Kultúra
Szabadka: Múzeumok és forradalmak éjszakája
Betűméret:             

Művészi élményre éhes szabadkaiak tömegei özönlöttek a múzeumba, képtárakba, kulturális intézményekbe a szombati Múzeumok Éjszakája állomásait követve. A városban tizennegyedik alkalommal megrendezett kulturális dömping keretében 17 órától éjjel 1-ig harminc helyszínen várták az érdeklődőket, a változatos programkínálatnak köszönhetően minden korosztályt és ízlésvilágot kielégítettek a szervezők.

Az idei esemény mottója azokat a „kis és nagy forradalmakat” helyezte előtérbe, amelyek hatással voltak a művészetekre, mindenekelőtt az emberek életére.

A Városi Múzeumban a legendás Vojnich Oszkárról, Petrik Pálról és Munk Artúrról szóló kiállításokkal ismerkedhetett a közönség, a Népkör Magyar Kulturális Központban Boros György előadással és árveréssel egybekötött önálló tárlatán vehettek részt az érdeklődők, ezen kívül bepillantást nyerhettek a szakosztályok munkájába, a Fabula Rasa Színjátszó Grund pedig színre vitte Tasnádi István Paravarieté című művét.

Nagyszámú érdeklődőt vonzott az Új Városháza előcsarnokában immár hagyományosnak mondható kisvasút kiállítás, az egész csarnokot behálózó modellek különösen a gyerekek érdeklődését keltették fel.

Akit a színház kulisszatitkai érdekeltek, az a Kosztolányi Színházban bekukkanthatott az öltözőkbe, a kelléktárba vagy felmászhatott a fényparkba. Megnyitották az épülő Népszínház kapuit is, itt egészen az épület tetejéig felsétálhattak a kíváncsiskodók, ahonnan csodálatos kilátás nyílt a kivilágított éjjeli Szabadkára.

A legtöbben az éjszakát a Klein house-ban zárták, mely a Múzeumok Éjszakáján megnyitotta kerthelyiségét is, ahol divatbemutatóval, borudvarral, koncertetekkel és fotókiállítással zárult az év legvarázslatosabb estéje.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnokában megrendezett kiállítás közönségét Kovács Nádi Karolina, a Hagyományok Háza Vajdasági Hálózatának a kézművességgel megbízott munkatársa köszöntötte, aki elmondta, hogy a békéscsabai akkreditált tojásíró tanfolyamot nemrég elvégző Tarjai Zita Katalin...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 19:50 ]
Ada Község Önkormányzata és a Vadvirág Hagyományápoló Kör – a Szentháromság Római Katolikus Plébánia, Ada Község civil szervezetei és művelődési, oktatási intézményei, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatói és szakmai partnersége mellett –...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 15:21 ]
Elhunyt 80 éves korában Eötvös Péter Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus, a magyar és nemzetközi kortárs zene kiemelkedő alakja - tudatta a család vasárnap az MTI-vel. A tájékoztatás szerint Eötvös Pétert türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 13:17 ]
Beolvasás folyamatban