Kultúra
Sziget Fesztivál: Közel négyszázötvenezer látogatóval zártak
Betűméret:             

Közel négyszázötvenezer látogatóval zárt az idei Sziget Fesztivál, ami ugyan igen magas számnak tekinthető, a tavalyi adatokhoz képest tíz százalékos visszaesésnek számít. A szervezők szerint a nagy fesztiválok látogatottságának csökkenése általános európai tendencia, ugyanakkor az idei Sziget zenei felhozatala sem bizonyult éppen a legszerencsésebbnek.

Valóságos színkavalkád jellemezte a Sziget Fesztivál utolsó napját, köszönhetően egyebek mellett annak, hogy ezen a napon került sor a hagyományos color party-ra, amely minden évben igen fontos közösségi élményt jelent a fesztiválozók számára. A zárónapon is kiváló volt a hangulat a Szigeten, annak ellenére, hogy már érezhetően kevesebben voltak a rendezvény helyszínén, mint a hétvégén, hiszen azok, akik napijeggyel léptek be a Hajógyári-szigetre, inkább a mínusz egyedik napot, illetve a hétvégi napokat választották. A jubileumi Sziget utolsó napján ismét a brit előadóké volt a főszerep, ugyanis a Dan Panaitescu Nagyszínpadon a The Kills nyitotta meg a fellépők sorát, majd a belga, skót és holland felmenőkkel rendelkező brit énekesnő, Birdy következett, akit az angliai Leedsben 2007-ben alakult Alt-J követett, végül a fergetegesre sikeredett End show zárta a nagyszínpad programját, Dimitri Vegas és Like Mike irányításával. A többi helyszínen is izgalmas koncertek várták a fesztiválozókat, köztük a Petőfi Rádió – Telekom VOLT Fesztivál Színpadon is, ahol a hagyományokhoz híven ezúttal is Müller Péter Sziámi és barátai zárták a fellépők sorát.

A szervezők összegzése szerint idén két teltházas napja volt a Szigetnek, a mínusz egyedik nap, amikor Pink lépett fel, valamint a szombati nap, amikor Macklemore és Ryan Lewis volt a fő attrakció a nagyszínpadon. „Pink koncertje egészen különleges volt, és kiemelném PJ Harvey fellépését is, hiszen a brit énekesnő első magyarországi koncertjét adta. A nem zenei programok közül hatalmas sikere volt a cirkusz lenyűgöző, látványos éjféli előadásainak, illetve meg kell említenem a Magic Mirror sátorban az ausztrál Limbo társulat artista, varietészerű produkcióját, valamint az Art of Freedom pályázat keretében megvalósult belga tervet is, amelynek keretében egy vécéajtón keresztül lehetett belépni egy házibuliba” – hangsúlyozta az MTI-nek nyilatkozva Kádár Tamás, a szervezőbizottság tagja, kiemelve, a jubileumi fesztivál problémák és zavarok nélkül zajlott le, kevesebb bűncselekmény és baleset történt, mint korábban. „A személyes azonosításra épülő modern beléptetési rendszer komoly előnye, hogy visszatartja azokat, akik rossz szándékkal jönnének a Szigetre, másrészt a fesztivál területén is sokkal könnyebbé teszi a felderítést” – szögezte le, hozzátéve, az idei Szigeten összesen mintegy ezer ember látott el biztonsági feladatokat.

A 450 ezres látogatószám tíz százalékos csökkenést mutat a tavalyi rekordadathoz, a 496 ezres látogatószámhoz képest, ám a szervezők ennek ellenére is abban bíznak, hogy több százmilliós bevétellel zár a Sziget Kft. A rendezvény szervezői a jövőt illetően is bizakodóak, azt azonban nem tagadják, a Szigetnek ismét meg kell újulnia, ugyanúgy, ahogyan az elmúlt 25 év alatt több ízben is tette.

„A Sziget értékrendje, kulturális irányultsága nem került veszélybe azzal, hogy a Providence Equity Partners amerikai befektető az év elején a Sziget Kulturális Szervezőiroda többségi, 70 százalékos tulajdonosa lett. A befektető cég a mostani stáb szakmai tapasztalatainak felhasználásával biztosít lehetőséget a további bővülésre, és ez független attól, hogy jövőre már nem én leszek a középpontban, és a háttérbe vonulok” – hangsúlyozta Gerendai Károly főszervező, aki hozzátette, az új tulajdonos is tisztában van azzal, hogy a Szigetnek nincs más választása, mint még jobban megerősíteni azt, amiben egyedi, vagyis a nem zenei, kulturális és művészeti programokat, hiszen – ahogyan fogalmazott – ezeknek a hasznát ugyan nem lehet közvetlenül kimutatni, ám ha ezek nem lennének, a franciaországi, hollandiai, olaszországi és az egyéb országokból érkező fiatalok nem biztos, hogy éppen a Szigetet választanák a számtalan európai fesztivál közül.

A szervezők már korábbi nyilatkozataikban is hangsúlyozták, hogy a fesztiválnak mindenképpen szüksége van valamiféle arculatváltásra, hiszen amíg korábban nagyjából kétévente megújult, addig a mostani imázs már legalább négy-öt éve megvan. Hozzátették, valószínűleg nem az Island of Freedom üzenetet kell majd lecserélni, hiszen az továbbra is működőképes, hanem inkább olyan tartalmakkal kell azt feltölteni, amelyekkel a közönség érzelmileg is azonosulni tud, hiszen egyebek mellett éppen ez az, ami egyedivé és megismételhetetlenné teszi a Sziget Fesztivál élményét a látogatók számára, érkezzenek a világ bármely szegletéből.

H. A.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnokában megrendezett kiállítás közönségét Kovács Nádi Karolina, a Hagyományok Háza Vajdasági Hálózatának a kézművességgel megbízott munkatársa köszöntötte, aki elmondta, hogy a békéscsabai akkreditált tojásíró tanfolyamot nemrég elvégző Tarjai Zita Katalin...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 19:50 ]
Ada Község Önkormányzata és a Vadvirág Hagyományápoló Kör – a Szentháromság Római Katolikus Plébánia, Ada Község civil szervezetei és művelődési, oktatási intézményei, továbbá a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatói és szakmai partnersége mellett –...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 15:21 ]
Elhunyt 80 éves korában Eötvös Péter Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus, a magyar és nemzetközi kortárs zene kiemelkedő alakja - tudatta a család vasárnap az MTI-vel. A tájékoztatás szerint Eötvös Pétert türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után...
2024. MÁRCIUS 24.
[ 13:17 ]
Beolvasás folyamatban