Magazin
Nyelvtan és szókincsfejlesztés nyelvvizsgához
Betűméret:             

A sikeres nyelvvizsga komplex tudást és folyamatos felkészülést követel meg. Napjainkban egyre többen döntenek úgy, hogy magántanár vagy nyelvtanfolyam segítségével igyekeznek felkészülni a közelgő megmérettetésre. Az interneten rengeteg hasznos dolgot találni a témában, de célszerű úgy kiválasztani a gyakorló feladatokat, hogy azok a nyelvvizsga során megkövetelt feladattípusokra fókuszáljanak.

Annak ellenére, hogy vizsgái kifejezetten a mindennapi kommunikációs képességeket méri, az euroexam.org is felhívja arra a nyelvvizsga előtt állók figyelmét, hogy nem szabad elhanyagolni a szókincsfejlesztést és a nyelvtani szabályok pontos elsajátítását. Mindez nagy segítséget jelenthet vizsgaszituációban. A nyelvi kommunikációs készség elsődleges fontosságú a sikeres nyelvvizsga letételéhez, de nyelvtani alapok és megfelelő szókincs nélkül nem tudjuk pontosan kifejezni közlendőnket.

Nézzük, milyen gyakorló feladatokat érdemes rendszeresen átnézned ahhoz, hogy jó esélyekkel indulj a megmérettetésen!

Komplex tudás hallás utáni szövegértéshez

A nyelvtanulók számára gyakran okoz problémát a hallás utáni szövegértés és az ezzel kapcsolatban felmerülő feladatok. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a gyakorlás fontosságát, hiszen a megfelelő rutinnal egyszerűbben megérthető a szöveg és átlátható annak lényege.

Ez utóbbiak kiemelt jelentőséggel bírnak annál a nyelvvizsga feladatnál, amelynél a cél a hallott szöveg írásos formában történő reprodukálása. Mielőtt azonban az gondolnád, hogy itt mindössze csak egy egyszerű tollbamondásról van szó, érdemes tudnod, hogy a feladat ugyanakkor szókincsedet, helyesírási és mondatszerkesztési készségedet is méri.

Ismerd fel az állandó szókapcsolatokat!

A nyelvvizsga során találkozhatsz olyan feladattal is, amikor a megfelelő szót kell szövegkörnyezetbe helyezned. Itt tehát nem csak az a feladat, hogy egy ismeretlen szó jelentését a szövegkörnyezetből kell kitalálni, hanem a szöveg minden részletének megértése is lényeges.

Az olvasásértés vizsgarészben minden bizonnyal jó szolgálatot tesz majd ennek a feladatnak a begyakorlása. Hasonlóképp érdemes úgy is gyakorolni a nyelvtant, hogy a különféle szavak listájából egy nyelvtanilag helyes szöveget tudj összeállítani. Ez a feladat egyszerre teszi próbára szókincsed és nyelvtani ismereteidet. Mivel mindkettő nélkülözhetetlen az eredményes nyelvvizsgához, így érdemes a felkészülés során ezt a típust is beiktatnod.

Sikeres nyelvvizsga: ismétlés a tudás anyja

Legyen szó bármilyen típusú nyelvvizsga feladatról, a legfontosabb, hogy célirányosan készülj fel arra, így biztosan nem ér majd meglepetés az egyébként is stresszes szituációban. Ugyan az interneten sokféle letölthető könyvet és segédanyagot találhatsz, de érdemes olyan forrásból választanod, amely egyrészt megbízható, másrészt követi a nyelvvizsgákon aktuálisan előforduló feladattípusokat.

Ugyan az eredmény mindig egyfajta komplex képet mutat be tudásodról, de sem a szóbeli, sem az írásbeli feladatokat nem úszhatod meg. Hasznos lehet, ha a nyelvvizsga előtt intenzív felkészítő kurzus hol veszel részt. Felveheted a kapcsolatot olyan személyekkel is, akik hozzád hasonlóan megmérettetés előtt állnak, és szívesen gyakorolnák Veled a párbeszédeket, a szóbeli kommunikációt.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy rendszerint a szóbeli megnyilvánulás szokott problémás területet jelenteni a vizsgázók számára. Míg az írásbeli feladatokat és teszteket nap mint nap hosszú órákon keresztül gyakorolhatjuk, addig az élőszó megértése és az arra való azonnali reagálás másféle felkészülést igényel.

Ehhez nélkülözhetetlen, hogy kommunikáljunk akár nyelvtanárunkkal, akár más nyelvvizsga előtt álló hallgatókkal. Jó hír viszont, hogy a megfelelő felkészüléssel, szorgalommal és mindehhez a stresszhelyzet előnyös megélésével eredményesen veheted majd a nyelvvizsga jelentette akadályokat.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A közösségi közlekedésben az elmúlt évtizedek legjelentősebb tarifareformját hajtja végre az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM), valamint a MÁV-VOLÁN-csoport. Március elsejétől teljesen új rendszer váltja fel a napjainkra már talán nehezen áttekinthető, idejétmúlt kedvezményrendszert. Az új tarifarendszer...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 23:00 ]
Szerbiában is nemrég lépett életbe az új jogszabály, miszerint súlyos, megismételt közlekedési szabálysértés esetén a vezetőtől elkobozhatják a járművet. Hát nem ez történt egy 36 éves szerb férfival Ausztriában! Történetesen ott is nemrég vezették be a büntetésnek ezt a fajtáját. A Kronen Zeitung híre alapján...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 22:17 ]
Ron DeSantis floridai kormányzó hétfőn aláírta azt a törvényt, mely szerint a 14 év alattiak egyáltalán nem használhatják a közösségi médiát, a 14 és 15 éveseknek pedig szülői hozzájáruláshoz kötik a használatát – írja a Reuters tudósítására hivatkozva a porfolio.hu. A törvény értelmében a 14 év alattiak...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 22:04 ]
Beolvasás folyamatban