GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. június 14. [19:46]

Drót: Terék Anna és Tóbiás Krisztián kötetei a 88. Ünnepi Könyvhét legjobb könyvei

Drót: Terék Anna és Tóbiás Krisztián kötetei a 88. Ünnepi Könyvhét legjobb könyvei
Fotó: Facebook / Forum Könyvkiadó
Terék Anna dedikál az ünnepi könyvhéten

A Drót irodalmi portál a 88. Ünnepi Könyvhéten bemutatott könytermést rangsorolva két vajdasági szerző, Terék Anna Halott nők, amelynek kiadója az újvidéki Forum és a Kalligram kiadó, valamint Tóbiás Krisztián A Wilkinson penge című, a zentai zEtna kiadásában megjelent köteteit ítélte a legjobbnak.

A Drót könyvheti TOP10 listáját az elmúlt években is igen nagy érdeklődés kísérte. A két fiatal vajdasági költő most a magyar irodalmi élet olyan nagy neveit utasította maga mögé, mint Tóth Krisztina, Erdős Virág vagy Grendel Lajos.

“Terék Anna és Tóbiás Krisztián azok közé a vajdasági magyar költők közé tartoznak, akikre oda kell figyelni. Csöndesen, - ha kell - Wilkinson pengével dolgoznak, tömény és fontos lírát metszve. Terék Anna Duna utcája mintegy megelőlegezte ezt a hihetetlenül kemény kötetet, amelyből ‘tragikus női sorsok bontakoznak ki, haldokló, tetszhalott, élőhalott nők szólalnak meg, a sírástól szaggatottá váló lélegzetvétel rapszodikusságával’ - írja Pressburger Csaba. Az egész verseskötet brutális, kegyetlen, és mégis pontos és feszes, mai és örök. Halott nők, akik beszélnek és akikről beszélni kell.

Szintén a halál az egyik központi témája Tóbiás Krisztián vajdasági származású - bár az utóbbi években már lassan balatonfüredivé váló - kötetének is, amelyben kegyetlen komolysággal nyúl vissza a délszláv háborúban megélt emlékeihez, idézi meg a háború őrületét, örvényét, tárja fel tragédiáját és borzadályát.

Az utószót író Lanczkor Gábor szerint ‘van itt valami szelíd veszély’ - mi a verseket, különösen a címadó verset olvasva semmi szelídséget nem éreztünk, viszont a veszély közelségét annál inkább. Éppen ezért a közeli kegyetlenségért, elemi erőért, őszinte hangért, amely mindkét kötet sajátja döntöttünk úgy, hogy a 2017-es Ünnepi Könyvhéten Terék Anna és Tóbiás Krisztián verseskötetei szerintünk a legjobbak”, áll az indoklásban.

A tízes listára felkerült még egy vajdasági kiadvány, mégpedig az újvidéki Forum Könyvkiadó által kiadott Jean Paul Mongin által írt és Yann Le Bras által illusztrált kis kötet, a Szókratész, a semmittudó bölcs, “ami ugyan nem kortárs magyar szerzők műve, de annyira figyelemre méltó”. A kötet egyszerre vegyíti az irodalmi értéket, a filozófiát, a költőiséget a csodálatos illusztrációk révén a képzőművészettel. A filozófia nem csupán történetként, vagy meseként van jelen, hanem szerethető, követhető jelenvalóságként ebben a kis könyvecskében, aminek nagyon nehéz meghatározni a célközönségét. “Talán kamasz gyerekeknek, ú.n. "oktatási segédanyagként" ajánlják, vagy olyanoknak, akiknek érthetetlen okokból nincs idejük Platónt olvasni, de kevésnek tartják a wikipédiát, és szeretnének egy pontos és szép merítést arról, hogy ki is volt valójában Szókratész? Az igazság az, hogy ezt a kis kötetet Platón jó ismerőinek legalább annyira ajánljuk, mint fiataloknak, szóval mindenkinek, akit egy kicsit is érdekel, hogy mi az élet értelme”, áll a lista 7. helyére került kiadvány indoklásában.


2017. június 24. [15:02]

Csoóri Sándorról elnevezett, a népi kultúrát támogató programot indít a magyar kormány, az idei és a jövő évi költségvetésben összesen 7,5 milliárd forintot szánnak erre... >>

2017. június 23. [8:10]

A szabadkai Városháza dísztermében csütörtökön átadták a fiatal alkotóművészeknek járó városi elismerést, a Dr. Bodrogvári Ferenc-díjat. A díjat idén Igor Halasević... >>

2017. június 21. [13:10]

A külföldi média és a hazai hírességek szerint az Exit egyedülálló és a legjobb fesztivál.A nemzetközi média és a hazai hírességek egyedülállónak nevezték az idei Exit ... >>Álláshirdetések gomb
1 euró 121.75 dinár
1 dollár 109.05 dinár
100 forint 39.35 dinár
100 dinár 254.1 forint
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Heti kérdés
Megengedheti -e magának, hogy az idén elutazzon nyaralni?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
A legutóbb kommentelt friss cikkek
(amelyek az utóbbi 24 órában jelentek meg)
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve