GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing
2017. április 21. [13:26]

Miért? Warum? - könyvbemutató Temerinben

Miért? Warum? - könyvbemutató Temerinben
Fotó: Ternovácz István
Cseresnyésné Kiss Magdolna, Matuska Márton, Csorba Béla, Friedrich Anna és Szabó Gabriella

Budapest és Zombor után Temerinben is bemutatták Fridrich Anna Miért? Warum? című regényét, amely egy, a járeki haláltábort túlélt magyar-német származású nő történetét dolgozza fel. A könyvbemutató során Matuska Márton és Csorba Béla a járeki táborra vonatkozó dokumentumokat ismertette.

Friedrich Anna regényében Emling Róza a jugoszláviai magyar-német asszony sorsa fölmutatja mindazon veszteségeket, amelyek évek és sorsfordító események során csak halmozódtak, kezdve a járeki gyűjtőtábor, a többszörös nemi erőszak, a család elveszítése, három országba szakadása, álmok és tervek föladása, szerelmek viszonzatlansága és teljes érzelmi kiégés. A regény létrejötte kapcsán a szerző elmondta, ismerőse révén jutott a regény gerincét képező történethez: - Márta, az újvidéki barátnőm többször emlegette a Németországban élő Magdát, akinek betegsége miatt idősek otthonába kellett vonulnia. Azt is, hogy milyen nehéz élete volt, túlélte a járeki haláltábor, ahol többször megerőszakolták. Márta édesanyja többször meglátogatta a lágerben, élelmet vitt neki, így valójában ő mentette meg az éhhaláltól. Beleéltem magam egy 14 éves lány történetébe, életébe, akinek Emling Róza nevet adtam. A Róza az egy szép lányos név, Emling, Fischer, Friedrich és Sváb volt a négy német nagyszülőmnek a neve, és innen választottam az Emlinget. Emling Róza története valós mozaikokból álló kitalált történet, egy leányregény, asszonyregény. Bezdánból indul egy boldog gyermekkorból, egy újvidéki látogatáson keresztül jut el Emling Róza a járeki haláltáborba, ott éli át a szörnyűségeket. Elveszíti a családját, barátai, de aztán végül életben marad. Kimegy az egyetlen rokonához, az ott élő testvéréhez Németországba. Ott éli tovább az életét, valamint visszajár az életmentő barátnőhöz. Ezzel párhuzamosan néhány szerelmi történet is fut – ismertette könyvét a szerző.

Az est során a járeki táborra vonatkozó dokumentumfüzetet is bemutatták. Mint Csorba Béla, szerző, a járeki tábor kutatója fogalmazott, ezek a dokumentáció céljából készülnek. - Még sok hozzátartozó él, akik keresik az eltűnt, elveszett rokonaikat. Ezek sok esetben életbevágó dolgok. Más esetben pusztán csak az érzelmi szálakat akarják ébren tartani. Meglepő dolgokkal találkozik az ember. A halotti anyakönyv adatai szerint a járeki haláltáborban hat és fél ezren haltak meg, ennyit regisztráltak. Én ez mellett is gyűjtöttem adatokat, vannak olyan szóbeli adataim, amelyekből látni, hogy a halotti anyakönyvbe nem került mindenki bevezetésre – mondta a kutató.

Friedrich Anna lágerregénye a budapesti Keskenyúton Alapítvány gondozásában jelent meg.

A szerzőkkel Szabó Gabriella beszélgetett.

A könyvbemutatón jelen volt Cseresnyésné Kiss Magdolna a Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944-45 Alapítvány elnöke és Matuska Márton publicista.

Ádám Csilla


2017. április 24. [22:30]

Április 25-én, kedden 17 órai kezdettel mutatják be a Zentai Alkotóházban a Kötelékeink, az Utazásaim, az Adomás históriák és álmok, valamint a Délvidéki Muszáj-Herkules... >>

2017. április 23. [16:51]

Több mint hatvanezer, a tavalyinál 4-5 százalékkal több látogató vett részt a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, amelyen csaknem 300 programot tartottak -... >>

2017. április 23. [9:30]

Magyarország, Horvátország, Szlovákia, Bosznia és Hercegovina, Montenegró valamint Szerbia 60 táncklubjának mintegy 1.250 táncosa mutatkozott be pénteken és szombaton, a... >>1 euró 123.45 dinár
1 dollár 113.58 dinár
100 forint 39.61 dinár
100 dinár 252.44 forint
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Heti kérdés
Veszélyesnek tartja-e Albánia és Koszovó egyesüléséről szóló tiranai és pristinai (valamint preševói-preshevai és bujanovaci-bujanoci) nyilatkozatokat?
Igen.
Nem.

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg!
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve