Magazin
Ne vigyen Magyarországra otthon főzött pálinkát!
Betűméret:             

Ha a magyar vámhivatal szakemberei valakinél külföldről hozott, zárjegy nélküli szeszes italt találnak, a büntetés minimum 30 ezer forint. Mivel nincs vámvizsgálat a belső uniós határon, így bárhol az ország területén lebukhatnak, akik zárjegy nélküli, vagyis otthon főzött pálinkát szállítanak az autóban.

A Hajnal-táj című műsorba betelefonáló hallgatót több tízezer forintra bírságolták meg határátlépéskor. Mint ahogy elmondta, a határon kérdésre válaszolva elismerte, házi készítésű pálinkát visznek magukkal. Ekkor a hatóság munkatársa félreállította az autót, és átnézte az utas-, illetve a csomagteret. Egy megkezdett üveg pálinkát talált, azt elkobozta, és 20 ezer forint bírságot szabott ki.

Lehet otthon főzni, de utaztatni már nem szabad a pálinkát. Ezt már Suller Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szóvivője mondta a műsornak, aki hozzátette: házilag előállított pálinkából egy litert sem lehet behozni az országba. A törvény arra sem ad lehetőséget, hogy ha valaki például Erdélyben ajándékba kap fél liter pálinkát, akkor azt a határt átlépve is megtartsa.

A szóvivő szerint ennek a szabályozásnak nagyon egyszerű az oka, a hatóságok szeretnék elkerülni, hogy ellenőrizetlen alkoholtermék kerüljön be az országba. Hozzátette: érdemes visszaidézni, hogy Csehországban nem oly rég több ember is belehalt kétes eredetű szeszes italok fogyasztásába.

Külországi üzletben vásárolt, a külföldi állam zárjegyével ellátott égetett szeszből 10 liter szabadon átvihető a határon. Utóbbi ellenőrzött körülmények között előállított termék, amely után megfizették az adót. Sörből más európai uniós tagállamból 110 liter hozható be, borból 90 liter – ezek nem zárjegyes termékek.

Suller Attila arról is beszélt, hogy az unió belső határain már nincs vámellenőrzés, de ha valakit mélységi ellenőrzés során megállítanak, és ismeretlen eredetű alkoholterméket találnak nála, akkor a bírság a meg nem fizetett jövedéki adó kétszerese, de legalább 30 ezer forint. Tehát fél liter Erdélyben ajándékba kapott pálinka miatt is minimum ekkora bírságot kell hogy kiszabjon a pénzügyőr, az italt pedig el kell koboznia. (Kossuth Rádió)

***

A harmadik országból az EU-ba, és az EU-ból a harmadik országba utazókra vonatkozó szabályok

Az alábbiakban a nem kereskedelmi jellegű áruknak a harmadik országból az EU-ba, és az EU-ból a harmadik országba utazó magánszemély által történő behozatalát ismertjük.

Árunyilatkozat adása nem kereskedelmi forgalomban

Aki a vámhatárt átlépi, a határrendészeti ellenőrzést követően az általa behozni kívánt árukról nyilatkozni köteles a vámhatóság felé. Ezt megteheti szóban vagy írásban. A nem kereskedelmi jellegű árubehozatal során szóban adható árunyilatkozat, ha

  1. behozott áru összértéke nem éri el a 350 EUR értéket (175 EUR érték fölött piros folyosó választása kötelező)
  2. nincs külföldön feladott kísérőpoggyászuk, és annak a későbbi vámeljárás alávonása során nem kívánnak vámkedvezményt igénybe venni
  3. az áru vámeljárás alá vonásához államigazgatási szerv engedélye nem szükséges
  4. az áruk között a "személyes poggyászon" felül nincs jövedéki termék

A szóbeli árunyilatkozat elfogadását követően a vámhivatal megtartja a vámvizsgálatot.Ezt követően közli az utassal a fizetendő vám és ÁFA összegét. A vám az áru értékének (vámalap) 3,5%-a. Az ÁFA - melynek legmagasabb mértéke 20 % - a vámalap és a vám együttes összege után kerül kiszabásra. Amennyiben az utas elfogadja a közölt összeget azt befizeti. A vámeljárás lefolytatását, valamint a vám és az áfa megfizetését a vámhivatal "Vámjegyet" kiadásával igazolja.

Ha a szóbeli árunyilatkozat adás feltételei nem állnak fenn, vagy az utas a fentiek szerint közölt összeget nem fogadja el, írásbeli nyilatkozat alapján kérheti a vámeljárás lebonyolítását. A vám mértékének megállapítása a Kereskedelmi Vámtarifa vámtételeinek figyelembevételével történik, míg az ÁFA legmagasabb tétele 20 %, és alapja a fentiek szerint ismertetett módon a vámalap és a vám együttes összege.

Nem kereskedelmi jellegű áruk

A nem kereskedelmi jellegű import olyan árubehozatalt jelent, amely alkalmi jellegű, és kizárólag az utas vagy családtagjai személyes használatára, illetve ajándék céljára szánt árucikkekből áll. Nem szolgálhat semmiféle kereskedelmi vagy gazdasági célt.

Vámmentes "személyi poggyász"

A "személyi poggyász" alatt a poggyászunk egészét kell érteni, melyet a közösség vámterületére való megérkezéskor a vámhatóságnak be tudunk mutatni, illetve az előre vagy a magunk után küldött csomagokat feltéve, ha azt a feladáskor kísérőpoggyászként regisztrálták, és ezt dokumentálni is tudjuk. Jövedéki termékek esetében a "személyipoggyászként" vámmentesen vámkezelhető termékek mennyiségét tételesen felsorolja a jogszabály.

Dohánytermék esetében:

40 db cigaretta, vagy

20 db szivarka (darabonként 3grammnál nem nagyobb tömegű),

vagy 10 db szivar, vagy

50 gramm fogyasztási dohány

Légiutasok esetében:

  • 200 db cigaretta, vagy
  • 100 db szivarka (egyenként legfeljebb 3 gramm súlyú szivar), vagy
  • 50 db szivar, vagy
  • 250 gramm cigaretta-, pipadohány

vagy

A fenti termékekből vegyesen összeállított arányos egyveleg

Alkohol és alkohol tartalmú italok:

  • 22%-ot meghaladó erősségű alkoholtartalmú égetett italok és párlatok, 80%-os vagy azt meghaladó alkoholtartalmú denaturálatlan etilalkohol: 1 liter, vagy
  • Párlatok és szeszesitalok, bor vagy egyéb alkohol-alapú aperitifek, tafia , szaké vagy ezekhez hasonló italok, amelynek alkoholtartalma nem haladja meg a 22%-ot; pezsgőborok, likőrborok: 1 liter, vagy több tétel esetén részarányosan megfelelő mennyiség és
  • Csendes borok: 4 liter

A fenti jövedéki termékek tekintetében a vámmentes kedvezmény csak a 17 éven felüli utasokat illeti meg.

  • Kölnivíz: 0.25 liter

Gyógyszerkészítmények:
Az utas személyes szükségletének megfelelően a kezelőorvos által előírt mennyiség.

A jövedéki termékek tekintetében a vámmentesség jogszerű igénybevételét a Vám- és Pénzügyőrség 2004. szeptember 20-tól fokozottan ellenőrzi. Ennek keretében a vámhivatalok vizsgálják a vámmentes behozatal alkalmi jellegét, valamint a személyes vagy családi szükséglet megalapozottságát. Amennyiben az árubehozatal során a vámmentesség jogszerű igénybevételével kapcsolatban kétség merül fel, a vámhivatal írásbeli árunyilatkozat (Egységes Vámáru-nyilatkozat) megtételét követelheti meg. Így 2 doboz feletti mennyiségű cigaretta behozatala esetén felszólíthatja az utast írásbeli árunyilatkozat adásra.

Amennyiben a vámmentességet hamis adatok és/vagy valótlan nyilatkozat adásával veszi igénybe, vagy a vámmentesen vámkezelt árukat értékesíti az utas, úgy a vámhivatal szabálysértési vagy - értékhatártól függően - büntetőeljárást indíthat.

Cigarettából személyenként évente összesen a hazai átlagfogyasztásnak megfelelő 2000 szál (10 karton) hozható be vámmentesen.

Vámmentes keret

A vámmentes "személyi poggyászon" felül minden belépő utast megillet 175 EUR összértékű vámmentes keret. Ez a vámmentesség 175 EUR egyedi értéket meghaladó árukra nem alkalmazható. A vámmentes keret részben is kiadható. Ez azt jelenti, hogyha pl. két áru esetében az összérték meghaladja a 175 EUR összértéket, az egyik áruból rész vámmentesség is adható. A 175 EUR összérték fölött meg kell fizetni a vámterhet. A kedvezmény nem vonható össze együtt utazó családtagok esetében. A vámmentes keret alkalmazásának feltétele, hogy az áruk nem szolgálhatnak semmilyen kereskedelmi vagy gazdasági célt, tehát nem kereskedelmi jellegűnek kell lenniük.

Utasok által a kedvtelésből tartott háziállatok szállításáról

Amennyiben az utas a házi kedvencekkel (kutya, macska, házigörény, stb.) kívánja átlépni a vámhatárt, un. Állatútlevéllel (pet passport) köteles rendelkezni. Ez megköveteli az állatok állandó jelölését (tetoválás vagy mikrochip formájában). Mindezek miatt utazás előtt mindenképpen javasolt megkeresni a lakóhely szerint illetékes állatorvost.

(Forrás: Vám- és Pénzügyőrség)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A horvát-szlovén határon fekvő Donji Macelj lakóit ma meglepte a hótakaró, főként azután, hogy tegnap csaknem 30 Celsius fokot mértek. Szlovénia hegyvidéki részein hótorlaszok alakultak ki, de kedden délelőtt jég is esett. Roglán is esik a hó – adta hírül a 24sata horvát portál. A horvát meteorológiai intézet...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 18:00 ]
Bill Clinton egykori amerikai elnök után Tony Blair volt brit miniszterelnök is szobrot kap Koszovóban, a szoboravatás júniusban várható. A Kosovo Online hírportál beszámolója szerint a dél-koszovói Ferizaj város vezetése tavaly novemberben engedélyezte a szobor felállítását, amelyet a várakozások szerint június...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 16:05 ]
Két rab szökésében segíthetett az a tizenhét rendőr, akiket hétfőn fogtak el a szervezett bűnözés elleni ügyészség parancsára Észak-Macedóniában - jelentette a Vesti.mk hírportál. Az ügyészség közleménye szerint hat rendőrt azzal gyanúsítanak, hogy tavaly októberben egy gyilkosság miatt elítélt férfi...
2024. ÁPRILIS 15.
[ 17:23 ]
Beolvasás folyamatban