GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. szeptember 8. [20:25]

Topolya: Gazdag kiállítással emlékeznek meg a reformáció 500. évfordulójáról

Topolya: Gazdag kiállítással emlékeznek meg a reformáció 500. évfordulójáról
Fotó: Komáromi Gizella
Jovanović Andrea, Gazsó Hargita és Fekete Annamária a sajtótájékoztatón

„ Itt állok, másként nem tehetek…”(Luther Márton) mottóval Vajdaságot átfogó kiállítást szerveznek a reformáció 500. évfordulója alkalmából Topolya Község Múzeumában. Erről tartott sajtótájékoztatót ma Gazsó Hargita, a kiállítás szerkesztője, a múzeum vezetője, Fekete Annamária szakmai munkatárs és Jovanović Andrea, a kísérő rendezvények programkoordinátora.

Gazsó Hargita elmondta, hogy közel 210 tárgyat gyűjtöttek össze egyházközségektől és magánszemélyektől először csak Topolya község területéről, majd a Kiss Lajos Néprajzi Társaság által szervezett konferencián eljutottak több vajdasági református és evangélikus múltú és jelenű településre is. Végül 12 település – Bácsfeketehegy, Bácskossuthfalva, Bajsa, Kúla, Maradék, Nagybecskerek, Pacsér, Pancsova, Szabadka, Torontálvásárhely, Újvidék és Verbász – területén gyűjtöttek festményeket, kéziratokat, dokumentumokat, fényképeket, Bibliákat, vallási ereklyéket és telepítéskori tárgyakat, de az összeállításban helyet kapnak a közgyűjteményekben levő tárgyak is. Mint elhangzott, közös munka eredménye ez a kiállítás, melyet az egyházi képviselők és magánszemélyek hathatós kutatása, szövegkészítése, jóindulata formált.

„A kiállítás arra kíván választ adni, hogy Vajdaságba hogyan jutott el a reformáció, milyen fellelhető nyomai vannak ma Vajdaságban, milyen hatással volt a reformáció a kultúrára, a művészetre, az oktatásra, a tudományra. (…) A kiállítás felvillantja azokat a tárgyakat, amelyekkel a református és evangélikus vallás kapcsán az emberek körbevették magukat, vallási ereklyeként tartották számon, a vallásuk kapcsán fontos tárgy volt az életükben. Több tárgyat még a telepítés során hoztak magukkal” – emelte ki a kiállítás szerkesztője.

Az évforduló kapcsán számos kísérő rendezvényre is sor kerül az előttünk álló időszakban. Móricz Árpád bácskossuthfalvi lelkész a huszitizmusról, Németh Ferenc Szalay József nagybecskereki lelkész életéről és munkásságáról, Mészáros Kálmán a reformáció társadalmi hatásairól tart előadást. Dr. Nagy Imre Habán kultúra és az anabaptizmus címmel értekezik, de bemutatják dr. Reisinger János Ki nekünk Arany János című könyvét is, dr. Utasi Csilla pedig a reformáció irodalmáról tart vetítéssel egybekötött előadást. Kovács Balázs matematikus Bibliakutató Bibliai barangolás címmel animációk segítségével ismerteti a Biblia jelentős alakjait. Láthatnak majd egy filmet, amely Luther Márton életét és munkásságát ismerteti, és sor kerül az R500 kiállítás katalógusának bemutatójára is. Emellett gyermekfoglalkozásokat és tárlatvezetést tartanak két hónapon át, amire várják az osztályok és csoportok jelentkezését.

A kiállítást Dolinszky Gábor, a Szerbiai Ágostai Hitvallású Evangélikus Keresztyén Egyház püspökhelyettese, Móricz Árpád bácskossuthfalvi lelkész, valamint vajdasági protestáns gyermekek és fiatalok nyitják meg szeptember 11-én, hétfőn, 19 órakor a múzeum melletti téren. Fellép a Nyári Mozi Színházi Közösség Imago Sonus című produkciójával. Az érdeklődők megnézhetik dr. Szőke Anna fotókiállítását is a vajdasági református és evangélikus templomokról. A kiállítás november elejéig tekinthető meg.

Komáromi Gizella


2017. szeptember 22. [22:59]

Ünnepélyes keretek között nyílt meg pénteken este a moholi kultúrotthonban a negyedik alkalommal életre hívott Észak–Dél Etnotalálkozó, amelyet a helyi Aranykezek... >>

2017. szeptember 22. [20:23]

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara A könyv a Gutenberg-galaxis után címmel idén első alkalommal, ám hagyományteremtő szándékkal rendezi meg a Magyar... >>

2017. szeptember 22. [13:16]

Banksy brit graffitiművész öt alkotását vásárolta meg 3,2 millió fontért egy katari gyűjtő - adta hírül a BBC News. Az öt alkotás között van a 12 méter magas, 5 méter... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 119.13 dinár
1 dollár 99.59 dinár
100 forint 38.40 dinár
100 dinár 260.36 forint
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Heti kérdés
Brüsszeli tisztségviselőknek Szerbia EU-csatlakozási esélyeiről szóló nyilatkozatai után ismét feltesszük a kérdést: Ön szerint mikor válik Szerbia az Európai Unió teljes jogú tagjává?
Még 2025 előtt bizonyos feltételek gyors teljesítésével.
2025-ben vagy az utána következő egy-két éven belül.
Akár másfél évtizedig is elhúzódhat a csatlakozási folyamat.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve