Magazin
Élménydús horgásztábor az adorjáni Sarnyai-tanyán
A horgászás tudománya mellett a természettel is ismerkedtek a gyerekek
Betűméret:             

Az adorjáni tóhoz, a csatornához, de a Tiszához is közeli Sarnyai-tanya először adott otthont a magyarkanizsai Testvériség (Bratstvo) Sporthorgász Egyesület gyermek horgásztáborának.

A táborvezető Sarnyai Csaba, aki édesapjával együtt a tanya tulajdonosa is, már a korábbi években is vezetett horgásztáborokat, néhány éve azonban megszűntek ezek a táborok. Akkor a Magyarkanizsa feletti Tiszavirág sétaösvény végén kialakított, minden komfort nélkülöző táborban igyekeztek elsajátítani a gyerkőcök a horgászás csínját-bínját, idén azonban az egyesület új, fiatal vezetősége megteremtette a feltételeket ahhoz, hogy egy ugyancsak természetközeli, de mégis csak szebb, biztonságosabb és minden tekintetben ellátottabb tábort biztosítson a 25 gyereknek, ami a foglakozások bővítésére is újabb lehetőségeket adott. A Sarnyai-tanyát gyakorlatilag egy gyümölcsös és - ami egyáltalán nem mellékes szempont – egy kerítés veszi körül. A sátrak a gyümölcsfák alatt, árnyékos helyen állnak, a területet fű borítja, a tanya kapuja előtt tábortűzre és nyárson sütésre alkalmas helyet alakítottak ki, tanya melletti területen, a kerítésen kívül pedig még egy kisebb sportpálya is a gyerekek rendelkezésére áll. Csaba Természetismereti- és horgásztábornak nevezte el a hatnapos foglalkozást.

„Korábban tényleg csak a természetre szorítkozhattunk, hiszen a Tiszavirág sétaösvény végén sem áramunk, sem vizünk, sem konyhánk, de még rendes asztalunk és padunk sem volt. Itt a tanyánkon most minden adott, ettől függetlenül nem rugaszkodtunk el túlságosan a természettől, hiszen a táborban, de a táboron kívül is állandóan kinn voltunk a természetben, a hat nap alatt nem volt mobiltelefonálás, internetezés, tévézés, semmi. A sporthorgász egyesület nem csak a pénzügyi hátteret biztosította a tábor számára, hanem előadókat is egy-egy téma kapcsán, akik meséltek a gyerekeknek horgászélményeikről, bemutatták nekik a horgászfelszerelésüket és megismertették velük a horgászmódok alapjait. A horgászok mellett segítettek pedagógusok is, mint például az adorjáni Török Edina tanítónő, aki végig itt volt velünk és foglalkozott a gyerekekkel. Az idei táborba 25 gyermeket vállaltunk be, akik többsége magyarkanizsai volt, de akadtak közöttük kispiaciak, csókaiak, adorjániak, sőt még egy szegedi lányka is volt a táborban. Lettek volna jóval többen is, de kapacitásilag jobbnak láttuk, ha a létszámot 25-re korlátozzuk. A tábori élete során szorosan összefűztük a horgászat és a természetismeret élménét, megpróbáltuk tudatosítani bennük, hogy nem azért megyünk a természetbe, hogy horgásszunk, hanem azért horgászunk, hogy a természetben legyünk. Persze a horgászélmény is fontos, hiszen a halfogás maradandó sikerélmény, ami elkötelezettekké teheti a gyerekeket a sporthorgászat, ezáltal a természet szeretete iránt is. A táborozás hat napja alatt a 8-12 éves gyerekek megtanulták felszerelni a horgászbotot, műcsalit készítettek, megismerték az élő csalikat, pecáztak a kanálison, kerékpártúrán vettek részt a Járáson lévő Baráthok-kútjához illetve a Csodakúthoz, bekarikáztak Magyarkanizsára fürödni a medencében és voltak tiszai hajókázáson is a Tiszai Tangó nevet viselő kis sétahajómmal. Két estét a szüleikkel együtt tölthettek, közben szalonnát és kolbászt sütöttek velük, minden este tábortüzet raktunk, ami mellett nagyokat lehetett beszélgetni, énekelni, muzsikálni.” - hallottuk a táborvezetőtől.

Ahelyett, hogy pihenne, Török Edina tanítónő bevállalta a tábori élet segítését.

„Nagyon szeretek a gyerekekkel foglalkozni, nem jelent nehézséget itt lenni, és ha lehet, a jövőben is itt leszek mindig. Elkel itt az én segítségem is, hiszen 25 gyerek egy emberre kicsit sok, még akkor is, ha tudjuk, hogy a gyerekek jól viselkednek, hallgatnak ránk és nincs velük semmi probléma.” - hallottuk a mosolygós tanítónőtől.

A tábor élelemmel való ellátását maga az egyesületi elnök, Robertino Knjur végezte, aki Magyarkanizsáról hozta a gyerekek reggelijét, vacsoráját és uzsonnáját, a főtt ebédet pedig a Texas Étterem szállította ki a Sarnyai-tanyára.

„Amikor átvettem a horgászegyesület vezetését, első kérésem az volt, hogy szervezzük meg ismét a gyermekek horgásztáborát, mégpedig úgy, hogy segítünk Csabának abban, amit éveken keresztül egyedül csinált. Ezért külön fontosnak tartottuk, hogy ő maga is tagja legyen az egyesület elnökségének. Az sem mellékes továbbá, hogy tanyájuk ideális helyszín egy ilyen jellegű tábor megtartására. Erre még támogatókat sem volt nehéz találni, hisz tudjuk, hogy az élet más területein nagyítóval sem könnyű szponzorra lelni. Mindenki hozzájárult valamivel, akihez csak fordultunk, még a községi önkormányzat is ügyünk mellé állt. A tábort a jövőben magasabb szintre szeretnénk fejleszteni, a horgászat és a természet tiszteletét és szeretetét be szeretnénk vinni az általános iskolákba is, ami nekem, gyakorló pedagógusnak, egyenesen a szívügyem. Azon vagyunk, hogy jövőre egy nagyobb létszám se jelentsen gondot, ha kell két vagy akár három tábort is megszervezünk, ha igény lesz rá. Az egyesületi tagok is önzetlenül segítenek, eljött a táborba például a pörgető csapatunk, aztán Kanyó János versenyhorgász, aki a közelmúltban úszós horgászatban tartományi bajnoki címet szerzett, aztán korábbi elnökünk, Tóth András is, aki féder-horgászatban versenyez, de Uroš Vidović, az elnökség tagja is sok időt töltött el a gyerekekkel. Ennek a tábornak az elsődleges célja az volt, hogy a gyerekek tanulják meg a tollas horgászást, hisz a többi ágazat abból indul ki. A célt szerintem elértük, a gyerekek új ismeretek és élmények sokaságával mehettek haza a táborból.” - mondta összegzésében Robertino Knjur.

A táborlakók mindegyike azt mondta, hogy jövőre is itt lesz, ilyen nagyszerű tábor ugyanis csak ritkán adódik. Még a szöszi szegedi kislány is rajongva mesélt adorjáni élményeiről.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A közösségi közlekedésben az elmúlt évtizedek legjelentősebb tarifareformját hajtja végre az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM), valamint a MÁV-VOLÁN-csoport. Március elsejétől teljesen új rendszer váltja fel a napjainkra már talán nehezen áttekinthető, idejétmúlt kedvezményrendszert. Az új tarifarendszer...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 23:00 ]
Szerbiában is nemrég lépett életbe az új jogszabály, miszerint súlyos, megismételt közlekedési szabálysértés esetén a vezetőtől elkobozhatják a járművet. Hát nem ez történt egy 36 éves szerb férfival Ausztriában! Történetesen ott is nemrég vezették be a büntetésnek ezt a fajtáját. A Kronen Zeitung híre alapján...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 22:17 ]
Ron DeSantis floridai kormányzó hétfőn aláírta azt a törvényt, mely szerint a 14 év alattiak egyáltalán nem használhatják a közösségi médiát, a 14 és 15 éveseknek pedig szülői hozzájáruláshoz kötik a használatát – írja a Reuters tudósítására hivatkozva a porfolio.hu. A törvény értelmében a 14 év alattiak...
2024. MÁRCIUS 25.
[ 22:04 ]
Beolvasás folyamatban