Kultúra
Szabadkán átadták az idei Bodrogvári Ferenc-díjakat
Betűméret:             

A szabadkai Városháza dísztermében csütörtökön átadták a fiatal alkotóművészeknek járó városi elismerést, a Dr. Bodrogvári Ferenc-díjat. A díjat idén Igor Halasević építész-technikus, Kozma Laura és Pesti Emma képzőművészek vehették át.

A Dr. Bodrogvári Ferenc-díjat 1980 óta ítéli Szabadka város önkormányzata. A díj az irodalom, a képzőművészet és a zeneművészet területén kiemelkedő fiatal alkotóknak adományozható, akik alkotásaikkal és tetteikkel hozzájárultak a város kulturális életének fejlődéséhez, vagy jeleskedtek a kultúra terén hazánkban és külföldön, tekintetbe véve az előző naptári év figyelemre méltó alkotásait. A díj történetét és jelentőségét Bunford Tivadar, a városi képviselő-testület elnöke méltatta, kiemelve dr. Bodrogvári Ferenc munkásságát és a város iránti elkötelezettségét.

A díjazottak rövid életrajzát és munkásságuk főbb állomásait Béres Márta színésznő mutatta be:

Az első díjazott, Igor Halasević kulturális szervezőmunkájáért és a civil társadalomban való aktív és sikeres erőfeszítéseiért kapta az elismerést. A szabadkai Igor Halasević többéves sikeres munkájával hozzájárult Szabadka Város Kulturális és Ingatlan Örökségének Védelmi és Értékelő Tanácsának megalakulásához, jelentős erőfeszítéseket tett a kulturálisörökség és építészet védelme területén, valamint fontos szerepe volt abban a munkában is, hogy Szabadka város megszerezze tagságát a Réseau Art Nouveau Network európai szecessziós városok hálózatában, a Európai Tanács Kulturális Útvonalak munkájában – hangzott el a méltatásban.

Kozma Laura a Szegedi Egyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán tanult képzőművész és grafikus szakon. A képzőművész a szabadkai Széchenyi István Általános Iskolában dolgozik rajztanárként, emellett kiállít, aktívan részt vesz a város kulturális életében, képzőművészeti alkotótáborokban, illetve képzőművészeti műhelyfoglalkozásokat is tart. Első komolyabb kiállítását a szabadkai Magyar Házban szervezték meg Három (szem)szög címmel. Tagja a Csantavéri Művészek Egyesületének, a Q-csoportnak és a Híd Kör Art csoportnak is.

Pesti Emma szintén a Szegedi Egyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán szerzett oklevelet képzőművész és grafikus szakon. Jelenleg grafikustervezőként dolgozik egy nyomdában. Az alkotó tevékenység és kiállítások mellett könyveket illusztrál, színházi előadásokhoz díszleteket tervez, képzőművészeti alkotótáborokban vesz részt. A művész számos önálló és csoportos kiállításon mutatkozott be, szerepelt illusztrátorként, több művészeti projektben is részt vett – emelték ki a díjátadáson.

Az elismeréseket Bunford Tivadar, a szabadkai képviselő-testület elnöke és Horvát Tímea polgármester-helyettes adták át a díjazottaknak június 22-én, dr. Bodrogvári Ferenc születésének 82. évfordulóján.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ada Község Önkormányzata és a Vadvirág Hagyományápoló Kör – a Szentháromság Római Katolikus Plébánia, Ada Község civil szervezetei és művelődési, oktatási intézményei, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatói és szakmai partnersége mellett –...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 15:21 ]
Elhunyt 80 éves korában Eötvös Péter Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus, a magyar és nemzetközi kortárs zene kiemelkedő alakja - tudatta a család vasárnap az MTI-vel. A tájékoztatás szerint Eötvös Pétert türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 13:17 ]
Sziveri János emléknapot rendezett tegnap a költő nevét viselő Művészeti Színpad, immár 31. alkalommal gyűltek össze a költő ismerősei, tisztelői, hogy születésnapjához közeledve emlékezzenek rá. Két helyszínen koszorúztak. Elsőként Sziveri János mellszobránál mondott méltató beszédet Mák Andrea, a muzslyai...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 11:55 ]
Beolvasás folyamatban