GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing
2017. január 7. [7:30]

Befogattak a Négyesfogatba

 Befogattak a Négyesfogatba
Fotó: F. Cirkl Zsuzsa
Kupuszinai fiatal műkedvelők társuk, Gosszé Endre jelenetét vitték színre

Negyvennyolc évvel ezelőtt nyugat-bácskai tanítók, népművelők ötlete nyomán indult útjára az első Négyesfogat, amely Ötös-, Hatos- és végül Kilences-fogattá bővült. Amikor már a körzet kilenc művelődési egyesülete igyekezett közös műsort létrehozni, nyilvánvalóvá vált, hogy a három órás, vagy annál is hosszabb programok nem élvezetesek a közönség, de még a fellépők számára sem. Ekkor döntöttek úgy, hogy a Fogat ketté válik, és azóta az újév utáni napokban fogatnak be a Négyesfogatba, míg húsvét táján kezdi tájolását az Ötösfogat. A célja ma is az lenne, ami indulásakor volt: évente egyszer ismerkedési, barátkozási lehetőséget biztosítani több település magyar műkedvelő fiataljai számára, s az sem titok, hogy ezt a bölcs öregek azért találták ki, hogy elejét vegyék a magyarság vegyes házasságok révén történő fogyatkozásának. Ma már mindkét Fogatban vannak olyan fellépők, akiknek a nagyszülei, szülei fogatozáskor lobbantak egymás iránti szerelemre.

Sajnos, napjainkban még aggasztóbb a helyzet, hiszen az elmúlt egy-két évben tapasztalt elvándorlás igencsak megrokkantotta a nyugat-bácskai magyarságot, de épp ezért szívderítő fiatalokat látni a színpadon.

Az idei, sorrednben 49. Négyesfogat a tavalyi házigazdáktól, Doroszlóról indult. A Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület elnöke, Király Szilárd a következőket mondta:

- Ez a rendezvény azt mutatja, hogy ha jóval kevesebben is vagyunk annál, amennyien voltunk, de még meg tudjuk tölteni a nézőteret és a színpadot is. A Négyesfogat a megmaradt maroknyi magyar összetartásáról is szól, és az sem mellékes, hogy még mindig képesek vagyunk egymásnak örülni és egymást szórakoztatni.

A Négyesfogat csapatához tartoznak a kupuszinaiak is. Noha onnan is sok fiatal ment el, talán még a legkedvezőbb helyzetben vannak, szakköreik töretlenül működnek, és a fiatalok örömmel vesznek részt a műkedvelésben. A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület titkára, Csernai Buják Szilvia elmondta, mindent megtesznek azért, hogy ne vegyék el a fiatalok kedvét, sőt, hogy minél több megmutatkozási lehetőséget biztosítsanak számukra, így az idei műsorba beválasztották az egyik műkedvelőjük, a Gosszé Endre írta jelenetet, amely épp a szülőfaluhoz való ragaszkodásról szól.

Az idei házigazdák, a szilágyiak vannak a legkevésbé irigylésre méltó helyzetben, hiszen ezen a településen tanulóhiány miatt évekkel ezelőtt megszűnt a felső tagozatokon az oktatás, a tanulók a szomszédos Kupuszinára utaznak. Az amatőrizmusnak épp emiatt óriási a szerepe. Surján Csaba elnök egyebek közt elmondta, sokan tanulnak, illetve dolgoznak másutt, nem lehet meghatározott időponthoz kötni a találkozásokat, a foglalkozásokat, ami nehezíti a munkát, de akkor próbálnak, amikor lehet, akkor tanulnak új produkciókat, amikor együtt vannak, viszont nem adják fel, hanem minden nehézség ellenére küzdenek a megmaradásért, az anyanyelvért és a nemzeti kultúra megtartásáért.

A szilágyi József Attila Magyar Művelődési Egyesület a vándorzászlót a gombosi Arany János Magyar Művelődési Egyesületnek adja majd tovább, ott kerül jövőre megrendezésre a jubiláris, 50. Négyesfogat.

- Ha visszatekintek a múltra, azt mondhatom, hogy igen meghatározó szerepe van a Négyesfogatnak mind a falu, mind a térség magyarságának az életében. Nagyon kevesen maradtunk, egyre nehezebb bármit megvalósítanunk, de senkinek az agyában nem fordult még meg az, hogy fel kellene hagyni a fogatozással. Már készülünk az évfordulóra. Majd összedugjuk a fejünket a többiekkel, ahogyan eddig is tettük, és közösen biztos, hogy méltó műsort hozunk létre, hiszen fél évszázad hagyománya erre kötelez bennünket – nyilatkozta Klenanc József, a gombosi Arany János Magyar Művelődési Egyesület alelnöke.

A Négyesfogat sajátossága, hogy népi műfajok nemigen kerülnek színpadra, hiszen a részvevő települések nagyon jól ismerik egymás viseletét, dalait, táncait, emellett azt is bizonyítani szeretnék, hogy más műfajokban is képesek remekelni. Az idei program bővelkedik vidám jelenetekben, így hát mindenkit arra bíztatunk, nézze meg, ha csak teheti. Január 7-én este Gombos a következő állomás, majd 13-án Kupuszina következik, és végül 21-én Szilágyin zárul a 2017-es Négyesfogat.

F.C.ZS.


2017. március 27. [22:10]

Debrecen sikertörténetének nevezte a Deszka fesztivált, a kortárs magyar drámák seregszemléjét az idei találkozó megnyitóján a város kulturális alpolgármestere hétfőn... >>

2017. március 27. [18:36]

Csomós Mari Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes művészt választották a nemzet színészének hétfőn Budapesten - közölte a Nemzeti Színház Facebook-oldalán. ... >>

2017. március 27. [12:48]

Huszonhárom színtársulat huszonhárom produkcióját tekintheti meg a közönség a június 16. és 24. között megrendezendő Magyar Színházak 29. Kisvárdai Fesztiválján. Az idei... >>1 euró 123.99 dinár
1 dollár 114.11 dinár
100 forint 40.12 dinár
100 dinár 249.21 forint
Prosperitati Alapítvány
Prosperitati Alapítvány
Heti kérdés
Ön támogatná-e Szerbia csatlakozását a NATO-hoz?
Igen.
Nem.

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg!

Alkoholizmus

Nekem szörnyen árt az alkohol. Másnapra mindig nagyon bedagadok.
- Vese...?
- Nem... A feleségem...

Vajdaság Ma forditói szolgáltatása