Magazin
Elhunyt Sir Nicholas Winton, a gyermekeket mentő "brit Schindler"
Betűméret:             

Elhunyt szerdán Sir Nicholas Winton, aki a II. világháború kitörése előtti utolsó hetekben több száz kelet-európai zsidó kisgyereket menekített Nagy-Britanniába a fenyegető holokauszt elől. Sir Nicholast 106 esztendős korában érte a halál.

Az 1909-ben született fiatal brit tőzsdei alkusz 1938-ban Csehszlovákiában járt és látta a németek elől menekülők táborait. Ezután kezdett hozzá először a prágai brit nagykövetségről, majd egy prágai szállodában felállított irodából, végül pedig Londonból a mentőakció megszervezésének. Elérte a brit hatóságoknál, hogy fejenként 50 fontos - akkoriban kisebb vagyonnak számító - "hazatérési biztosíték" ellenében Nagy-Britannia befogadja az üldöztetést szenvedő gyerekeket.

Ezt egy 1938-ban elfogadott brit törvény tette lehetővé, amely engedélyezte 17 évnél fiatalabb menekültek beutazását, azzal a feltétellel, hogy a befogadó családok vagy a menekülést szervezők letétbe helyeznek annyi pénzt, amennyi a befogadott gyerekek majdani hazatérésének költségeit fedezi.

Wintonnak - akit gyermekmentő tevékenységéért II. Erzsébet királynő 2003-ban lovagi rangra emelt - kilenc hónap alatt összesen 669 zsidó gyermeket sikerült Prágából Londonba juttatnia a brit kormány engedélyével.

A gyerekeket brit családoknál helyezték el; egyikük sem látta többé hátrahagyott szüleit és családtagjait.

Sir Nicholas éppen a legnagyobb létszámú menekültcsoportot szállító vonat indulásának 76. évfordulóján hunyt el. A Prágából 1939. július 1-jén indult vonaton 241 gyermek utazott.

Az utolsó, kilencedik vasúti szerelvénynek 1939. szeptember 3-án kellett volna indulnia a csehszlovák fővárosból - azon a napon, amikor Nagy-Britannia hadat üzent Németországnak -, de az a vonat már nem hagyhatta el a prágai pályaudvart. A rajta lévő mind a 250 gyermek eltűnt; sorsuk azóta sem ismert, nagy valószínűséggel koncentrációs táborokban pusztultak el.

Hat évvel ezelőtt, a gyermekmentő akció 70. évfordulóján - Sir Nicholas 100. születésnapja után - egy gőzmozdony vontatta emlékszerelvény futott be a londoni City közepén lévő Liverpool Street pályaudvarra, ugyanoda, ahová hét évtizeddel korábban a menekült gyerekek is érkeztek. Az a vonat is Prágából indult, a német és magyar vasúti kocsikból álló szerelvényen az egykori menekülők járták ismét végig három nap alatt az életet jelentő utat, családtagjaikkal együtt.

A szerelvényt a londoni pályaudvaron annak idején Sir Nicholas fogadta, több száz emlékezővel együtt. Az agg embermentő személyesen üdvözölte az érkezőket, akik közül sokat hetven év után akkor látott ismét először.

Tony Blair volt brit kormányfő egy ízben a "brit Schindlerként" méltatta Sir Nicholas Wintont, a több ezer üldözött zsidót megmentő egykori német üzletemberre, Oskar Schindlerre utalva. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A közösségi közlekedésben az elmúlt évtizedek legjelentősebb tarifareformját hajtja végre az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM), valamint a MÁV-VOLÁN-csoport. Március elsejétől teljesen új rendszer váltja fel a napjainkra már talán nehezen áttekinthető, idejétmúlt kedvezményrendszert. Az új tarifarendszer...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 23:00 ]
Szerbiában is nemrég lépett életbe az új jogszabály, miszerint súlyos, megismételt közlekedési szabálysértés esetén a vezetőtől elkobozhatják a járművet. Hát nem ez történt egy 36 éves szerb férfival Ausztriában! Történetesen ott is nemrég vezették be a büntetésnek ezt a fajtáját. A Kronen Zeitung híre alapján...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 22:17 ]
Ron DeSantis floridai kormányzó hétfőn aláírta azt a törvényt, mely szerint a 14 év alattiak egyáltalán nem használhatják a közösségi médiát, a 14 és 15 éveseknek pedig szülői hozzájáruláshoz kötik a használatát – írja a Reuters tudósítására hivatkozva a porfolio.hu. A törvény értelmében a 14 év alattiak...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 22:04 ]
Beolvasás folyamatban