Kultúra
Zenta: Zene, rögtönzés, intuíció
Betűméret:             

Pénteken este egy közös koncerttel zárult a Zentai Improvizatív Zenei Műhely háromnapos munkája. A magyarországi és szerbiai zenészek találkozóját és műhelymunkáját második alkalommal szervezte meg Zentán Mezei Szilárd, a régió egyik legismertebb kortárs zenésze. A programot a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben tartották, a zárókoncertet pedig a Művelődési Ház nagyszínpadán.

Mezei Szilárd vezetésével az improvizatív zene iránt érdeklődő fiatalok és ebben a zenei irányzatban alkotó és előadó művészek találkoztak. Szakmai és baráti kapcsolatokat építhettek, tanulhattak és az improvizáció adta végtelen lehetőséggel ismerkedhettek a közös zenélések során. A műhely vezetői Márkos Albert, Ittzés Gergely és Mezei Szilárd voltak.

Márkos Albert-Berci a műhely résztvevője, oktatója, játékosa elmondta, hogy naponta hét órát dolgoztak. A július 5-én kezdődő műhelynek az Alkotóház adott otthont, ahol esténként demonstrációs kis koncerteket tartottak. Harmadik este pedig egy közös nagy zárókoncertet a színházban.

A résztvevők több csoportban működtek, mindegyikben a kezdők, az improvizatív zenéléssel most ismerkedők és az idősebb zenészek dolgoztak együtt. A pénteki esten fellépő duók összetétele is egy tapasztalt zenész és egy fiatal kezdő páros játékával alakult ki. A résztvevők Magyarországról és Szerbia több településéről érkeztek, a legfiatalabb 17 éves volt, .

A barokk vagy a jazz zenében is van improvizáció, de ez szorosabban kötődik a műfajhoz – magyarázta Márkos Albert. - Az improvizatív zenélésre napjainkban és Mezei Szilárd műhelyére is jellemző, hogy szabad improvizációt hoznak létre, amely kerüli a valamilyen műfajon, vagy idiómán alapuló rögtönzést. Zenélésük kiindulópontja, nem egy stiláris dolog, nem egy idióma, hanem a gesztusokból, a hangokból, a hangok minőségéből, erejéből, expresszivitásából merítenek. Hangszereik klasszikus hangszerek, zenészeik is részesültek klasszikus alapképzésben, ehhez az alaphoz kapcsolódva intuícióikra, fantáziájukra támaszkodva fejlesztették tovább személyiségüket a művészek.

Rúzsa Mária

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnokában megrendezett kiállítás közönségét Kovács Nádi Karolina, a Hagyományok Háza Vajdasági Hálózatának a kézművességgel megbízott munkatársa köszöntötte, aki elmondta, hogy a békéscsabai akkreditált tojásíró tanfolyamot nemrég elvégző Tarjai Zita Katalin...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 19:50 ]
Ada Község Önkormányzata és a Vadvirág Hagyományápoló Kör – a Szentháromság Római Katolikus Plébánia, Ada Község civil szervezetei és művelődési, oktatási intézményei, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatói és szakmai partnersége mellett –...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 15:21 ]
Elhunyt 80 éves korában Eötvös Péter Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus, a magyar és nemzetközi kortárs zene kiemelkedő alakja - tudatta a család vasárnap az MTI-vel. A tájékoztatás szerint Eötvös Pétert türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 13:17 ]
Beolvasás folyamatban