Kultúra
Torda: Lezajlott a VIII. Fejes István Emléktábor
Betűméret:             

Szombaton nyolcadik alkalommal került megrendezésre Tordán a Fejes István Emléktábor, amellyel a falu szülöttjének, a neves, amatőr képzőművésznek állítanak emléket, mégpedig olyan módon, hogy a gyerekeknek adnak lehetőséget az alkotásra. A mintegy 80 helybeli és a környező településekről - Szentmihályról, Kisoroszról, Magyarcsernyéről, Muzslyáról, Magyarittabéről - érkezett fiatal mindegyikét foglalkoztatja a képzőművészet. A szervezők ezúttal egy témát is feladtak a művészpalántáknak, ez pedig a Föld napja volt, ehhez kapcsolódó munkákat vártak tőlük.

Az Ady Endre Általános Iskola adott otthont a rendezvénynek, ahol a délelőtti órákban megejtették a megnyitót, amely keretében elsőként Lázár György, a Tordaiak Klubjának elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, aki értékteremtésnek nevezte e kis közösségben kialakuló szellemi alkotóműhelyt. A házigazdák nevében Kovács Zsuzsanna, tagozatvezető is szólt az egybegyűltekhez, aki kiemelte, hogy Fejes István ecsetvonásaiban mindvégig hű maradt a tordai tájhoz. Munkáit a vajdasági lapok is közölték, de szinte nincs olyan ház Tordán, ahol nem ékeskedne a falon egy-két Fejes István-alkotás, ugyanakkor a munkái a világ minden tájára eljutottak.

Az Emléktábort Hajnal Jenő, az MNT elnöke nyitotta meg, aki elmondta, hogy Fejes István a bánsági táj "szerelmese", ugyanakkor az apró részletek festője volt, és az ő szellemiségében szervezik meg az alkotótábort, amelynek olyan nem rejtett célja is van, hogy felfedezzék, vagy jó irányba tereljék azokat a gyerekeket, akikben ott rejlik a tehetség.

Az Emléktábor részvevői a megnyitó után kivonultak a temetőbe, ahol Fejes István sírjánál elhelyezték a kegyelet virágait, ahol Holló Katalin, nyugdíjas pedagógus méltatta az amatőr alkotó munkásságát, majd a fiatalon elhunyt alkotó házánál, az emléktáblánál koszorúztak, ahol a törökbecsei születésű, de Szegeden élő képzőművész, Kossuth Tivadar emlékezett barátjára, Fejes Istvánra.

Az emlékezés pillanatai után mindannyian az iskolába vonultak, ahol megkezdődött az alkotómunka, a helyi amatőr képzőművészek mellett óbecsei, péterrévei és nagybecskereki kollégáik is besegítettek a munkába, jó tanácsaikkal ellátva a gyerekeket.

Kónya-Kovács Otília

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ada Község Önkormányzata és a Vadvirág Hagyományápoló Kör – a Szentháromság Római Katolikus Plébánia, Ada Község civil szervezetei és művelődési, oktatási intézményei, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatói és szakmai partnersége mellett –...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 15:21 ]
Elhunyt 80 éves korában Eötvös Péter Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus, a magyar és nemzetközi kortárs zene kiemelkedő alakja - tudatta a család vasárnap az MTI-vel. A tájékoztatás szerint Eötvös Pétert türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 13:17 ]
Sziveri János emléknapot rendezett tegnap a költő nevét viselő Művészeti Színpad, immár 31. alkalommal gyűltek össze a költő ismerősei, tisztelői, hogy születésnapjához közeledve emlékezzenek rá. Két helyszínen koszorúztak. Elsőként Sziveri János mellszobránál mondott méltató beszédet Mák Andrea, a muzslyai...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 11:55 ]
Beolvasás folyamatban