község Önkormányzata és a Vadvirág Hagyományápoló Kör – a Szentháromság Római Katolikus Plébánia, Ada Község civil szervezetei és művelődési, oktatási intézményei, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatói és szakmai partnersége mellett –...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 15:21 ]
Elhunyt 80 éves korában Eötvös Péter Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus, a magyar és nemzetközi kortárs zene kiemelkedő alakja - tudatta a család vasárnap az MTI-vel. A tájékoztatás szerint Eötvös Pétert türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 13:17 ]
Sziveri János emléknapot rendezett tegnap a költő nevét viselő Művészeti Színpad, immár 31. alkalommal gyűltek össze a költő ismerősei, tisztelői, hogy születésnapjához közeledve emlékezzenek rá. Két helyszínen koszorúztak. Elsőként Sziveri János mellszobránál mondott méltató beszédet Mák Andrea, a muzslyai...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 11:55 ]
Beolvasás folyamatban