Kultúra
Szombaton kezdődik a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok
Bejelentették a kórustalálkozó résztvevőinek névsorát
Betűméret:             

A szórványmagyarság áll a XXIII. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok rendezvénysorozatának középpontjában ‒ emelte ki Dudás Károly, a programot szervező Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke szerdai sajtótájékoztatóján. A megnyitó ünnepséget október elsején, szombaton tartják a palicsi Vigadóban.

Dudás Károly a vajdasági magyarság egyik legjelentősebb kulturális rendezvénysorozatának nevezte az 1952-ben megrendezett, majd a ’90-es évek elején újjáélesztett ünnepségsorozatot, amelyet eleinte vándorrendezvényként Aracson, Zentán, majd a szórványtelepüléseken tartottak meg, később pedig visszatértek az első Ünnepi Játékok helyszínére, Palicsfürdőre.

Az ünnepségsorozat a Vajdasági Magyar Kórusok Találkozójával október 9-én Kúlán folytatódik a Szent György plébániatemplomban ‒ ismertette Arancsity Angéla, a VMMSZ szakmunkatársa. A kórustalálkozó résztvevői: a kúlai Bartók Béla Vegyeskórus, a Cantinela Női Kórus, a Bartók Béla Kamarakórus, továbbá a nagybecskereki Emmanuel Kamarakórus, az Óbecsei Schola Cantorum, az újvidéki Petőfi Sándor MMK Vegyeskórusa és az adai Musica Humana Kamarakórus. Ezt követi januárban a magyar kultúra napja alkalmából szervezett délvidéki központi ünnepség, ahol átadják a VMMSZ díjait, köztük a Magyar Életfa díjat. A programsorozat egyik legtömegesebben látogatott rendezvénye a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója, valamint a Durindó és a Gyöngyösbokréta. A népzenei és néptáncegyüttesek találkozójának 2017 nyarán Bácskossuthfalva ad otthont – jelentette be a VMMSZ elnöke.

A Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok idei mottója Balassi Bálint Egy katonaének: in laudem confiniorum című versének kezdősora: „Vitézek mi lehet ez széles föld felett szebb dolog az végeknél?" ‒ emlékezetett Dudás Károly, hozzátéve, ezzel is a szórványban jelenlevő értékekre és az ott élő magyar emberekre hívja fel a figyelmet a művelődési szövetség, amely a kezdetektől nagy hangsúlyt fektet az elszigetelt anyanyelvi közegben élők kultúrájának, identitástudatának erősítésére.

Az Ünnepi Játékok megnyitójának szerves részét képezi a bukovinai székely varrottasokat bemutató kiállítás ‒ emelte ki a VMMSZ elnöke. Az ünnepséget szombaton 17 óra 30 perckor ökumenikus istentisztelettel nyitják a palicsi Vigadó emeleti konferenciatermében, majd az ünnepi köszöntőket követően Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke útjára bocsátja a XXIII. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok rendezvénysorozatát. A palicsi ünnepség keretein belül bemutatják a Magyar Szó Szórványlétben című kötetét, a műsorban fellép a Bodor Anikó-díjas bácskertesi Krajcárka énekcsoport, msgr. Bogdán József papköltő, Hevesi Tibor magyarittabéi operaénekes, Szatmári Anna székelykevei mesemondó és a verseci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület néptánccsoportja.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elhunyt Louis Gossett Jr. - illusztráció
2024. MÁRCIUS 29.
[ 15:45 ]
Kedden Belgrádban 69 éves korában rövid betegség után elhunyt Slađana Milošević énekes, avangárd művész, a 80-as évek jugoszláv újhullámának egyik ikonja, akit a szerbiai zenei életben a rock hercegnőjeként emlegettek. Aleksandra Slađana Milošević 1955. október 3-án született Belgrádban, 1977-ben tűnt fel a...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 17:57 ]
A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnokában megrendezett kiállítás közönségét Kovács Nádi Karolina, a Hagyományok Háza Vajdasági Hálózatának a kézművességgel megbízott munkatársa köszöntötte, aki elmondta, hogy a békéscsabai akkreditált tojásíró tanfolyamot nemrég elvégző Tarjai Zita Katalin...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 19:50 ]
Ada Község Önkormányzata és a Vadvirág Hagyományápoló Kör – a Szentháromság Római Katolikus Plébánia, Ada Község civil szervezetei és művelődési, oktatási intézményei, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatói és szakmai partnersége mellett –...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 15:21 ]
Beolvasás folyamatban