GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárOlvasók rovataImpresszumMarketing
2012. szeptember 15. [12:07]

Hétfőn indul a Határon Túli Magyarok Fesztiválja

Hétfőtől hat napon át zajlanak a Határon Túli Magyarok Fesztiváljának programjai Baranya megye több településén, a látogatók hagyományőrző és kézműves programokon, képzőművészeti kiállításokon, irodalmi és történelmi témájú pódiumbeszélgetéseken, szakmai fórumokon vehetnek részt.
A két évtizedes hagyományokkal rendelkező Határon Túli Magyarok Fesztiváljának legfontosabb célja, hogy bemutassa a Kárpát-medence magyar tájegységeinek kultúráját, erősítse a nemzeti összetartozás eszméjét, valamint találkozási lehetőséget biztosítson magyar alkotó- és előadóművészek, szellemi műhelyek számára - közölték a szervezők az MTI-vel.
A rendezvények a szervezők reményei szerint izgalmas és színes körképet nyújtanak a Kárpát-medence hagyományőrző és alkotó művészeinek, hivatásos és amatőr művészeti közösségeinek munkájából. Az idén a fesztivál programjain kiemelt szerepet kap a Drávaszög és Szlavónia népi kultúrájának és kortárs művészeti életének bemutatása.
A programok között több kiállítás is helyet kap, így például Pécsen, a Pannon Magyar Házban hétfőn nyílik tárlat Vajdasági impressziók címmel Takács Ferenc festményeiből és Banka Gabriella kisplasztikáiból. Keddtől pedig a PTE Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Karán Látlelet címmel Sztrunga Erzsébet, Mánfai György és Hosszú István fotográfusok kiállítása tekinthető meg.
A további programok között szerepel még például néptánc gálaest Kozármislenyben, szüreti mulatság Sombereken, valamint a Dióhéj Citerazenekar nagynyárádi fellépése. Szombaton a pécsváradi Fülep Lajos Művelődési Központban tablók, fotók, videók és makettek segítségével mutatják be a horvátországi magyarság hagyatékának egy szeletét.


2015. február 28. [1:07]

Február 28-án, szombaton 17 órai kezdettel tartják meg Zentán, a helyi Művelődési Házban a XVII. Hagyományaink Ünnepét, a községbeli hagyományőrző és hagyományápoló... >>

2015. február 27. [10:21]

Prométheusz light címmel készül a Zsebtársulat új darabja, amelynek nyilvános főpróbáját csütörtök este láthatták az érdeklődők. A bemutató szombaton, este 19 óra 30... >>

2015. február 26. [20:20]

Dr. Szőke Anna néprajzkutató: Életformák, szokások - Pillanatképek falunk életéről című fotókiállítását nyitották meg a kishegyesi Csépe Imre Könyvtárban. A fotókat 2000... >>Álláshirdetések gomb
1 euró 120.32 dinár
1 dollár 107.29 dinár
100 forint 39.64 dinár
100 dinár 252.22 forint
Heti kérdés
Ön szerint mennyi idő kell Szerbiának, hogy teljes jogú tagja legyen az EU-nak?
Fél évtizednél kevesebb
Fél évtizednél több
7-9 év
Egy évtizednél is több

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg!

Barlangban

Két barlangász egy ismeretlen barlangrendszert indul felfedezni. Egyszer csak egyikük egy kürtőben zuhanni kezd. A másik utánakiabál:
- Hé, jól vagy?
- Igen!
- Nem ütötted meg a lábad?
- Nem.
- A kezed?
- Nem.
- A fejed sem fáj?
- Nem!
- Akkor talán kimászhatnál...
- Nem tudok, mert még nem értem földet.

Vajdaság Ma forditói szolgáltatása