Kultúra
Kicsoda az a Sziránó? – Nyerges Gábor Ádám kötetére csaptak le az újvidéki literátorjedik
Betűméret:             

Kétszáznegyven oldal szól Sziránóról, Nyerges Gábor Ádám kötetének főszereplőjéről, de ha róla kellene beszélni, nehéz lenne – hangzott el többek között az Olvass be! kritikai beszélgetéssorozat harmadik évada második állomásán Újvidéken. A Művészklubban megtartott kritikustusa résztvevői ezúttal Bózsó Izabella, Herédi Károly és Lábadi Dávid voltak, akik Nyerges Gábor Ádám Sziránó című első kötetéről ütköztették véleményüket.

A beszélgetés egyik központi kérdése a műfaji meghatározás volt: feltették azt a kérdést is, hogy aki először próbálkozik prózával, miért éppen regénnyel kezd, de ugyanakkor a regény meghatározást is kétségbe vonták. A szöveg „magát" színfóniaként határozza meg, ugyanakkor a kritikusok beszélgetése során a novellafüzér, novelláskötet meghatározás is felmerült.

Az Olvass be! mai állomásán elhangzott többek között az is, hogy a kötetben egyedül a főszereplő, Sziránó gondolatmenetét követheti végig az olvasó, miközben számos már karakter és szituáció is kifejthető lenne. A főszereplő az elhangzottak szerint az író alteregója, maga Nyerges pedig abba a hibába esik, hogy „azt írja le, ami megtörtént”.

Felmerült a nyelviség kérdése is, ennek kapcsán túlpoetizáltságot emlegettek a kritikusok, illetve megállapították, Nyerges Gábor Ádám „túlírta a dolgokat”, ami – a résztvevők szerint – az első kötetek tipikus jellemzője.

Az eddig megjelent reflexiók szerint generációs regényként meghatározott kötetről szólva ezt a megállapítást is kétségbe vonták az Olvass be! kritikusai, meglátásuk szerint talán olvasásra akar ösztönözni ez a billog: így akarják kíváncsivá tenni a mai generációt a – bejelentés szerint – róluk szóló szöveggel szemben.

Az est végén a kritikusok 6-os (Bózsó Izabella), 5,2-es (Herédi Károly), és 7-es (Lábadi Dávid) osztályzatot adtak Nyerges Gábor Ádám kötetének. Az est moderátora, Berényi Emőke ezután bejelentette: pontosan két hét múlva Antalovics Péter Örökszoba című kötete kerül majd a fiatal kritikusok figyelmének középpontjába.

R. A.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A szentmihályi Szent Mihály főangyal templomban tegnap este bemutatták a tavaly megjelent Flaman-Hézső citeraduó első CD-jét, Csárda, csárda, tetejetlen csárda címmel. Az est moderátorának szerepét Borsi Ferenc, az Óbudai Népzeneiskola mentortanára, a Kultúra Lovagja töltötte be, aki egyik csokor eljátszásában...
2024. ÁPRILIS 21.
[ 19:57 ]
Pénteken az éjszakai órákban ért véget Zentán a középiskolások idei színházi- és filmes szemléje, amelyen a Palicsi Színjátszó Grund diákszínjátszói bizonyultak a legjobbnak a Crnkovity Gabriella, az Újvidéki Színház színművésznője, Szabó Szonya magyarországi filmrendező és Ricz Ármin, a Szabadkai Népszínház...
2024. ÁPRILIS 20.
[ 17:34 ]
Hivatalosan szombaton nyitott meg a nagyközönség előtt az idei Velencei Biennálé, de sok ország pavilonja már néhány napja várta az érdeklődőket. A 60. Velencei Biennáléra 88 országból több mint 300 művész érkezett. Idén először mutatkozik be az országok között Benin, Kelet-Timor, Etiópia és Tanzánia. A...
2024. ÁPRILIS 20.
[ 13:57 ]
Beolvasás folyamatban