GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing
2017. január 3. [15:00]

Zenta: Téli szünidei programok

A családi ünneplés és pihenés után, január elején szórakoztató rendezvények várnak a gyerekekre és felnőttekre

Zenta: Téli szünidei programok
Fotó: Internet
A Művelődési Ház színházterme

Gazdag program várja a kicsiket és nagyokat Zentán, nem csak a szünidőben, de azt követően, az egész hónap folyamán.

Kismesterek címmel kreatív foglalkozásokat tartanak a Gyermekbarátok Egyesületének szervezésében. Január 3-5., kedd és csütörtök között, 10.00 órai kezdettel. Helyszín a Zentai Alkotóház. Ide óvodás és általános iskolás gyermekeket várnak.

Január 3-án kedden, 18.00 órakor a Művelődési Ház kiállítási termében kiállításmegnyitóra mehetnek az érdeklődők Pucér lélek/ Pucér lelkem elnevezéssel. Nagy Abonyi Dávid (Davie) fiatal alkotó munkáiból láthatunk ízelítőt. Megnyitja Lőrinc Tímea, a Zentai Magyar Kamaraszínház tagja.

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben január 4-én, 14.30 órai kezdettel téli népzenei továbbképzést szerveznek vonósoknak, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium valamint a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ segítségével. A szervezők célja a vajdasági népzenei együttesek utánpótlását és a meglevő zenekarok tudását gyarapítani. A jelentkező zenészek a tanultak után néptáncegyüttesek zenei kíséretét is képesek lesznek ellátni. Foglalkoznak a zenekari feladatokkal és a tánckíséret kérdéskörével. A képzésen több tájegység, a Felső-Tisza vidék, Gömör, Somogy, Rábaköz, Szilágyság népi tánczenéjének megszólaltatásához kaphatnak segítséget. Oktatnak a vajdasági zenészek mellett a nagykállói Bürkös zenekar tagjai. Dezsőházi Tamás (hegedű), Budai Antal (cimbalom), Palazsnik László (3 és 4 húros brácsa) és Nagy Barna (nagybőgő).

Az intézet második képzése citerások, citerazenekar vezetők és oktatók részére indul. Vidékünkön egykor nagyon népszerű volt ez a hangszer. Az előadásokat és gyakorlati foglalkozásokat két napon tartják, január 6-7-én. Helyszín a Zentai Alkotóházban és a Bolyai Farkas Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium terme.

Az éneklő csoportokat kísérő zenészek, műkedvelő citerások és citerazenekarok segítését tűzték ki célul. Oktatók: Berta Alexandra, előadóművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem óraadó citeratanára, Kelemen Zsolt topolyai népzenész, népzeneoktató és Micsik Béla, törökbecsei népzenész, oktató és citerakészítő.

A képzéseket Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla-programja segítségével jön létre.

A népzene jegyében vasárnap, január 8-án, 19.30 órai kezdettel a Művelődési Ház színpadán a Vajdasági Nagyzenekarok Koncertje hallható majd. Zenekarvezető Brasnyó Antal, vendégfellépő pedig Csizmadia Anna népdalénekes. Ingyenes jegyek foglalhatóak személyesen, illetve telefonon, a 024/812-603 számon.

A Felsőhegyi Könyvtár programjában január 9-13. között minden nap 9 órától általános iskolások és felnőttek részére szerveznek kézműves foglalkozást. Foglalkozásvezető: Tóth Ágnes. Az érdeklődők egyszerű és szép bőrdíszműves tárgyakat készíthetnek.

A népzene népszerűsítésére és a hagyományos kézművesség elsajátítására szervezett téli szünidős programon vehetnek részt az általános iskolások a Művelődési Ház kiállítási termében. Az időpont január 9-13., hétfő-péntek. Népi gyermekjátékok, néptánc-, népdaloktatás délelőtt 9 órától 12.30 óráig tart.

Foglalkozásvezetők: Mezei Erzsébet, Dimény Ibolya – kézműves-foglalkozás; Mezei Kinga, Tóth Rozália – népdaloktatás; Gnädig Kornélia és Baji Endre – népi gyermekjátékok és néptánc. A tábor szervezője a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ. A téli néptánc-táborba személyesen lehet jelentkezni a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ szakszolgálatának irodájában (Posta utca 18.) vagy telefonon a 024/811-334-es és a 062/8518611-es (Baji Endre) számon. Az oktatók kérik a szülőket, hogy a vegyék figyelembe, hogy a bejelentkezés egész hétre szól!

Január 9-én, 18 órakor újabb kiállításra mehetnek a művészetkedvelők a Zentai Alkotóházba. Környékkép címmel Kozma Laura önálló tárlatának ünnepélyes megnyitója lesz.

A Városi Múzeum szintén tartalmas kézműves programokat szervez, csütörtökön és pénteken (január 12. és 13.) 10 órától. A gyermekfoglalkozáson agyagozással ismerkedhetnek. Korongozott edények és apróbb tárgyak készíthetők majd.

A tél és a hideg ellenére jót tehet egészségünknek egy kis kirándulás. A Gyermekbarátok Egyesülete Gyalogtúrát indít Felsőhegyre. A séta iránt érdeklődők január 14-én, szombaton 9 óra előtt gyülekeznek a Gyermekbarátok székháza előtt.

A téli szünidő gazdag programsorozatának záró eseménye a magyar kultúra napjának hagyományos vajdasági központi ünnepsége. Január 14-én, szombaton 18 órai kezdettel, a Művelődési Ház színháztermében tekinthetik meg a Magyar Kultúra Ünnepe címmel.

Rúzsa Mária


2017. március 27. [22:10]

Debrecen sikertörténetének nevezte a Deszka fesztivált, a kortárs magyar drámák seregszemléjét az idei találkozó megnyitóján a város kulturális alpolgármestere hétfőn... >>

2017. március 27. [18:36]

Csomós Mari Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes művészt választották a nemzet színészének hétfőn Budapesten - közölte a Nemzeti Színház Facebook-oldalán. ... >>

2017. március 27. [12:48]

Huszonhárom színtársulat huszonhárom produkcióját tekintheti meg a közönség a június 16. és 24. között megrendezendő Magyar Színházak 29. Kisvárdai Fesztiválján. Az idei... >>1 euró 123.99 dinár
1 dollár 114.11 dinár
100 forint 40.12 dinár
100 dinár 249.21 forint
Prosperitati Alapítvány
Prosperitati Alapítvány
Heti kérdés
Ön támogatná-e Szerbia csatlakozását a NATO-hoz?
Igen.
Nem.

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg!

Cirkusz


- Ha Skóciában turnézunk - meséli a cirkuszigazgató -, sosem szedek belépőt. Így persze tódulnak az emberek...
- Jó, jó, de mi ebben az üzlet?
- A műsor végén odaállitjuk az állatidomárt a legvadabb oroszlánnal a kijárathoz, és kiteszünk egy táblát:
"Kilépés fejenként 5 font"

Vajdaság Ma forditói szolgáltatása