GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. április 21. [8:51]

Könyvbemutató: Új kiadvány született Zenta városról

Könyvbemutató: Új kiadvány született Zenta városról
Fotó: Rúzsa Mária
Tari László és dr. Almási Tibor dedikálják a kötetet

A Zentai Történelmi Levéltár gondozásában megjelent a ZENTA – СЕНТА (1216–2016) című kötet, amelyet csütörtökön mutattak be a Zentai Alkotóházban.

A jelenlévőket ifj. Fodor István, a zentai Történelmi Levéltár igazgatója fogadta és köszöntötte. A könyvbemutatón jelen voltak a könyv szerzői: dr. Almási Tibor, a SZTE-BTK Történeti Segédtudományok Tanszékének vezetője és Tari László ismert helytörténész. A szerzőpárossal Szűgyi Ferenc, a kötet szerkesztője beszélgetett.

A könyv megjelentetése a 2016-os jubiláris évhez kapcsolódik, amikor a város 800 éves fennállását ünnepelte. Zenta első ismert írásos említésének volt a kerek évfordulója a tavaly.

Dr. Almási Tibor tanszéküknek a bemutatásával kezdte ismertetőjét. Ezzel együtt megtudhattuk, hogyan járult hozzá Zenta korai történetének tudományos megközelítéséhez. A történeti segédtudományok legfontosabbika az oklevelek feltárása, a diplomatika, hiszen itt készítik elő a kutatók számára a forrásanyagokat. Megbízható, ellenőrzött, kritikailag előkészített és lefordított régi dokumentumokat tesznek a kutatók asztalára. Ez a tanszék Szegeden 1984-ben jött létre, Kristó Gyula idejében. Munkájuk során minden oklevelet elolvasnak, lefordítanak és közzétesznek.

Zentát egy 1216-ból származó oklevél említi először. II. András király által kiadott dokumentum egy birtokcserével kapcsolatban említi a települést. Az irat már a 19. század óta közismert a kutatók számára. Jelentősége elsősorban abban van, hogy nagyon kevés városnak adatott meg, hogy ilyen korai időszakból származó oklevele legyen. Az egész Árpád-kori Magyarország tekintetében a zentai oklevél a 309. számú. Ezt nagyon kevés település tudja felmutatni. A város gyökerei tényleg nagyon mélyre nyúlnak vissza - hangsúlyozta dr. Almási Tibor. - A Dél-Alföld egész térsége egyébként nehezen kutatható, mivel a középkorból alig maradtak meg írott emlékek.

Tari László személye önmagában egy intézmény Zentán – mutatta be a másik szerzőt Szűgyi Ferenc. - Rengeteg témakörben kutatott és készített összefoglaló tanulmányokat, monográfiákat. A helytörténész a számára érdekes részleteket ecsetelte. A szigorú tudományos bizonyítékok mellől kitekintve néhány feltételezést, érdekes kapcsolatot is megemlített. Összefoglalójában Tari László kitért a város eredetére, alapítására, vizsgálódásai során foglalkozott a Szente-Mágocs nemzetséggel. Felvetődő kérdés az oklevélből kiindulva, hogy miért és kinek adományozták egykor ezt a birtokot. Saul István özvegye kapta, aki talán maga is a Szente-Mágocs nemzetségből származhatott. Ebből következtetve Zenta várost is valószínűleg ez a nemzetség alapította.

Maga a kiadvány két nyelven jelent meg. A kötet szerzőinek a célja a város történelmi mérföldköveinek a bemutatása volt. A leírásokat és tudományos ismertetéseket követően, mellékletként színes nyomtatásban szerepelnek az említett legismertebb oklevelek, okmányok, hivatalos iratok, mint például a kiváltságlevél 1506-ból és 1517-ből, továbbá a koronaterület kiváltságlevelei, címerei és pecsétjei.

Rúzsa Mária


Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka - hirdetési banner
2017. július 20. [22:37]

Chester Bennington 41 éves volt, és évek óta küzdött alkohol-, és drogproblémákkal.A hírt először a TMZ osztotta meg, a lapnak a Los Angeles-i rendőrség erősítette meg,... >>

2017. július 20. [20:34]

A Magyar Posta karácsonyi bélyegét a tavalyi év tíz legkülönlegesebb bélyege közé választotta a StampNews.com bélyeggyűjtő magazin. Az ünnepi nyomatot Nádi Boglárka... >>

2017. július 20. [12:13]

A közmédia M5 csatornája élőben sugározza szombaton az Eurovíziós Kórusversenyt, amelyen Magyarországot a pécsi Bartók Béla Férfikar képviseli - közölte az MTVA... >>Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka
Álláshirdetések gomb
1 euró 120.65 dinár
1 dollár 104.82 dinár
100 forint 39.38 dinár
100 dinár 253.89 forint
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Heti kérdés
Ki, illetve mi tehető inkább felelőssé, hogy elhúzódott és továbbra sem a Belgrád által elvárt ütemben halad Szerbia uniós csatlakozási folyamata?
Inkább Szerbia.
Inkább az EU.
Inkább a többi nyugat-balkáni ország.
Inkább a nemzetközi körülmények.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve