Kultúra
Zentán is megkezdődött a jubileumi vetítéssorozat
Betűméret:             

A Vajdasági Magyar Mozgókép Napja alkalmából, az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik, valamint a mozi születésének százhuszadik évfordulójára ünnepi vetítéssorozat indult.

Magyarkanizsa és Szabadka után ma Zentán is megkezdődött a főként a forradalom témájával foglakozó portré- és dokumentumfilmek vetítése. Az eltűnt idő nyomában című dokumentumfilmet Zsigmond Dezső és Erdélyi János magyarországi rendezők jegyzik. A film az idős házaspár visszaemlékezését felhasználva, megrendítő részletességgel ábrázolja a családfő hatéves raboskodását. A szabadságharc bukása utáni években saját udvarának kacsaólja alatt menekült meg a halálbüntetés elől. Elmondása szerint sokszor maga sem látta értelmét az embertelen körülmények között való bujkálásnak, de felesége támogatása mellett mégis kibírta a rabságot.

Október 18-án, kedden, 17 órától, ugyancsak a Zentai Alkotóházban Vicsek Károly, rendező filmjét tekintheti meg a közönség, mely szintén a forradalom emlékére utal, címe Értünk haltak meg.

Október 24-én, hétfőn, 17 órától az erdélyi rendező, Zágoni Bálint: Janovics Jenő, a magyar Pathé című dokumentumfilmjét vetítik a kolozsvári filmgyártás kezdeteiről. 26-án, szerdán, ugyancsak 17 órától A félárnyék színe címmel Fejős Csilla portréfilmjét mutatják be Zentán, melyet a Magyarkanizsán élő festőművészről, Sagmeister Peity Lauráról készített. Ezt követően, Csubriló Zoltán dokumentumfilmje kerül bemutatásra, melyet egy olyan vajdasági családról készített, amelynek tagjai Máltára települtek. A film címe Beilleszkedés.

Október 27-én, csütörtökön, 18 órától a Városi Múzeumban kerül bemutatásra Kecskeméti Kálmán rendező és Gulyás János operatőr Veszélyes képek című alkotása. A dokumentumfilm olyan képzőművészeket szólaltat meg, akik a forradalom ideje alatt készült alkotásaik miatt retorziókat szenvedtek el vagy emigrációba kényszerültek. A film a külvilág számára mindeddig ismeretlen alkotásokat mutat be, melyek hitelesen dokumentálták az ’56-os eseményeket. A vetítéssorozat zentai programja ezután Barbai Béla és Gulyás János Gyufák című, négyperces animációjával zárul.

Mezei Zsófia

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnokában megrendezett kiállítás közönségét Kovács Nádi Karolina, a Hagyományok Háza Vajdasági Hálózatának a kézművességgel megbízott munkatársa köszöntötte, aki elmondta, hogy a békéscsabai akkreditált tojásíró tanfolyamot nemrég elvégző Tarjai Zita Katalin...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 19:50 ]
Ada Község Önkormányzata és a Vadvirág Hagyományápoló Kör – a Szentháromság Római Katolikus Plébánia, Ada Község civil szervezetei és művelődési, oktatási intézményei, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatói és szakmai partnersége mellett –...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 15:21 ]
Elhunyt 80 éves korában Eötvös Péter Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus, a magyar és nemzetközi kortárs zene kiemelkedő alakja - tudatta a család vasárnap az MTI-vel. A tájékoztatás szerint Eötvös Pétert türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 13:17 ]
Beolvasás folyamatban