Kultúra
Zentai kerámiatelep a különleges raku technikával
A zentai Képzőművészeti Alkotóműhely keretein belül, a Zentai Alkotóházban, június 22. és 25. között ismét megrendezésre került a japán kerámiaégetés hazai művelőinek művésztelepe.
Betűméret:             

A rakutelep szervezője, Mezei Erzsébet elmonda, hogy idén hetedik alkalommal szervezték meg a művésztelepet a szokásos októberi időponttól eltérően most, júniusban. Az általa Horvátországban tanult japán kerámiatechnika hagyományainak tiszteletben tartásával a zentai telepen a nyitottabb amerikai rakutechnikát alkalmazzák. A tábor szervezésével pedig az a céljuk, hogy ezt a ritka módszert térségünkben is ismertebbé tegyék.

Az eljárás lényege, hogy a kiégetett munkákat magas hőfokra hevített állapotban olyan természetes közegbe helyezik, mint a víz vagy a fűrészpor, így azok váratlan, ugyanakkor művészi színezetet, mintát kapnak. A kerámiaművészek ezért ezeket a kerámiákat a „szándékos véletlen” alkotásainak nevezik.

Az eddigi kerámiatelepeken magyarországi, horvátországi, illetve hazai művészek vettek részt, illetve minden évben meghívnak néhány fiatal művészt, középiskolást is, akiknek lehetőséget biztosítanak a különleges technika megismerésére. A művésztelep minden alkalommal hagyományos kiállítással zárul, amelyen az érdeklődő közönség számára is bemutatják a tábor ideje alatt készített munkákat. Az alkotásokat ezen kívül kiállítják az adventi időszakban megrendezésre kerülő Lámpás elnevezésű kiállításon is, amely a Képzőművészeti Alkotóműhely egész évi tevékenységét tárja a közönség elé.

A szervező elmondta, hogy az évenként összegyűlt művészek számára mindig meghatároznak egy vezérelvet, amelyek témájára létrehozzák új kerámiáikat. Idén a művésztelep vezérelve a kísérletezés és a tapasztalatcsere. Így a munka során igyekeznek elmélyíteni, kidolgozni ismereteiket, illetve az esti beszélgetések során összegzik eddigi tapasztalataikat.

Jana Vjerg, grafikusművész, a tábor résztvevője, aki gyermekkora óta foglalkozik kerámiával, elmondta, hogy az ilyen bonyolult munkafolyamatban nélkülözhetetlen a kreatív együttműködés. Szerinte a szakmai és emberi egyetértés alapfeltétele ennek a munkának. Fődi Éva, grafikusművész is hangsúlyozta a csapatmunka nélkülözhetetlenségét a raku technikájának alkalmazásánál.

Az idei rakutelep június 25-én, szombaton 18 órától az új munkákat bemutató kiállítással zárul. A művészek minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak.

G. Z.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ada Község Önkormányzata és a Vadvirág Hagyományápoló Kör – a Szentháromság Római Katolikus Plébánia, Ada Község civil szervezetei és művelődési, oktatási intézményei, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatói és szakmai partnersége mellett –...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 15:21 ]
Elhunyt 80 éves korában Eötvös Péter Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus, a magyar és nemzetközi kortárs zene kiemelkedő alakja - tudatta a család vasárnap az MTI-vel. A tájékoztatás szerint Eötvös Pétert türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 13:17 ]
Sziveri János emléknapot rendezett tegnap a költő nevét viselő Művészeti Színpad, immár 31. alkalommal gyűltek össze a költő ismerősei, tisztelői, hogy születésnapjához közeledve emlékezzenek rá. Két helyszínen koszorúztak. Elsőként Sziveri János mellszobránál mondott méltató beszédet Mák Andrea, a muzslyai...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 11:55 ]
Beolvasás folyamatban