Magazin
Peking megszüntetné a sztriptízt a temetéseken
Betűméret:             

Az egyes kínai vidékeken elterjedt "temetési sztriptíz", vagyis a gyászolók toborzását szolgáló vetkőzős táncok megszüntetését szeretné elérni a kínai Kulturális Minisztérium.

A tárca két konkrét esetet is ismertető friss közleményében elítéli a Kínában amúgy is tiltott műfajt, s hangsúlyozza, hogy nem tartja "civilizáltnak" e szórakoztatást a halottak búcsúztatóin. A két konkrét esetben, az északi Hopej tartományban és a keleti Csiangszuban megbüntették az "obszcén előadás" szervezőit és összesen kilenc vetkőzőjét. A Hantan városi műsorért felelős embert 15 napi elzárásra és 70 ezer jüan (3,1 millió forint) büntetésre ítélték.

A máig tartó hagyomány, hogy sok helyütt a halotti tor mellett kínai operaelőadással oldják a gyász hangulatát. A "modern világban" filmvetítésekkel egészültek ki a régi szokások.

Az utóbbi időben azonban - a közösségi médiában megjelent felvételek tanúsága szerint - egyes helyeken "forradalmasították" a programot. Az ezekre az eseményekre szerződtetett társulatok egyike-másika vezetőjük instrukciójára a színpadon hirtelen abbahagyta a zokogást és ledobta ruháit.

Az élő erotikus jelentek gondolatát állítólag az szülte, hogy a gyászszertartások és a programok iránt egyre nagyobb érdektelenség mutatkozott. A kínai hagyományok szerint azonban súlya van annak, hogy mekkora a gyászolók serege, hányan jönnek össze az elhunyt búcsúztatására, ezzel is az iránta érzett tiszteletet kifejezve, egyben túlvilági szerencséjét elősegítve. Az esemény jó alkalom arra is, hogy a tehetős családok megmutassák gazdagságukat.

A kínai központi televízió (CCTV) már csaknem tíz éve felhívta a figyelmet a jelenségre egy riportfilmjében, amikor egyetlen kelet-kínai városban körülbelül tucatnyi olyan különböző társulati hirdetést talált, amelyekben a búcsúztatási előadásokba vetkőzős számokat is beiktattak. A televízió akkor a "helyi kultúra súlyos szennyeződéseként" minősítette a trendet.

A minisztérium közleményében hangsúlyozta, a rendőrséggel együtt azon lesz, hogy e néhány vidéki helyen elterjedőben lévő divatnak, amelynek gyökereit a múltban hiába keresik, gátat vessen. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbiában is nemrég lépett életbe az új jogszabály, miszerint súlyos, megismételt közlekedési szabálysértés esetén a vezetőtől elkobozhatják a járművet. Hát nem ez történt egy 36 éves szerb férfival Ausztriában! Történetesen ott is nemrég vezették be a büntetésnek ezt a fajtáját. A Kronen Zeitung híre alapján...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 22:17 ]
Ron DeSantis floridai kormányzó hétfőn aláírta azt a törvényt, mely szerint a 14 év alattiak egyáltalán nem használhatják a közösségi médiát, a 14 és 15 éveseknek pedig szülői hozzájáruláshoz kötik a használatát – írja a Reuters tudósítására hivatkozva a porfolio.hu. A törvény értelmében a 14 év alattiak...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 22:04 ]
Az elmúlt hétvége során a kelebiai és gradinai határátkelőn a vámvizsgálatok során mintegy 70 ezer euró értékű aranyat foglaltak le - közölte a szerb Vámigazgatóság. A szerb vámosok a kelebiai határátkelőnél egy autóbusz ellenőrzése során a sofőr zsebében különösen értékes arany érméket találtak. A Ferenc...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 14:23 ]
Beolvasás folyamatban