Kultúra
Prágában kiállítják Bob Dylan litográfiáit
Betűméret:             

Bob Dylan világhírű amerikai énekes és friss Nobel-díjas több mint félszáz grafikai munkája lesz megtekinthető júniustól a prágai Óvárosi városháza történelmi kiállítótermeiben - közölte Zdenek Kocík, a Gallery of Art Prague (GOAP) galéria működtetője pénteken Prágában.

"Sikerült megszereznünk Bob Dylan 55 litográfiából álló kollekcióját. Ezek a munkák korábbi rajzai, karcolatai alapján születtek, amelyeket utazásai során készített" - fejtette ki Kocík, akinek galériája az Óvárosi városháza szomszédságában van.

A 75 éves Bob Dylan az utóbbi két-három évtizedben gyakori vendég Csehországban. Első ízben 1994-ben járt Prágában, amikor koncertjét 14 ezer érdeklődő tekintette meg, köztük Václav Havel akkori cseh köztársasági elnök. Havelt és Dylant baráti kapcsolatok fűzték egymáshoz. A zenekedvelő ellenzéki drámaíróból lett államfő a prágai Hradzsinban, a cseh királyok és elnökök történelmi székhelyén is vendégül látta Dylant.

Az amerikai énekes később 2003-ban, 2005-ben, 2010-ben és 2014-ben adott koncertet Prágában, illetve részt vett az ostravai nemzetközi zenei fesztiválon. Tavalyi csehországi koncertjeire szintén ezrek látogattak el.

Bob Dylan az első zenész, akinek munkáját a Svéd Akadémia irodalmi Nobel-díjjal jutalmazta. Korábban megkapta a Pulitzer-díjat is. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Közegellenállás riportpályázat - illusztráció
2024. ÁPRILIS 18.
[ 0:52 ]
Magyarország Agrárminisztériumának a Hungarikum Főosztálya az idén is meghirdette a Hungarikum pályázatát. Antal Andrea főosztályvezető hírportálunknak a pályázat kapcsán elmondta, hogy kiírásukat 3 célterületre hirdették meg, és a pályázatokat május hatodikától adhatják le a kérelmezők. A pályázat...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 15:07 ]
A népművészet közösségmegtartó, a közösségszervező ereje nagyon fontos: ezek a közösségek azok a szigetek, ahol a társadalmunk, a nemzetünk meg tudja vetni a lábát. A Csoóri Sándor Program nemzetmegtartó program - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) művészetért és közösségi művelődésért...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 12:37 ]
Zentán a kis zsinagóga épületében megrendezett kiállításmegnyitó keretében kihirdették a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet által meghirdetett Előhívott értékek – épített örökségünk a fiatalok szemével címet viselő pályázat eredményeit. Az összejövetelen Kormányos Katona Gyöngyi, a VMMI igazgatója...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 21:59 ]
Beolvasás folyamatban