Kultúra
Meghalt Szipál Márton fotóművész
Betűméret:             

Életének 92. évében meghalt Szipál Márton fotóművész, a magyar fotográfia egyik legismertebb személyisége - tudatta a család és a művész baráti köre szerdán.

A külföldön Martin Szipálként, művésznevén Martin S. Martinként ismert fotóművész 1924-ben született Szolnokon. Gyermek- és fiatalkorát Debrecenben töltötte, majd Budapesten telepedett le. Édesapja Szipál Márton Károly udvari fényképészmester volt.

A fotózást Münchenben tanulta, 1942-ben tett mestervizsgát. A második világháború alatt pilóta volt, később hadifogságba került. A háború után 1946-ban nyitotta meg első üzletét Debrecenben.

1953-ban tagja lett a Budapesti Fényképész Szövetkezetnek, 1954-ben alapító tagja volt a Debreceni Művészfényképészek Szövetségének, 1956-ban pedig a Magyar Fotóművészek Szövetségének.

1956-ban emigrált az Amerikai Egyesült Államokba, ahol keresett fotós lett belőle. Hollywoodban négy évtizeden át fényképezett filmsztárokat, többek között John Wayne-t, Tommy Lee Jones-t, Leslie Nielsent, Tracy Nelsont, Charlene Tiltont, Margaux Hemingway-t, Timothy Huttont, Priscilla Presley-t illetve Kareem Abdul-Jabbart.
1997-ben tért vissza Magyarországra, ahol fotós újságok munkatársaként dolgozott és tanított. Életéről és munkásságáról 2004-ben jelent meg a Sztárok sztárfotós szemmel című könyv.
Szipál Márton, akinek munkáit a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum őrzi, több hazai és nemzetközi pályázaton nyert díjat. 1955-ben a magyar fotópályázaton, 1956-ban a müncheni fotópályázaton nyert aranyérmet, az Angol Évkönyv a világon a legtöbbet kiállított és díjazott fotográfusok közé sorolta, és megkapta az A.F.I.A.P. címet (The International Federation of Photographic Art) is. 1973-ban az Art directorok kiállításának díjnyertese (Bobby Womack albumának borítója és óriásplakátja), 2009-ben pedig Debrecenben Kölcsey-díjat kapott. (hirado.hu/MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Varga Valentin kiállítása Zentán - illusztráció
2024. ÁPRILIS 19.
[ 21:48 ]
Nemes Márton Techno Zen című installációjával nyílt meg a 60. Velencei Képzőművészeti Biennále magyar pavilonja, amely máris a kulturális kiállítássorozat középpontjába került - mondta Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 18:41 ]
Quentin Tarantino meggondolta magtát, és mégsem a The Movie Critic című produkció lesz a tizedik, utolsónak szánt mozifilmje - számolt be róla szerdán a Variety.com hollywoodi filmes portál. A 61 éves, Oscar-díjas rendező-forgatókönyvíró tavaly a cannes-i filmfesztiválon beszélt a közönségnek arról, hogy utolsó...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 10:34 ]
John Lennon és Paul McCartney fiai bejelentette, hogy közös dalt adtak ki a híres londoni Primrose Hill parkról, jelentette a brit sajtó. James McCartney (46) és Sean Ono Lennon (48) közösen írták meg a balladát a híres Primrose Hill parkról, amit a 19. század első felében nyitottak meg a mintegy 60 méter magas dombon, London...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 10:29 ]
Beolvasás folyamatban