Kultúra
Mozgalmas a május a zágrábi magyaroknál
Betűméret:             

A zágrábi magyaroknak igazán nincs okuk panaszra, hiszen kulturális csemegékben, eseményekben nem szenvedtek hiányt az elmúlt időszakban sem. Több rendezvény aktív részesei is voltak.

Átfogó kulturális programsorozat keretében mutatkozott be Zágrábban Pécs városa május 5. és 7. között. Többek között kiállítás, irodalmi est és koncert is volt a három nap során. A Vivat Bacchus énekegyüttes koncertjét követően villányi és pécsi borokkal ismerkedhettek a résztvevők. Az eseménysorozat zárásaként a Vocapella kórus fellépett a zágrábi Szent Márk-templom magyar miséjén, majd az Ady Endre Kultúrkör székhelyén folytatta koncertjét.

Az Ady körben megünnepelték az anyákat is: a Kéknefelejcs óvoda magyar csoportjának ovisai és az Ivan Gundulić Általános Iskola horvát-magyar két tannyelvű tagozatának a tanulói készítettek programot.

A zágrábi kisebbségeket – köztük a magyarokat is – bemutató fényképkiállítás is nyílt május 8-án. A képkiállítás közönsége Hnojčik Toni fényképész lencséjén keresztül ismerhette meg a tizennyolc zágrábi kisebbséget. A megnyitón Habibović Agata, az Ivan Gundulić Általános Iskola kétnyelvű iskolai tagozat tanulója olvasta fel Gyurcsán István Az unokák megszületnek című vers horvát fordítását. A kiállítás szervezője Zágráb Város Kisebbségi Tanácsainak és Képviselőinek Koordinációja volt.

Pár nappal később ezekből a fotókból kinagyított pannókat helyeztek el a Zrínyi téren, amelyek egy hétig voltak láthatók.

Május második vasárnapján a fényképek után élőben is megismerkedhettek a főváros lakói az ott működő 18 kisebbségi szervezet népviseletével, táncával, zenéjével, és természetesen a gasztronómiájukból is ízelítőt kaphattak. A zágrábi magyarok az alföldi népviseletet mutatták be, és igazi magyar halászlevet kínáltak. A szakács szerepét Svagusa Katalin és Szekeres Péter vállalták. Három bográcsban főtt a halétel, és több mint 250 adagot osztottak ki, a szakácsok pedig kiérdemelték a kóstolók elismerését. Az esemény ma már nemcsak a helyieket, hanem a városba látogató turistákat is a parkba csalogatja, így a város turisztikai közössége is felkarolta a rendezvényt.

A nemzeti kisebbségek a város támogatásának is köszönhetően meg tudták őrizni kultúrájukat, nyelvüket és hitéletüket, hozzájárulva ezzel a főváros multikulturalitásához.

Az elmúlt hétvégét pedig a zágrábi magyar közösség tagjai közül sokan, a hagyományos családi napon a Bundek-tónál, pikniken töltötték. (Új Magyar Képes Újság)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnokában megrendezett kiállítás közönségét Kovács Nádi Karolina, a Hagyományok Háza Vajdasági Hálózatának a kézművességgel megbízott munkatársa köszöntötte, aki elmondta, hogy a békéscsabai akkreditált tojásíró tanfolyamot nemrég elvégző Tarjai Zita Katalin...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 19:50 ]
Ada Község Önkormányzata és a Vadvirág Hagyományápoló Kör – a Szentháromság Római Katolikus Plébánia, Ada Község civil szervezetei és művelődési, oktatási intézményei, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatói és szakmai partnersége mellett –...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 15:21 ]
Elhunyt 80 éves korában Eötvös Péter Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus, a magyar és nemzetközi kortárs zene kiemelkedő alakja - tudatta a család vasárnap az MTI-vel. A tájékoztatás szerint Eötvös Pétert türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 13:17 ]
Beolvasás folyamatban