Kultúra
Vrábel János és Toplák Imre a “nemzeti nyugdíjasok” között
Betűméret:             
A legújabb Hivatalos Lapban tették közzé annak a 43 személynek a nevét, akik ettől az évtől kezdve a nemzet illetve a nemzeti kisebbségek kultúrájához való hozzájárulások miatt kiemelt, népszerű nevén “nemzeti nyugdíjat” kapnak.
Több év után az idén két magyar is van a kitüntetettek között, Vrábel János népművész, zenepedagógus (a képen)és Toplák Imre karmester.
Kiemelt nyugdíjat kap ezentúl többek között Timothy John Byford rendező, Ratko Božović szociológus, Lepa Lukić népdalénekes, Bisera Veletanlić jazz énekesnő, Stjepko Gut jazz muzsikus, Ljiljana Đurić színművész, Relja Kostić építész, Ksenija Maricki Gađanski műfordító, Radomir Smiljanić író, Hilmija Ćatović festőművész és mások.
A nemzeti nyugdíjra összesen 366-an pályáztak, az arra érdemesekről pedig a Petar Volk teatrológus, Rajko Maksimović zeneszerző, Zoran Bulajić építész, Marko Popović régész, Urbán András rendező, Bratislav R. Milanović irodalmár és Božidar Zečević filmkritikus összetételű bizottság döntött, áll a művelődési minisztérium ma kiadott közleményében.
A nemzeti nyugdíjat az odaítéléstől kezdve az arra érdemesült személy élete végéig folyósítják, jelenleg havi nettó 50 ezer dinárt tesz ki.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Quentin Tarantino meggondolta magtát, és mégsem a The Movie Critic című produkció lesz a tizedik, utolsónak szánt mozifilmje - számolt be róla szerdán a Variety.com hollywoodi filmes portál. A 61 éves, Oscar-díjas rendező-forgatókönyvíró tavaly a cannes-i filmfesztiválon beszélt a közönségnek arról, hogy utolsó...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 10:34 ]
John Lennon és Paul McCartney fiai bejelentette, hogy közös dalt adtak ki a híres londoni Primrose Hill parkról, jelentette a brit sajtó. James McCartney (46) és Sean Ono Lennon (48) közösen írták meg a balladát a híres Primrose Hill parkról, amit a 19. század első felében nyitottak meg a mintegy 60 méter magas dombon, London...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 10:29 ]
A padéi Takáts Rafael Magyar Kultúrkör Keszég Károly (1954–1997) újságíró, a Napló hetilap főszerkesztője emlékére huszonötödik alkalommal hirdeti meg a Közegellenállás című riportpályázatot. A pályázatra magyar nyelven írt, eddig meg nem jelent riportokkal lehet jelentkezni. A pályázat jeligés. A...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 0:52 ]
Beolvasás folyamatban