Magazin
Kijev: A szökésben lévő volt ukrán elnök kincseire bukkantak
Betűméret:             

Nagy értékű antik festményeket, ikonokat, díszfegyvereket, ritka pénzérméket és egyéb értéktárgyakat talált egy kijevi lakásban az ukrán rendőrség. A hatóságok bizonyosra veszik, hogy a lefoglalt műtárgyak a hatalomváltó Majdan-tüntetések nyomán 2014-ben külföldre menekült Mikola Azarov volt miniszterelnök tulajdonát képezik.

Azarov sajtójelentések szerint jelenleg Oroszországban tartózkodik épp úgy, mint a leváltott ukrán államfő, Viktor Janukovics.

Vadim Trojan, ideiglenesen kinevezett országos rendőrfőnök csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján bemutatta a talált tárgyak egy részét. Ezek között van például egy valódiságot hitelesítő pecséttel ellátott, 1880-as keltezésű Ilja Repin festmény is. A műtárgyak értékét még szakértőknek kell megbecsülnie, de ukrán hírforrások szerint összesen több millió dollárt érhetnek.

A rendőrfőnök állítsa szerint véletlenül bukkantak a lerakatra egy másik bűnügyben folyatott nyomozás közben.

A ház lakói elmondták, hogy a műtárgyakat tartalmazó táskákat a 2014-es Majdan-tüntetések idején hordták be ismeretlenek a lakásba, amelyben hosszú ideje senki sem lakik.

A rendőrség tanúként kihallgatta a lakás állítólagos tulajdonosát, de erről a nyomozás menetére való hivatkozással Trojan részleteket nem árult el.

Elmondása alapján minden táskán ott volt egy igazolás, amelyen Azarov neve szerepelt, továbbá találtak a lakásban kitüntetéseket és üdvözlőleveleket, amiket orosz vezetőktől kapott a volt ukrán kormányfő, némelyeket épp a Majdan-tüntetések idején. A rendőrfőnök megjegyezte, hogy ez bizonyítja Azarov Ukrajna-ellenes együttműködését Moszkvával. Hangsúlyozta továbbá, hogy a megtalált kincsek komoly bizonyítékként esnek majd latba az Azarov ellen már megindított eljárásban, amelyben a volt kormányfőt nagy értékű értékek eltulajdonításával gyanúsítják.

Zorjan közölte, hogy az értéktárgyakat a rendőrség bírósági végzés alapján lefoglalta. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A horvát-szlovén határon fekvő Donji Macelj lakóit ma meglepte a hótakaró, főként azután, hogy tegnap csaknem 30 Celsius fokot mértek. Szlovénia hegyvidéki részein hótorlaszok alakultak ki, de kedden délelőtt jég is esett. Roglán is esik a hó – adta hírül a 24sata horvát portál. A horvát meteorológiai intézet...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 18:00 ]
Bill Clinton egykori amerikai elnök után Tony Blair volt brit miniszterelnök is szobrot kap Koszovóban, a szoboravatás júniusban várható. A Kosovo Online hírportál beszámolója szerint a dél-koszovói Ferizaj város vezetése tavaly novemberben engedélyezte a szobor felállítását, amelyet a várakozások szerint június...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 16:05 ]
Két rab szökésében segíthetett az a tizenhét rendőr, akiket hétfőn fogtak el a szervezett bűnözés elleni ügyészség parancsára Észak-Macedóniában - jelentette a Vesti.mk hírportál. Az ügyészség közleménye szerint hat rendőrt azzal gyanúsítanak, hogy tavaly októberben egy gyilkosság miatt elítélt férfi...
2024. ÁPRILIS 15.
[ 17:23 ]
Beolvasás folyamatban