GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. szeptember 8. [20:56]

Megkezdődött a Szerb Kultúra Hónapja Budapesten

Megkezdődött a Szerb Kultúra Hónapja Budapesten

Szerbia nemzetközi hírű néptánc- és népzenei együttese, a KOLO előadásával megkezdődött pénteken a Szerb Kultúra Hónapja a budapesti Müpában.

A Szerb Kultúra Hónapja jelentős rendezvény, amelyen különböző típusú programok reprezentálják majd méltóképpen a szerb kultúrát - mondta Vladan Vukosavljeviá, a Szerb Köztársaság kulturális minisztere köszöntő beszédében. Kiemelte, hogy Szerbia és Magyarország együttműködése nagyon jó kulturális és politikai téren is. Mint mondta, Szerbiában tisztelik a magyar kultúrát, s úgy gondolja, hogy Magyarországon ugyanígy vélekednek a szerb kultúráról.

A világ civilizációjának történelmében a politika zajt csap, s efölött hallatszik a kultúra zenéje, amelyet hallanunk és támogatnunk kell - idézte fel a miniszter, hozzátéve: a következő egy hónapban sokat fogjuk hallani a kultúra énekét.

Soltész Miklós, az Emmi egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy az utóbbi évtizedek magyar-szerb kapcsolatainak a legpozitívabb időszakát éljük. Köszönhető ez a két országban élő nemzetiségeknek, valamint az egyházi vezetőknek és a kulturális kapcsolatoknak - mutatott rá.

A Szerb Kultúra Hónapja programjait jó lenne megmutatni Európa olyan vezetőinek, akik nem értik még a különböző nemzetiségek megmaradásának fontosságát külön-külön, de egymást tisztelve és szeretve - hangsúlyozta, hozzáfűzve: a következő egy hónap is a két nemzet közötti kapcsolatot, barátságot mutatja, vállalva, hogy egymásra utalva, egymásra odafigyelve, békességben tudunk élni.

A Szerb Kultúra Hónapját hagyományosan a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ szervezi partnereivel immár nyolcadik alkalommal. A magyarországi szerb kultúrát és művészetet bemutató programsorozaton Magyarország egész területén különböző programokkal várják az érdeklődőket.

A Müpában pénteken a hagyomány energiája címmel előadást tartott a KOLO együttes, amely mintegy hetven éve őrzi és ápolja magas szinten a zene, a tánc és a szokások bemutatásával Szerbia, valamint a régió népi hagyományait. Jellegzetes előadásmódjához, melyet a vizuális és a zenei elemek összhangja jellemez, neves koreográfusok, zeneszerzők, zenekutatók, néprajztudósok és táncművészek munkája vezetett. A KOLO művészei tánctechnikájukkal, az általuk előadott énekkel, zenével és viseleteik gazdagságával világszerte elvarázsolták a közönséget. (MTI)


2017. szeptember 22. [22:59]

Ünnepélyes keretek között nyílt meg pénteken este a moholi kultúrotthonban a negyedik alkalommal életre hívott Észak–Dél Etnotalálkozó, amelyet a helyi Aranykezek... >>

2017. szeptember 22. [20:23]

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara A könyv a Gutenberg-galaxis után címmel idén első alkalommal, ám hagyományteremtő szándékkal rendezi meg a Magyar... >>

2017. szeptember 22. [13:16]

Banksy brit graffitiművész öt alkotását vásárolta meg 3,2 millió fontért egy katari gyűjtő - adta hírül a BBC News. Az öt alkotás között van a 12 méter magas, 5 méter... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 119.13 dinár
1 dollár 99.59 dinár
100 forint 38.40 dinár
100 dinár 260.36 forint
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Heti kérdés
Brüsszeli tisztségviselőknek Szerbia EU-csatlakozási esélyeiről szóló nyilatkozatai után ismét feltesszük a kérdést: Ön szerint mikor válik Szerbia az Európai Unió teljes jogú tagjává?
Még 2025 előtt bizonyos feltételek gyors teljesítésével.
2025-ben vagy az utána következő egy-két éven belül.
Akár másfél évtizedig is elhúzódhat a csatlakozási folyamat.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve