Magazin
Nem kerül uniós tiltólistára a magyar fehér akác
Betűméret:             

A hungarikumnak minősülő fehér akác várhatóan nem kerül fel az "idegenhonos özönfajok" uniós tiltólistájára, amely az Európai Unióban nem őshonos, agresszíven terjedő állat- és növényfajok kitiltását, visszaszorítását irányozza elő - közölte a Földművelésügyi Minisztérium kedden az MTI-vel, a mezőgazdasági és halászati tanácsülést követően.

A közlemény szerint Karmenu Vella környezetpolitikáért, tengerügyért és halászatért felelős biztos elmondta, hogy a listát 2015 folyamán alakítják ki, és ígéretet tett arra, hogy a lista előkészítése során folyamatosan egyeztetnek Magyarországgal.

Kiemelte: ahogyan az uniós jogszabály is kimondja, elsődlegesen az EU-ban széles körben még el nem terjedt, gyors intézkedésekkel kezelhető káros fajokkal szükséges foglalkozni.

A halászati szektort is felügyelő biztos egyetértett Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel abban, hogy az édesvízi akvakultúrát fejleszteni kell, egyrészt a környezetre gyakorolt pozitív hatásai miatt, másrészt az unió importfüggőségének csökkentése érdekében.

A találkozón a magyar tárcavezető ismét hangsúlyozta a cianidos technológia veszélyességét az aranybányászat kapcsán, és véleménye szerint a vízgyűjtő-területi érintettség miatt kiemelt figyelmet kell szentelni a Verespatakra tervezett beruházás potenciális veszélyeinek.

Karmenu Vella biztos álláspontja szerint a cianidos technológia teljes betiltása aránytalan lenne, mert ebben az esetben az összes aranybányát be kellene zárni az Unió területén, és ennek negatív gazdasági hatása lenne. Ugyanakkor a biztos jelezte azt is, hogy ismeri a tervezett beruházást és megígérte, hogy kiemelt figyelemmel követi nyomon annak fejleményeit.

A tájékoztatás szerint Fazekas Sándor a levegőminőségi, valamint a hulladékgazdálkodási uniós javaslatcsomagok kapcsán kérte a biztost, hogy a tárgyalások során a tagállamok által megvalósítható, reális célkitűzéseket fogalmazzon meg a Jean-Claude Juncker elnök vezette új bizottság. Hangsúlyozta: el kell kerülni, hogy egyes szektorokra, mint például az állattenyésztésre aránytalanul nagy teher háruljon.

Vytenis Andriukaits, egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztossal folytatott megbeszélésen az agrártárca vezetője emlékeztetett az elmúlt évek uniós élelmiszer-biztonsági botrányaira, mint például a dioxin-szennyezésre és az E.coli-fertőzésre és hangsúlyozta, hogy a szabályozást ennek megfelelően kell kialakítani. Fazekas Sándor Magyarország részéről támogatta a bizottság fokozottabb fellépését az élelmiszer-bűnözés elleni küzdelemben - olvasható a közleményben. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A horvát-szlovén határon fekvő Donji Macelj lakóit ma meglepte a hótakaró, főként azután, hogy tegnap csaknem 30 Celsius fokot mértek. Szlovénia hegyvidéki részein hótorlaszok alakultak ki, de kedden délelőtt jég is esett. Roglán is esik a hó – adta hírül a 24sata horvát portál. A horvát meteorológiai intézet...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 18:00 ]
Bill Clinton egykori amerikai elnök után Tony Blair volt brit miniszterelnök is szobrot kap Koszovóban, a szoboravatás júniusban várható. A Kosovo Online hírportál beszámolója szerint a dél-koszovói Ferizaj város vezetése tavaly novemberben engedélyezte a szobor felállítását, amelyet a várakozások szerint június...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 16:05 ]
Két rab szökésében segíthetett az a tizenhét rendőr, akiket hétfőn fogtak el a szervezett bűnözés elleni ügyészség parancsára Észak-Macedóniában - jelentette a Vesti.mk hírportál. Az ügyészség közleménye szerint hat rendőrt azzal gyanúsítanak, hogy tavaly októberben egy gyilkosság miatt elítélt férfi...
2024. ÁPRILIS 15.
[ 17:23 ]
Beolvasás folyamatban