Magazin
Hatezer euróért akarta megvenni egy marokkói bevándorló veséjét egy bűnbanda Spanyolországban
Betűméret:             

Egy marokkói illegális bevándorlónak 6000 eurót kínált az egyik veséjéért egy Spanyolországban hírhedt és régóta körözött bűnbanda - közölte hétfőn a spanyol rendőrség Madridban, miután letartóztatták a csoport öt tagját.

A rendőrség beszámolója szerint már két éve nyomoztak a szerb Radošević-klán után, amelynek eddig negyvennyolc tagját sikerült letartóztatni az északkelet-spanyolországi Tarragonában. A főként luxusingatlanok kifosztására szakosodott bűnszervezet személyes okok miatt tért át a szervkereskedelemre, feltételezett vezetőjük kisfiának ugyanis súlyos vesebetegsége miatt transzplantációra van szüksége, ezért próbált meg a banda megfelelő donorszervet találni a gyereknek.

Ignacio Cosidó, a spanyol rendőrség főigazgatója elmondta: a maffiózók kihasználták, hogy a marokkói férfi alig beszél spanyolul. Eleinte elhitették vele, hogy csak vért kell adnia, és megpróbáltak aláíratni vele egy nyilatkozatot a szerv adományozásáról. A férfi végül megijedt és visszakozott, ekkor bezárták, megverték és azzal fenyegették, hogy megölik.

Az akcióban a belga és a német hatóságok is közreműködtek, mivel a klán ezekben az országokban is tevékenykedett.

Az interneten egyre több spanyolországi hirdetést találni, amelyben valaki eladásra kínálja valamelyik szervét. Ez azonban illegális, akár tizenkét év börtönbüntetéssel is sújtható. A szerv adományozása megengedett, de azt egy bírónak kell megállapítania, hogy nem kényszer hatására tették a felajánlást és anyagi ellenszolgáltatás sem jár érte.

Spanyolországban végzik évente a legtöbb szervátültetést Európában.

A Radošević-klán 2002 óta működött Spanyolországban, főként Tarragona környékén. A betöréseket nőkkel és gyerekekkel végeztették, akiket a rendőrség szerint megvettek a családjuktól. A pénzért cserébe a szülők lemondtak a gyerekük gyámságáról egy-egy maffiatag javára, de több olyan esetről is tudnak, amikor kamaszlányokat férjhez adtak a szervezet tagjaihoz. A feladatra "alkalmas" lányokat a bandavezér felesége választotta ki, minél "jobb képességekkel" rendelkezett, annál többet fizettek érte, akár 100 ezer eurót is. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A horvát-szlovén határon fekvő Donji Macelj lakóit ma meglepte a hótakaró, főként azután, hogy tegnap csaknem 30 Celsius fokot mértek. Szlovénia hegyvidéki részein hótorlaszok alakultak ki, de kedden délelőtt jég is esett. Roglán is esik a hó – adta hírül a 24sata horvát portál. A horvát meteorológiai intézet...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 18:00 ]
Bill Clinton egykori amerikai elnök után Tony Blair volt brit miniszterelnök is szobrot kap Koszovóban, a szoboravatás júniusban várható. A Kosovo Online hírportál beszámolója szerint a dél-koszovói Ferizaj város vezetése tavaly novemberben engedélyezte a szobor felállítását, amelyet a várakozások szerint június...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 16:05 ]
Két rab szökésében segíthetett az a tizenhét rendőr, akiket hétfőn fogtak el a szervezett bűnözés elleni ügyészség parancsára Észak-Macedóniában - jelentette a Vesti.mk hírportál. Az ügyészség közleménye szerint hat rendőrt azzal gyanúsítanak, hogy tavaly októberben egy gyilkosság miatt elítélt férfi...
2024. ÁPRILIS 15.
[ 17:23 ]
Beolvasás folyamatban