GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing
2017. április 20. [9:53]

Szak- és pályaválasztás: A legvégső döntést magunknak kell meghozni

Szak- és pályaválasztás: A legvégső döntést magunknak kell meghozni

A pályaválasztás meghatározó része életünknek, hiszen jóformán ott dől el a jövőnk. A középiskola, vagy főiskola/egyetem kiválasztása mindig nehéz feladatnak bizonyul, különösen a mai világban, amikor a képzési paletta ennyire színes, és sokrétű. Szakválasztásnál számos tényezőt figyelembe kell venni. Mindenekelőtt a legfontosabb, hogy olyan szakot érdemes választani, amely egyrészt érdekel is bennünket, másrészt, pedig amelyre a munkaerőpiac is igényt tart. Az egyik legnépszerűbb szak a hallgatók körében a kommunikáció és média.

Fontos azonban leszögezni azt, hogy aki a későbbiek folyamán valóban ebben az ágazatban szeretne elhelyezkedni, annak már idejekorán ki kell alakítania a megfelelő kapcsolati hálóját, mert a szakma igen csak telített lett. A második, ami nagyon fontos, hogy pályaválasztás előtt, ha egy kicsit tanácstalanok vagyunk, kérjük ki családtagjaink, barátaink véleményét, de közben ügyeljünk arra, hogy ne befolyásoljanak bennünket, hiszen a legvégső döntést magunknak kell meghozni.

A legtöbb esetben a képzésekre már nagyon nehezen lehet bejutni államilag finanszírozott helyekre. A költséges szakok pedig horribilis összegeket ölelhetnek fel. Ugyan megkérdezhetjük szüleinktől tudnának-e bennünket támogatni, legalább a tanulmányi költségek fedezésével kapcsolatban. Azonban előfordulhat az is, hogy a család csak egy bizonyos összeggel tud beszállni tanulmányaink finanszírozásába. Ilyenkor két dolgot lehet tenni.

Az egyik, hogy felveszünk diákhitelt, és a tanulmányok letelte után visszafizetjük a képzés összegét, vagy pedig főiskola, egyetem mellett munkába állunk. A munkaerőpiac szívesen foglalkoztatja a diákokat, hallgatókat. Napjainkban a szellemi munka nagyobb népszerűségnek örvend a hallgatók körében, mint a fizikai. Az állások Szolnok oldalon bárki rátalálhat arra a munkára, amelyet mindig is szeretett volna betölteni. A vállalatok szoktak fiatalokat is foglalkoztatni, azonban lényeges azt tudni, hogy a legtöbbször inkább nyáron van lehetőség diákmunka végzésére.

Éppen ezért már minél hamarabb el kell kezdeni keresni megfelelő helyet, mert az utolsó pillanatban már nem biztos, hogy sikeresen el lehet tudni helyezkedni. Cégek szoktak keresni diákokat hostess pozícióba. Ezeknek a követelményeknek kell megfelelni ahhoz, hogy az állást be lehessen tölteni. A jelentkező legyen nyitott, vidám, pozitív személyiség, ismérve legyen a pontosság, megbízhatóság, csapatmunkában való aktív részvétel, az ápolt igényes megjelenés, és a jó kommunikációs képesség.

A kommunikációs készség azért nagyon fontos ennél az állásnál, mert leginkább emberekkel kell foglalkozni. A városban számos olyan rendezvény van, ahol elkél a segítség. A jelentkezők dolgozhatnak fiatalos, és lendületes csapatban, fix bérért, és akár még egyen pólót is kaphatnak rendezvényektől függően. A diákmunka legfőbb feltétele az aktív nappali hallgatói, tanulói jogviszony megléte.

Akik jobban kedvelik a fizikai munkát, azok elhelyezkedhetnek árufeltöltőként is. Az áruházláncok szoktak keresni munkaerőt. A munkába állás feltétele itt is a hallgatói jogviszony, valamint szükséges még a jó állóképesség, és fizikum megléte. Az állás leginkább a fiúknak kedvező. Más diákmunkák is megtekinthetőek a honlapon, vagy a weboldal facebook és twitter oldalán. Érdemes az oldalt napi rendszerességgel felkeresni, mert a legfrissebb álláslehetőségekről így lehet értesülni a legegyszerűbben. Ha azt szeretnénk, hogy elektronikus fiókunkba is érkezzenek új munkaajánlatok, iratkozzunk fel a honlap hírlevelére.


2017. április 24. [12:07]

Nem járnak a gödöllői és a sülysápi vonatok, a szolnoki zónázók pedig mindenhol megállnak, miután meghibásodott a biztosítóberendezés a Keleti pályaudvaron - közölte a... >>

2017. április 23. [19:20]

A Vörös Hadsereg és a Wehrmacht egyenruháját viselő hagyományőrzők elevenítették fel Berlin ostromának eseményeit, köztük a Reichstag (a német parlament) bevételét... >>

2017. április 23. [19:14]

Több mint 180 ezer fontot fizetett ki egy brit gyűjtő egy Titanic katasztrófáját túlélő stewardess szőrmebundájáért egy szombati nagy-britanniai árverésen. A BBC... >>1 euró 123.45 dinár
1 dollár 113.58 dinár
100 forint 39.61 dinár
100 dinár 252.44 forint
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Heti kérdés
Veszélyesnek tartja-e Albánia és Koszovó egyesüléséről szóló tiranai és pristinai (valamint preševói-preshevai és bujanovaci-bujanoci) nyilatkozatokat?
Igen.
Nem.

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg!
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve