Kultúra
Szombaton kezdődik az idei Bezdáni Színházi Napok
Betűméret:             

Huszonkilencedik alkalommal rendezik meg a Bezdáni Színházi Napokat. Nem is olyan rég e rendezvény a térség legjelentősebb magyar színházi élményét kínálta, amiből ezúttal sem lesz hiány, még ha a szokásosnál kevesebb előadás szerepel is a programban. A körülményeket szem előtt tartva, már az is bátor vállalkozásnak számít, hogy a lelkes bezdáni műkedvelők tovább éltetik a hagyományt, és nem riasztja őket vissza annak a gondolata, hogy megvalósul-e a várt érdeklődés, hiszen azt is érdemes elmondani, sőt, kell is, hogy valaha természetes volt, hogy a zombori és a környékbeli színházbarát magyarság rendszeresen látogatta a Bezdáni Színházi Napokat.

Október 1-jén, szombaton a békéscsabai Féling Színház társulatának előadásában bemutatásra kerülő, Hanusz Norbert rendezte Dilisek vacsorája című komédia nyitja az idei, négy hétvégét felölelő rendezvénysorozatot. Rákövetkező héten, október 8-án a helyi műkedvelők szórakoztatják a közönséget a Nevetni kell… című zenés kabaréesttel, amelyet Foki István, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke rendezett. Két este is a Szabadkai Népszínház színművészei lépnek fel a bezdáni színpadon: 16-án, vasárnap Csernik Árpád rendezésében az Europeanát, majd 21-én, pénteken a Picasso kalandjai című színművet láthatják a nézők Edvin Liverić rendezésében. Október 22-én, szombaton Best of Maksa címmel Maksa Zoltán önálló estje zárja az idei Bezdáni Színházi Napokat. Minden előadás 19 óra 30 perckor kezdődik.

Foki Zoltán, a programsorozatot szervező Bezdáni Művelődési Közösség elnöke a következőt nyilatkozta:

- Annak ellenére, hogy, sajnos, fogyatkozik a lakosság és fogyakozik a műkedvelő gárda, úgy érezzük, hogy szükség és igény is van arra, hogy Bezdánban ezt a rendezvénysorozatot továbbra is megtartsuk. Nagyon nagy a színházszeretet hagyománya, óriási csalódást okoznánk azzal, ha megszakítanánk, amit a tiszteletet érdemlő elődök útjára indítottak és hosszú éveken keresztül éltettek. Bízunk abban, hogy ezúttal is megtelik a nézőtér, nemcsak helybeli közönséggel, hanem a szomszédos településekről, Zomborból érkezőkkel, ahogyan az mindig is történt. Annak külön örülünk, hogy négy előadást láthat a nagyérdemű profik előadásában, de abban is biztosak vagyunk, hogy saját műkedvelőink is kellemes, szórakoztató esti programmal örvendeztetik meg a nézőket.

Ez utóbbi kijelentéshez nem fér kétség, hiszen a bezdáni Petőfi Sándor Művelődési Egyesület műkedvelői az utóbbi két évben mind nagyobb népszerűségre tettek szert nemcsak idehaza, hanem a határ menti településeken is, mind Magyarországon, mind Horvátországban.

- Egy amatőr társulatnak, azt hiszem, az számít igazi sikernek, hogyha máshol is elismrést vív ki, nem csak helyben, és persze, ha visszahívják oda, ahol már szerepelt. Ez történt az idén velünk, és büszkén mondhatom, ott tartunk az idén is, hogy 8-9 előadásunk volt Magyarországon, majd egyszer felléptünk Horvátországban is. Mindkét szomszédos térségben várnak még ránk idei vendégszereplések. A tavalyi utat, amit dávodi barátunk, Horváth Árpád segítségével tapostunk ki, az idén sikeresen újrajárjuk. A vastaps és a közönség szeretete a műkedvelők hajtóereje, és miután ezt megkaptuk, nem panaszkodunk. Az is tény, hogy igyekszünk a közönség kedvében járni, a választásunk mindig zenére és kabaréjelenetekre esik, vagy ha adottak a feltételek, egy egész estét betöltő zenés vígjátékot választunk, mert azt tapasztaltuk, hogy manapság mindenütt a vidám műsorok csalogatják leginkább a közönséget – hallottuk Foki István rendezőtől.

Az előző években a jegyeket a könyvtárban árusították, de minthogy ez az intézmény szeptember 1-jétől csak hetente kétszer van nyitva, az idén az előadások előtt a színházban vásárolható jegy. A nyitóest napján egész délután folyik majd jegyárusítás. A bérlet 500 dinárba, az egyes előadásokra szóló belépő pedig 150 dinárba kerül.

A Bezdáni Színházi Napokat a Bethlen Gábor Alap, a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság, a Tartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság, valamint Zombor Város önkormányzata támogatja.

F. Cirkl Zsuzsa

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ada Község Önkormányzata és a Vadvirág Hagyományápoló Kör – a Szentháromság Római Katolikus Plébánia, Ada Község civil szervezetei és művelődési, oktatási intézményei, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatói és szakmai partnersége mellett –...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 15:21 ]
Elhunyt 80 éves korában Eötvös Péter Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus, a magyar és nemzetközi kortárs zene kiemelkedő alakja - tudatta a család vasárnap az MTI-vel. A tájékoztatás szerint Eötvös Pétert türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 13:17 ]
Sziveri János emléknapot rendezett tegnap a költő nevét viselő Művészeti Színpad, immár 31. alkalommal gyűltek össze a költő ismerősei, tisztelői, hogy születésnapjához közeledve emlékezzenek rá. Két helyszínen koszorúztak. Elsőként Sziveri János mellszobránál mondott méltató beszédet Mák Andrea, a muzslyai...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 11:55 ]
Beolvasás folyamatban