Magazin
Martonos: Hagyományőrző pörköltfőzés választási kampánnyal fűszerezve
Betűméret:             

A martonosi helyi közösség épülete mögötti téren szombaton délután rendezték meg a IV. Hagyományőrző napot és körömpörkölt-főző versenyt.

A szervező Testvériség Művelődési Egyesület eredetileg 15 főzőcsapatra számított, végül azonban csak hat bográcsban főtt a sertésköröm. A hiányzókat valószínűleg elijesztette a délelőtti borongós időjárás, hiszen még elevenen él emlékeikben az augusztus másodikai martonosi halászléfőző verseny, amit a gyönyörű napsütéses idő után a délután fél 6 táján kerekedett, jégesővel kísért zivatar szakított félbe.

Azok, akik mégis a részvétel mellett döntöttek, nem bánták meg, hiszen jó hangulatban és kellemesnek mondható időjárási körülmények közepette telt el a napjuk. Egész délután szólt a zene a téren. Hol elektromos, hol élő zene szórakoztatta az egybegyűlteket, 14 órakor pedig a helyi általános iskolások kultúrműsorát élvezhették, amelyben részt vállalt a tóthfalusi Fehér Akác Művelődési Egyesület asztali citerásokkal kísért női népdalkórusa is.

Az eseményen megjelent az október 26-i nemzeti tanácsi választásokra felállt Magyar Összefogás lista két jelöltje, Dudás Károly és Siflis Zoltán is. Köszöntőjében Dudás Károly a martonosihoz hasonló rendezvények összetartó erejére, mint a vajdasági magyarság megmaradásának egyik zálogára hívta fel a figyelmet és a lista támogatására szólította fel a falubelieket.

Késő délután lett, mire a versenycsapatok képviselőiből összeállt zsűri meghozta döntését, miszerint a legjobb sertésköröm-pörköltet a Martonosról elszármazott magyarkanizsai Bognár Zoltán főzte. A többi díjat martonosiak nyerték: második a Ponty Sporthorgász Egyesület csapata, harmadik az Önkéntes Tűzoltó Egyesület főzőcsapata lett. Ők érmet és serleget kaptak elismerésül, a vigaszdíjként kiosztott kisbográcsot, egy éremmel kiegészítve pedig Császár Zoltán és csapata érdemelte ki.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A közösségi közlekedésben az elmúlt évtizedek legjelentősebb tarifareformját hajtja végre az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM), valamint a MÁV-VOLÁN-csoport. Március elsejétől teljesen új rendszer váltja fel a napjainkra már talán nehezen áttekinthető, idejétmúlt kedvezményrendszert. Az új tarifarendszer...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 23:00 ]
Szerbiában is nemrég lépett életbe az új jogszabály, miszerint súlyos, megismételt közlekedési szabálysértés esetén a vezetőtől elkobozhatják a járművet. Hát nem ez történt egy 36 éves szerb férfival Ausztriában! Történetesen ott is nemrég vezették be a büntetésnek ezt a fajtáját. A Kronen Zeitung híre alapján...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 22:17 ]
Ron DeSantis floridai kormányzó hétfőn aláírta azt a törvényt, mely szerint a 14 év alattiak egyáltalán nem használhatják a közösségi médiát, a 14 és 15 éveseknek pedig szülői hozzájáruláshoz kötik a használatát – írja a Reuters tudósítására hivatkozva a porfolio.hu. A törvény értelmében a 14 év alattiak...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 22:04 ]
Beolvasás folyamatban