GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. október 12. [10:32]

Nagybecskerek: Két bánáti vonatkozású könyv bemutatója

Nagybecskerek: Két bánáti vonatkozású könyv bemutatója
Fotó: Kónya-Kovács Otília
A kettős könyvbemutatón: Balázs József, Németh Ferenc és Szilágyi Mária

A nagybecskereki Madách Amatőr Színház Irodalmi Színpadának szervezésében tegnap este két bánáti vonatkozású kötet bemutatójára került sor.

Egyik a minap hagyta el a nyomdát, az "Ilyenek a háború viszontagságai" című könyv, amely az első világháború centenáriuma jegyében Fábián Ernő és Bayer Irén életét örökíti meg, a Nagy Háborúban megélt mindennapjaikról olvashat a nagyérdemű, amelyet a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltára jelentette meg Székesfehérváron.

A kötet szerzői Szilágyi Mária és Németh Ferenc, akik az estre gazdag képválogatást is készítettek, így az ismertetők alatt a családi hagyatékból fennmaradt fotókból is láthatott a közönség válogatást.

Fábián Ernő az első világháború ideje alatt katonaorvos volt, majd utána a zsombolyai származású Bayer Irénnel összeházasodva Magyarcsernyén végezte orvosi munkáját, ott élték le életüket. A család hagyatékában megőrzött levelezéseikből, Fábián Ernő naplójából, és a háború ideje alatt is készült fotóiból állt össze a kötet.

A másik bemutatásra került kötet, a Bánáti kisvasút című, amely szerb nyelven jelent meg, és a keskeny vágányú 1898-tól 1968-ig tartó üzemelését örökíti meg.

Ez utóbbi kötetet három szerző készítette, Szilágyi Mária, Németh Ferenc és Milan Micić, és a kötetet a beodrai Bánáti Kultúrközpont, illetve az Újvidéki Egyetem adta ki 2016-ban.

Az esten Jenovay Lajos, a Madách vezetője köszöntötte az egybegyűlteket, a bemutatott könyvekből pedig Balázs József olvasott fel részleteket.

Kónya-Kovács Otília


Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka - hirdetési banner
2017. október 23. [6:03]

(Belgrádi tudósítónktól)Tíz év után pénteken ismét kitárta kapuit a Modern Művészetek Múzeuma Belgrádban, amely a 20. századi szerb és jugoszláv művészet legértékesebb... >>

2017. október 22. [7:40]

A walesi bárdok történetét megelevenítő különleges fényjátékkal tisztelegtek szombat este a walesi főváros, Cardiff főterén a ballada kétszáz éve született szerzője,... >>

2017. október 21. [16:04]

Hatodik alkalommel rendezték meg Újvidéken a nemzetközi kárpit- és textilművészeti triennálét, amelyen 22 ország 60 művésze állít ki. A nemzetközi hírű hazai és külföldi... >>Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 119.20 dinár
1 dollár 101.27 dinár
100 forint 38.69 dinár
100 dinár 258.44 forint
Heti kérdés
Támogatja-e Katalónia függetlenségét?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka