Magazin
Orvosmeteorológia: Pihentessük szervezetünket a két ünnep között
Betűméret:             

Hétfőn újabb front ugyan nem érkezik, de a szél és a karácsonyi kiadós étkezések által igénybe vett szervezetünket így is érik megterhelések.

Hétfőn már nem érvényesül fronthatás, de a hidegfrontra fokozottan érzékenyek többféle panaszt is tapasztalhatnak. A tünetek a nap folyamán várhatóan enyhülnek, de a javulás csak átmenetinek ígérkezik. A keringési rendszer megbetegedései illetve vérnyomásproblémák esetén próbáljuk kímélni magunkat, pihenjük ki az ünnepek előtti készülődés fáradalmait. Napközben érdemes meginni egy-két csésze galagonyateát, az ízesítéshez pedig cukor helyett inkább használjunk mézet.

Az előttünk álló hét változékony időjárása csalóka lehet, nagy a megfázásveszély, továbbá a hőérzet is ingadozhat. Javasolt ugyanakkor a szabadban tartózkodni, jól esik ilyenkor sétálni a friss levegőn, különösen, ha kicsit többet ettünk a kelleténél a karácsonyi falatozások során. A megterhelő ebédek során válasszunk könnyű fogásokat, például halból készült finomságokat.

Amikor csak az idő engedi, mozogjunk odakint, de mindenképpen öltözködjünk rétegesen, hiszen egész nap hideg marad az idő, azaz továbbra is fennáll a megfázásveszély. A szervezet védekezőképességének folyamatos erősítése révén ellenállóbakká válhatunk a kórokozókkal szemben. Pótoljuk rendszeresen a C-vitamint és a magnéziumot, fogyasszunk sok friss gyümölcsöt. A gyümölcsből finom desszertek is készíthetőek, a gyümölcssaláta a téli időszakban különösen javasolt. Most is friss gyümölcsökből készítve a legjobb, de nyugodtan tehetünk hozzá a fagyasztóból elővett szedret, málnát, bogyós gyümölcsöket, mivel ezek vitamintartalma is magas. Emellett a savanyú káposzta szintén kedvező hatással bír. Gyerekek esetében különösen fordítsunk nagy gondot az öltözködésre. A sapka, sál, kesztyű szinte elengedhetetlen, a hideg idő okozta alacsony hőérzeten vastag talpú csizmával, harisnyával is javíthatunk.

A levegőminőség közepes, de a következő napokban jelentősen csökkenni fog a szennyezőanyag-koncentráció.

A közlekedés során reggel többfelé jeges útburkolat is előfordulhat, ráadásul a karácsony vége miatt kissé megnövekedhet a forgalom, több lehet a türelmetlen ember, mindenképpen vezessünk tehát óvatosan, tartsunk nagyobb követési távolságot! (Meteoklinika)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A közösségi közlekedésben az elmúlt évtizedek legjelentősebb tarifareformját hajtja végre az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM), valamint a MÁV-VOLÁN-csoport. Március elsejétől teljesen új rendszer váltja fel a napjainkra már talán nehezen áttekinthető, idejétmúlt kedvezményrendszert. Az új tarifarendszer...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 23:00 ]
Szerbiában is nemrég lépett életbe az új jogszabály, miszerint súlyos, megismételt közlekedési szabálysértés esetén a vezetőtől elkobozhatják a járművet. Hát nem ez történt egy 36 éves szerb férfival Ausztriában! Történetesen ott is nemrég vezették be a büntetésnek ezt a fajtáját. A Kronen Zeitung híre alapján...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 22:17 ]
Ron DeSantis floridai kormányzó hétfőn aláírta azt a törvényt, mely szerint a 14 év alattiak egyáltalán nem használhatják a közösségi médiát, a 14 és 15 éveseknek pedig szülői hozzájáruláshoz kötik a használatát – írja a Reuters tudósítására hivatkozva a porfolio.hu. A törvény értelmében a 14 év alattiak...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 22:04 ]
Beolvasás folyamatban