GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. március 20. [20:37]

Bácsfeketehegy: Készülődés a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXII. Találkozójára

Bácsfeketehegy: Készülődés a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXII. Találkozójára
Fotó: Tóth Péter
A bácsfeketehegyi színház épülete kívül-belül megújultan várja a találkozó fellépőit és a közönséget

Március 23-án, csütörtökön kezdődik a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXII. Találkozója Bácsfeketehegyen. A rendezvény házigazdái, a Feketics Művelődési Egyesület és a Soma színtársulat tagjai már javában készülnek az eseményre. Idén két, úgynevezett hosszú hétvégén március 23-tól 26-ig, valamint március 29-től április 1-ig tekinthetik meg az előadásokat a színházkedvelők. A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet társszervezésével zajlik majd a rendezvény.

Hajvert Lódi Andrea, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársa elmondta, hogy összesen 17 előadás lesz majd megtekinthető. Több mint 300 fellépőre számítanak, akik tizenkét különböző településről érkeznek. Az előadásokat pedig háromtagú zsűri értékeli: Kovács Frigyes Jászai-díjas színművész, Magyar Attila Erzsébet-díjas színművész és Táborosi Margaréta, rendező-koreográfus.

Az ünnepélyes megnyitóra március 23-án, csütörtökön 18 órakor kerül sor. Szabadkáról négy társulat mutatkozik be, de van két újvidéki és két szajáni előadás is, de a színházkedvelők láthatják a házigazda bácsfeketehegyieket, valamint nagybecskereki, kishegyesi, topolyai, zentai, temerini, tóbai, kupuszinai és nagykikindai amatőr színészek előadását is. Hajvert Lódi Andrea, azt is elmondta, hogy a korábbi szemlékhez képest idén sok a vígjáték és a 17-ből 4-nek vajdasági a szerzője. Vannak olyan társulatok, melyek profi rendezővel dolgoztak, de továbbra is az a jellemző, hogy az amatőr színjátszók köréből kerül ki a rendező is.

A találkozón minden évben két fődíjat osztanak ki: a Pataki László-díjat, amely a találkozó legjobb hagyományos keretek között megvalósított előadásáért jár, és a Bambach Róbert-díjat, amelyet a legjobb alternatív, illetve új formákat kereső előadásért ítélnek oda. Emellett a legjobb férfi és legjobb női főszereplőket és mellékszereplőket, a legjobb színpadi beszédet is díjazzák, valamint közönségdíjakat és különdíjakat is kiosztanak. A találkozó további díjai: a Garay Béla-díj a közösségteremtő tevékenységért; a Szilágyi László-díj a legjobb férfi főszereplőnek; a Ferenczy Ibolya-díj a legjobb női főszereplőnek; a Nagy István-díj a legjobb férfi mellékszereplőnek/epizodistának; a Magyari Piri-díj a legjobb női mellékszereplőnek/epizodistának; a Szántó Róbert-díj a legszebb színpadi beszédért; a közönségdíj. A Találkozó a Magyar Nemzeti Tanács országos szintű kiemelt rendezvénye.

Szabó László, a bácsfeketehegyi Soma Színtársulat oszlopos tagja már 43 éve van a színpadon. A találkozó házigazda társulata Zágon István – Nóti Károly – Eisemann Mihály: Hyppolit, a lakáj című darabjával készülnek. Szabó László ebben Schneider Mátyás újgazdag vállalkozót alakítja. Véleménye szerint Hajvert Ákos rendezőnek sikerült minden szerephez megtalálni a megfelelő karaktert, ő maga is az eredeti jelleméhez közelinek érzi az egyik főszereplő karakterét. Nagy tempóban, heti 4-5 alkalommal próbálnak, de úgy érzi, már minden a helyén van, jó úton járnak. A megnyitó előtti napon a házigazdák darabjának nyilvános főpróbája már megtekintető lesz a felújított színházteremben.

Hajvert Ákos, a Hyppolit, a lakáj rendezője elmondta, január 6-án kezdték meg a próbákat, de azóta intenzíven dolgoznak. A táncokat, énekeket külön kigyakorolták. A zenészek is beszálltak a próbafolyamatba és szaktudásukkal hozzájárultak az eredményes munkához. Külön köszönet jár szerinte Török Noéminek, aki korrepetálta a szereplőket, de a saját énekhangja is része lesz a darabnak majd.

A megnyitót megelőzően március 23-án 17.30-kor a bácsfeketehegyi kultúrotthonban fotókiállítás nyílik a Feketics Művelődési Egyesület amatőr színtársulatának életéből. A kiállítást Faragó Árpád nyugalmazott színművész nyitja meg. Hajvert Lódi Andrea örvendetesnek nevezte, hogy a találkozó egykori elindítóját is sikerült bekapcsolni. Március 25-én pedig ugyanott, a feketicsi kultúrotthonban: Szerepben címmel színjátszó foglalkozásokat tartanak óvodásoknak, valamint alsós és felsős diákoknak. A találkozó díjátadó ünnepséget követően, április 1-jén egy 19 órakor kezdődő előadás zárja: az Újvidéki Színház a L'uboslav Majera rendezésében a Kovácsok című produkcióját mutatja be. Az előadásokra belépő nincs.

Tóth Péter


2017. május 26. [22:52]

Népzenei fesztivállal teszi gazdagabbá a Palics napi ünnepségsorozatot a Juhászok civilszervezet. A sorrendben harmadik Folk Music Fest nyitónapján fellépett a Juhász... >>

2017. május 26. [17:14]

Az olasz divattervezőt a kasmír királynőjeként emlegették. 73 éves volt.Laura Biagiotti szerdán kapot szívrohamot Róma melletti otthonában. A halálhírét a lánya osztotta... >>

2017. május 26. [16:36]

Plágiummal és szerzői jogsértéssel vádolják az ismert amerikai szobrászművészt, Jeff Koonst egy nemrég kiállított köztéri alkotása miatt. Az elismert amerikai művész... >>Álláshirdetések gomb
1 euró 122.82 dinár
1 dollár 109.62 dinár
100 forint 39.92 dinár
100 dinár 250.45 forint
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar
Heti kérdés
E heti kérdésünk csak a nyugdíjasokat érinti, mégis megkérdezzük: Ön szerint visszakapják-e valaha is a megkárosított idős emberek az illetményükből elvett összeget?
Igen.
Nem.

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg!
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Az éjjel lebontották az iszlám közösség épületét Zemun Poljén
(Szerbia)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve