Magyarország
Közös szerb-magyar vízrajzi modell készül a Tiszán
Betűméret:             
Pontosabbak lesznek a vízállás-előrejelzések, könnyebben meghatározhatók a szükséges beavatkozások annak a közös alapokon nyugvó vízrajzi modellnek köszönhetően, melyet a magyar és szerb szakemberek készítenek el uniós támogatással – közölte Kozák Péter, az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője szerdán Szegeden.
A 270 ezer eurós összköltségvetésű projektnek köszönhetően elkészül a Tisza Csongrád és a Duna közötti szakaszának digitális, háromdimenziós terepmodellje – mondta a szakember az év végéig tartó munkáról tartott sajtótájékoztatón.
Jelenleg a vízállás-előrejelzések a vízmércék adatai alapján hagyományos matematikai módszerekkel készülnek, az új modell azonban lehetővé teszi, hogy az aktuális mederállapot figyelembevételével pontosabb prognózisok szülessenek – közölte az igazgató.
A tetőző vízállások előrejelzésének hibahatára jelenleg akár plusz-mínusz húsz centiméteres is lehet, ez a sáv felére csökkenhet – tette hozzá Kozák Péter.
A meder feltérképezésével párhuzamosan elvégzik a hullámtér állapotának felmérését is. Az új megoldás lehetővé teszi, hogy számítógépen szimulálják egy-egy beavatkozás – például a hullámtér adott szakaszának kitisztítása – miként befolyásolja az árvizek levonulását, így pontosan meghatározhatóvá válik, milyen megoldásokkal csökkenthető leghatékonyabban a veszélyesen magas vízszintek kialakulásának kockázata.
A közös magyar-szerb határ menti projekt részeként mérőeszközöket és egy hajót vásároltak. Az újvidéki műegyetem és a Vode Vojvodine közvállalat szakembereinek bevonásával helikopterről lézeres távolságméréssel elvégezték a Tisza-völgy az országhatár és a torkolat közötti szakaszának feltérképezését, illetve a meder felmérését. (MTI)
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Le lehet leplezni "a magyar szuverenitás ellen támadást intéző magyar politikai erőket, és az erkölcsi, politikai értelemben hazaáruló magyar politikai manővereket" - jelentette ki a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Deutsch Tamás annak kapcsán fogalmazott így,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 18:19 ]
Március második felében már 6 százalékponttal előzte meg a fideszes Szentkirályi Alexandrát a főpolgármester-jelöltek rangsorában Vitézy Dávid, aki bő egy hete jelentette be az indulását. Az LMP és több civil szervezet jelöltje jelenleg 22 százalékon áll, míg a kormányszóvivőre a budapestiek 16 százaléka szavazna,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 8:55 ]
Polt Péter legfőbb ügyész és a kormány lemondását, valamint a Schadl-ügy valóban független kivizsgálását követelte Magyar Péter kedden a Budapest belvárosába meghirdetett gyűlésén. Magyar Péter a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen kedden folytatott meghallgatása után hívta követőit demonstrációra a Legfőbb...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 8:20 ]
Beolvasás folyamatban