GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. május 19. [16:43]

Ballagók tánca Topolyán

Ballagók tánca Topolyán
Fotó: Tóth Péter
Az esernyőre nem az eső miatt volt szükség, hanem kezdetektől fogva kelléke a táncnak

Topolya főterén 256 végzős középiskolás lejtette a táncot pontosan délben a Ballagók Parádéja elnevezésű rendezvényen. A város középiskolásai először 2015-ben csatlakoztak ehhez a már mozgalommá vált rekordkísérlethez. Az Európai Quadrille Táncfesztivál részeként szinkrontáncot adtak elő Johann Strauss Denevér című operettjének egy részletére.

Topolyán kívül még közel 50 szerbiai városban táncoltak a ballagók ma délben, de ezen kívül még nyolc ország középiskolásai is csatlakoztak a mozgalomhoz. A főtéren Kislinder Gábor, Topolya polgármestere kívánt sok sikert a végzősöknek, ezt követően pedig a narancssárga és fekete pólós fiatalok fehér esernyővel pontosan délben elkezdték a négyestáncot. A diákokat Jasmina Grubač, a Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola pedagógusa készítette fel a táncra és ő volt az, aki az eseményen a táncot levezényelte. A fiatalok azonban az előző évek gyakorlatához hűen a „kötelező” quadrille után sem hagyták abba a „mulatozást”. A csárdást, a kólót, valamint a különböző egyéb vidám táncokat még sokáig járták.

A Ballagók Parádéja az ezredfordulón indult el európai hódító útjára. Szlovéniából, a Szlovén Rádió, a Szlovén Köztársaság Nemzeti Idegenforgalmi Szervezete, a helyi önkormányzatok, valamint középiskolák és tánciskolák összefogásával indult el hódító útjára.

A világ legnagyobb négyes táncát produkálva, a quadrille-t ifj. Johann Strauss (1825--1899) A denevér című daljátékának zenéjére adják elő. A Ballagók Parádéja elnevezésű rendezvénnyel egyben minden évben Guinness rekordot szeretnének dönteni, ez eddig több alkalommal sikerült is már. Szerbiában először 2006-ban Nišben táncoltak a végzősök, a topolyai középiskolások 2015-ben csatlakoztak a mozgalomhoz. Idén már Szerbia félszáz városában táncoltak a középiskolások. 2016-ban a résztvevők száma már meghaladta a 300 ezret is. A közös tánccal a középiskolások a békét, a barátságot, a toleranciát hirdetik. Szlovénia városai mellett az évek során több szomszédos ország - Horvátország, Szerbia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Románia, Magyarország és Szlovákia – több városa is bekapcsolódott. Európa-szerte így ma is több százezren táncoltak együtt, egyidőben, Johann Strauss A denevér című művének nyitányára.

A topolyai program szervezője Topolya önkormányzata, a jagodinai Luna táncklub, a szlovéniai Táncszövetség valamint a topolyai középiskolák voltak idén is. A Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola a Sinkovics József Műszaki Középiskola és a Mezőgazdasági Iskola diákjai búcsúztak így egymástól és tanáraiktól.

Tóth Péter


2017. május 24. [18:03]

Az adai Lovasvölgy évente két alkalommal megnyitja kapuit az érdeklődők előtt, ezzel biztosítva számukra betekintési lehetőséget a Lovasvölgy mindennapjaiba, illetve az... >>

2017. május 24. [10:42]

A tűz az Ada Ciganliján található Koketa klubban keletkezett, amely gyorsan átterjedt a szomszédos klubra is. A helyszínre 13 tűzoltóautó érkezett ki, összesen 34... >>

2017. május 24. [9:52]

A Mörk, a Lóci Játszik és a Jónás Vera Experiment jutott be a Nagy-Szín-Pad! negyedik szériájának döntőjébe - jelentették be szerdán reggel a Petőfi Rádió Talpra magyar... >>Álláshirdetések gomb
1 euró 122.97 dinár
1 dollár 109.98 dinár
100 forint 39.79 dinár
100 dinár 251.27 forint
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar
Heti kérdés
E heti kérdésünk csak a nyugdíjasokat érinti, mégis megkérdezzük: Ön szerint visszakapják-e valaha is a megkárosított idős emberek az illetményükből elvett összeget?
Igen.
Nem.

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg!
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve