GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing
2017. január 3. [15:00]

Zenta: Téli szünidei programok

A családi ünneplés és pihenés után, január elején szórakoztató rendezvények várnak a gyerekekre és felnőttekre

Zenta: Téli szünidei programok
Fotó: Internet
A Művelődési Ház színházterme

Gazdag program várja a kicsiket és nagyokat Zentán, nem csak a szünidőben, de azt követően, az egész hónap folyamán.

Kismesterek címmel kreatív foglalkozásokat tartanak a Gyermekbarátok Egyesületének szervezésében. Január 3-5., kedd és csütörtök között, 10.00 órai kezdettel. Helyszín a Zentai Alkotóház. Ide óvodás és általános iskolás gyermekeket várnak.

Január 3-án kedden, 18.00 órakor a Művelődési Ház kiállítási termében kiállításmegnyitóra mehetnek az érdeklődők Pucér lélek/ Pucér lelkem elnevezéssel. Nagy Abonyi Dávid (Davie) fiatal alkotó munkáiból láthatunk ízelítőt. Megnyitja Lőrinc Tímea, a Zentai Magyar Kamaraszínház tagja.

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben január 4-én, 14.30 órai kezdettel téli népzenei továbbképzést szerveznek vonósoknak, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium valamint a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ segítségével. A szervezők célja a vajdasági népzenei együttesek utánpótlását és a meglevő zenekarok tudását gyarapítani. A jelentkező zenészek a tanultak után néptáncegyüttesek zenei kíséretét is képesek lesznek ellátni. Foglalkoznak a zenekari feladatokkal és a tánckíséret kérdéskörével. A képzésen több tájegység, a Felső-Tisza vidék, Gömör, Somogy, Rábaköz, Szilágyság népi tánczenéjének megszólaltatásához kaphatnak segítséget. Oktatnak a vajdasági zenészek mellett a nagykállói Bürkös zenekar tagjai. Dezsőházi Tamás (hegedű), Budai Antal (cimbalom), Palazsnik László (3 és 4 húros brácsa) és Nagy Barna (nagybőgő).

Az intézet második képzése citerások, citerazenekar vezetők és oktatók részére indul. Vidékünkön egykor nagyon népszerű volt ez a hangszer. Az előadásokat és gyakorlati foglalkozásokat két napon tartják, január 6-7-én. Helyszín a Zentai Alkotóházban és a Bolyai Farkas Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium terme.

Az éneklő csoportokat kísérő zenészek, műkedvelő citerások és citerazenekarok segítését tűzték ki célul. Oktatók: Berta Alexandra, előadóművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem óraadó citeratanára, Kelemen Zsolt topolyai népzenész, népzeneoktató és Micsik Béla, törökbecsei népzenész, oktató és citerakészítő.

A képzéseket Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla-programja segítségével jön létre.

A népzene jegyében vasárnap, január 8-án, 19.30 órai kezdettel a Művelődési Ház színpadán a Vajdasági Nagyzenekarok Koncertje hallható majd. Zenekarvezető Brasnyó Antal, vendégfellépő pedig Csizmadia Anna népdalénekes. Ingyenes jegyek foglalhatóak személyesen, illetve telefonon, a 024/812-603 számon.

A Felsőhegyi Könyvtár programjában január 9-13. között minden nap 9 órától általános iskolások és felnőttek részére szerveznek kézműves foglalkozást. Foglalkozásvezető: Tóth Ágnes. Az érdeklődők egyszerű és szép bőrdíszműves tárgyakat készíthetnek.

A népzene népszerűsítésére és a hagyományos kézművesség elsajátítására szervezett téli szünidős programon vehetnek részt az általános iskolások a Művelődési Ház kiállítási termében. Az időpont január 9-13., hétfő-péntek. Népi gyermekjátékok, néptánc-, népdaloktatás délelőtt 9 órától 12.30 óráig tart.

Foglalkozásvezetők: Mezei Erzsébet, Dimény Ibolya – kézműves-foglalkozás; Mezei Kinga, Tóth Rozália – népdaloktatás; Gnädig Kornélia és Baji Endre – népi gyermekjátékok és néptánc. A tábor szervezője a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ. A téli néptánc-táborba személyesen lehet jelentkezni a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ szakszolgálatának irodájában (Posta utca 18.) vagy telefonon a 024/811-334-es és a 062/8518611-es (Baji Endre) számon. Az oktatók kérik a szülőket, hogy a vegyék figyelembe, hogy a bejelentkezés egész hétre szól!

Január 9-én, 18 órakor újabb kiállításra mehetnek a művészetkedvelők a Zentai Alkotóházba. Környékkép címmel Kozma Laura önálló tárlatának ünnepélyes megnyitója lesz.

A Városi Múzeum szintén tartalmas kézműves programokat szervez, csütörtökön és pénteken (január 12. és 13.) 10 órától. A gyermekfoglalkozáson agyagozással ismerkedhetnek. Korongozott edények és apróbb tárgyak készíthetők majd.

A tél és a hideg ellenére jót tehet egészségünknek egy kis kirándulás. A Gyermekbarátok Egyesülete Gyalogtúrát indít Felsőhegyre. A séta iránt érdeklődők január 14-én, szombaton 9 óra előtt gyülekeznek a Gyermekbarátok székháza előtt.

A téli szünidő gazdag programsorozatának záró eseménye a magyar kultúra napjának hagyományos vajdasági központi ünnepsége. Január 14-én, szombaton 18 órai kezdettel, a Művelődési Ház színháztermében tekinthetik meg a Magyar Kultúra Ünnepe címmel.

Rúzsa Mária


2017. február 26. [20:23]

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, Arany Medve-díjas filmjének díszbemutatójával kezdődött meg a 3. Magyar Filmhét vasárnap az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A... >>

2017. február 26. [15:14]

Az idén 13. alkalommal szervezte meg a Muzslai Petőfi Sándor MME-ben a XIII. Szilasi-napot, a citeramuzsika ünnepét, amelyet Szilasi Mihály, helybeli citerás emlékére... >>

2017. február 26. [11:37]

Visszavonta Greg P. Russel hangmérnök Oscar-díj jelölését hangkeverés kategóriában az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia szombaton, mert a jelölt... >>1 euró 123.94 dinár
1 dollár 117.07 dinár
100 forint 40.11 dinár
100 dinár 249.29 forint
Álláshirdetések gomb
Prosperitati Alapítvány
Szent László
A 2017-es évet
Szent László-emlékévnek
nyilvánította a nemzetpolitikai államtitkárság a "lovagkirály" trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából.
Prosperitati Alapítvány
Heti kérdés
Egyik olvasónk kommentben javasolta, hogy a Vajdaság Ma szüntesse be a kommentelési lehetőséget az oldalon, éppen az olvasók védelmében, szerinte elég a sárdobálásra a Facebook-oldalunk is. Megfontoljuk javaslatát, már korábban is fontolgattunk egy ilyen lépést, ám a döntés előtt megkérdezzük olvasóinkat is. Ön szerint felfüggesszük-e a kommenteléseket a választási kampány idejére?
Igen.
Nem.

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg!
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Kigyulladt a legnagyobb svéd menekültközpont, sok a sérült
(Világ)
Kamumédia
(Tükör)

Melyik kezemben van?

Igor és Szása vesznek egy üveg vodkát.
Igor:
- Most a hátam mögé teszem és ha eltalálod, melyik kezemben van, akkor megisszuk. Ha nem, akkor összetörjük és leszokunk. Na, melyik kezemben van?
Szása:
- Bal!
Igor:
- Gondolkozz, Szása! Gondolkozz!

Vajdaság Ma forditói szolgáltatása